CD: Handsome Poets - Sky On Fire

dekatophetspek

Het is dit jaar alweer drie jaar geleden dat de uit Gouda afkomstige band Handsome Poets tot Serious Talent werd uitgeroepen door 3FM. Sindsdien is het hard gegaan voor de jonge band. De single 'Dance (The War Is Over)' werd uitgeroepen tot 3FM Megahit, de groep was meerdere malen te gast bij De Wereld Draait Door en deed in 2011 optredens op meer dan zestig festivals. In mei 2012 verscheen al de single 'Sky On Fire'. Bij de Olympische Spelen in London werd het nummer gebruikt als thema voor het NOS programma London Late Night. 'Sky On Fire' eindigde in zowel de Mega Top 50 als de Itunes Top 30 op de eerste plaats.

Handsome Poets - Sky On Fire

Anderhalf jaar na het verschijnen van het titelloze debuutalbum is er nu dan het tweede album getiteld Sky On Fire. Vanaf het openingsnummer 'Jupiter' is duidelijk te horen dat de groep haar roots in de synthesizerpop uit de tachtiger jaren heeft. Muzikaal hoort Handsome Poets in het hokje thuis waarin je ook The Killers, Big Country en The Simple Minds zou kunnen zetten. Heerlijke synthesizerdeuntjes die na een paar keer luisteren wel in je hoofd blijven zitten en op zijn minst uitnodigen tot meeneuriën. Dat geldt in elk geval voor het catchy titelnummer. Handsome Poets laat horen dat ze geen treuzelaars zijn en houdt het tempo er fijn in.

In ruim 31 minuten jast Handsome Poets er 10 liedjes doorheen. Meest in het oog springende liedjes zijn toch wel 'Scheveningen', waarbij spontaan de zon uit je speakers lijkt te komen, en het catchy 'New Life' dat wel wat aan het oudere geluid van U2 doet denken. Het liedje 'Scheveningen' is trouwens een eerbetoon aan de tijd dat de groep samen met producer Erik Schurman in die plaats aan liedjes voor het tweede album werkte. Na bands als Pioneers Of Love en A Silent Express bewijst ook Handsome Poets dat Nederland op het gebied van synthesizerpopmuziek zijn mannetje kan staan ten opzichte van de rest van de wereld.

Handsome Poets heeft een ijzersterke troef in handen. Het album Sky On Fire werd namelijk in eigen beheer uitgebracht en de groep hield bij de opnames de touwtjes zelf in handen. Het is daarom op zijn minst zeer bijzonder te noemen dat een nog maar kort bestaande band zonder hulp van een platenmaatschappij een nummer 1-hit weet te scoren. Dat komt niet zo gek vaak voor. Het komende jaar zullen we de Handsome Poets vast nog vaak tegenkomen op de diverse festivals die dit land rijk is en dan kan je zelf ervaren hoe sterk deze band op het podium is. Met Sky On Fire heeft de groep een plaat afgeleverd die on-Nederlands goed klinkt.

Wil je meer weten over Handsome Poets? Lees dan hier het interview dat FOK! met de groep deed op het afgelopen Eurosonic festival.