Movie 43

Martijn van Veen

Het idee voor Movie 43 ontstond al rond 2000 bij producer Charles Wessler. Hij wilde een moderne versie maken van The Kentucky Fried Movie uit 1977, een film met verschillende sketches. Hij trommelde Peter Farrelly op, met wie hij ook Dumb and Dumber maakte en bezig is met het nog komende vervolg Dumb and Dumber To. Echter had geen enkele studio interesse en snapte niemand wat Wessler en Farrelly wilden doen. Tot ze in 2009 eindelijk een studio vonden die meteen zei: "Let's do it!"

Het filmen van de komedie duurde twee jaar, omdat er regelmatig gewacht moest worden op één van de vele bekende acteurs. Richard Gere, Emma Stone, Anna Faris, Johnny Knoxville, Hugh Jackman, Gerard Butler, Justin Long, Uma Thurman en noem maar op. Allemaal spelen ze een rol in deze met sketches gevulde film, maar werkt het?

De rode draad bestaat uit drie tienerjongens die op zoek zijn naar de verboden film Movie 43, waarvoor ze moeten zoeken in de diepe krochten van het internet. Ondertussen vinden ze andere video's die minstens zo schokkend zijn als de film zelf. Deze sketches duren steeds niet langer dan zeven minuten en hebben niets met elkaar te maken. Uiteenlopende onderwerpen als de eerste date, kabouters en ongesteldheid komen allemaal voorbij.

Het feit dat de sketches losstaand zijn, is meteen het grootste minpunt van de film. Doordat enig verhaal compleet ontbreekt, is het lastig om überhaupt de film te volgen of om te begrijpen waar je precies om zou moeten lachen. Er worden zonder opbouw of zonder enige uitleg een aantal bizarre situaties gecreeërd, die iets te willekeurig uitgekozen zijn en daardoor verre van grappig.

Zelfs als je halverwege even probeert te vergeten dat er geen verhaal in zit, wordt het niet veel beter. Het is té bizar, het gaat té over-the-top en het is regelmatig smakeloos. De poep- en piesgrappen zijn niet meer op één hand te tellen. Zelfs Adam Sandler zou jaloers zijn op het niveau van Movie 43.

Het lijkt alsof de makers de film geschreven hebben tijdens een iets te gezellige avond met bier en nootjes. Toegegeven, de kijker wordt constant verrast, waardoor je nooit ziet aankomen wat er gebeurt. Maar meestal pakt dit niet goed uit. Zoals Hugh Jackman met ballen onder zijn kin. Verrassend, maar niet bepaald iets wat je wil zien. Dit soort situaties willen je naar het beeldscherm laten schreeuwen met de vraag waarom topacteurs als Halle Berry en Richard Gere hiervoor getekend hebben.

Het is bezopen, absurd, onsamenhangend, doelloos, flauw, smerig en je blijft je maar afvragen hoe je dit in hemelsnaam verzint, Het WTF-gevoel in een komedie was nog nooit zo hoog als na het zien van Movie 43. In die zin is de film wel geslaagd, maar kwalitatief gezien is het een ander verhaal. Niet meer dan twee sterren. Eén voor de lef en elk een halve ster voor de Batman en Robin-sketch en de sketch met Truth or Dare op de eerste date.