Duke Nukem 3D Megaton Edition

Pheno

A trip down memory lane. Zo kun je Duke Nukem 3D Megaton het best omschrijven. Nostalgie-pet op en vroeger was alles beter. In het geval van de Duke Nukem-franchise is dat zeker waar.

Header

Wie Duke Nukem niet kent mag zich in een hoekje gaan schamen. Duke Nukem is de oppermacho die ver boven alle macho’s staat, zelfs nog na een goede twintig jaar. Ook in Duke Nukem Forever was hij een baas, alleen jammer dat Gearbox even vergeten was er een daadwerkelijk leuk spel van te maken. Voor de teleurgestelde fans onder ons heeft 3D Realms (ja, ze leven nog) een nieuwe editie van Duke Nukem 3D op ons afgestuurd.

Duke Nukem 3D Megaton

Deze Megaton-editie werkt via Steam en brengt toch wat verkoopargumenten waardoor het ook voor bezitters van elke eerdere versie dan toch interessant wordt. Allereerst werkt het spel onder Windows en MacOS. De Atomic Edition werkte al onder MacOS, en gezien er in de Megaton-versie de Atomic-versie inbegrepen is, is dat eigenlijk alleen maar logisch. Dit keer via Steam, met cloudsaving. Dus mocht je Duke Nukem op laptop en desktop hebben geïnstalleerd en speel je bijv. in het OV ook wat om de tijd te doden, dan kun je weer verder waar je gebleven was, op beide computers. Voor de achievementhoeren is er goed nieuws: deze zitten erin. Dus maak je borst maar nat en zoek bijvoorbeeld alle geheime plaatsen zoals Area 51, een dode Luke Skywalker en meer.

Duke Nukem 3D Megaton

Een reden om meteen naar de Steam Store te surfen? Nee, vast niet, maar de reden om dat toch te doen zijn de uitbreidingspakketten die in deze editie zitten. Duke It Out in D.C., Nuclear Winter en Duke Caribbean, Life’s A Beach zijn inbegrepen in het pakket. Alleen Duke It Out in D.C. is 'officieel’ een uitbreiding geworden, de rest zweefde met stilzwijgende goedkeuring van 3D Realms in DOS-disketteland.

Duke Nukem 3D Megaton

Duke It Out in D.C brengt Duke Nukem naar Washington om een buitenaarde invasie op eigenzinnige wijze een halt toe te roepen. Aliens schieten bij de FBI op kantoor, in het Pentagon en in het Witte Huis, waarom ook niet? Qua levels zijn ze een stuk lastiger, al is het maar de lay-out. Een level uit deze uitbreiding is echt veel groter dan een gemiddeld level uit Duke Nukem 3D, dus je hebt niet alleen een triggerhappy muis nodig, maar ook een goed geheugen.

Duke Nukem 3D Megaton

Nuclear Winter is de minste van de drie, maar misschien komt dat ook omdat ik die kou buiten nu zo langzamerhand beu ben. Duke moet achter een gehersenspoelde kerstman en een feministisch leger aan. Deze Santa Claws, zoals de kerstman nu heet, woont op de Noordpool, maar de eerste levels zijn besneeuwde maps uit het origineel. Gooi op alle vijanden een kerstmuts en je snapt het al: niet bijster origineel. Daarna kom je op de Noordpool, maar na drie uur spelen was het al voorbij. Erg kort, minder origineel en minder uitdagend dan de Washington-uitbreiding.

Duke Nukem 3D Megaton

De uitbreiding Duke Caribbean, Life’s A Beach is dan weer mijn favoriete uitbreiding. De wapens in deze uitbreiding zijn geheel anders. Van een waterpistool en een super soaker, naar een voodooring om zo je tegenstanders te verkleinen, en ze daarna te vertrappen. Natuurlijk zijn het alleen de skins van bestaande wapens die zijn aangepast, maar het mag de vakantiepret niet drukken. Iedereen, inclusief Duke zelf, is aangekleed alsof ze van het strand af komen. Armor krijg je door zonnebrand op te pikken en de medikits zijn vervangen door kistjes bananen. Het thema is dus geheel doorgetrokken naar alles in het spel en dat maakt het zo leuk.

Duke Nukem 3D Megaton

Duke Nukem 3D Megaton is een heerlijke nostalgische game met nog leuke beloftes voor in de toekomst. Linux-ondersteuning en nog meer uitbreidingspakketten worden genoemd, maar veel belangrijker: er komt een multiplayerpatch. Voordat het echter zo ver is heb je het origineel en drie uitbreidingen om te spelen en dat voor een tientje. Duke zou het niet tof vinden als je er een biertje of vijf voor laat staan, dus je bezuinigt maar ergens anders op. Spijt krijg je er niet van, want ondanks de gedateerde graphics staat de gameplay nog als een huis. En wil je toch betere graphics: het High Resolution Pack voor Duke Nukem 3D werkt ook op deze versie.

4