Red Bull Crashed Ice Kinect

Stefan Walthie (StefanW)

Iedereen kent het en veel mensen drinken het. Red Bull. Als het extreem is wil de energiedrank eraan verbonden worden. Zelfs wanneer iemand vanuit de ruimte naar de aarde gaat skydiven. Eén van de extreme sporten die het drankje in het leven heeft geroepen is nu ook beschikbaar op de Xbox 360. Is Red Bull Crashed Ice Kinect net zo extreem als in het echte leven?

Het doel in Red Bull Crashed Ice is net zo simpel als in de echte competitie. Schaats zo hard mogelijk over een baan naar beneden en zorg dat je als eerste over de finish rijdt. Je moet als eerste de baan vrijspelen door in je eentje binnen een bepaalde tijd te finishen. Daarna kom je in de eerste ronde waarin je tegen drie andere spelers moet racen. Eindig je bij de beste twee dan ga je door naar de finale waarin je weer in een viertal over de baan naar beneden moet schaatsen.

Het spel heeft vijf racebanen. Saint Paul in Amerika, Âre in Zweden, München in Duitsland, Québec in Canada en Valkenburg in Nederland. Elke baan heeft een moeilijkheidsgraad die wordt weergegeven in een totaal van vijf sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe moeilijker de baan. Moeilijker betekent in dit spel voornamelijk lastigere obstakels op de baan. Zo doemen er bijvoorbeeld op de Zweedse baan geregeld grote vikingstandbeelden op die gigantische schilden boven het ijs vasthouden.

Zwaaien je handen in de lucht
Zoals de titel van het spel al doet vermoeden speel je het geheel met behulp van de Kinect-sensor. Je schaatst door middel van het heen en weer zwaaien van je armen. Wil je sneller schaatsen? Dan moet je als een malle met je armen zwaaien. Je stuurt door je lichaam naar de zijkanten te hellen. Daarnaast zijn er een beperkt aantal bewegingen die je moet gebruiken voor de obstakels en tegenstanders. Je moet bijvoorbeeld je armen voor je hoofd houden om ongeschonden door een ijsmuur heen te rijden. De besturing is erg simpel, wat het spel makkelijk speelbaar en toegankelijk maakt. Daar staat tegenover dat het extreme van de echte competitie door de besturing nergens is terug te vinden in Red Bull Crashed Ice Kinect.

Geen extreem te vinden
Waar je een heel bruut en extreem spel verwacht bij een titel als deze kom je al snel van een heel koude kermis thuis. Het spel is niet alleen heel kort, het is ook nog eens heel simpel en heeft de moeilijkheidsgraad van een kleuterklas. Daarnaast lijkt er een soort timelag te zitten in de besturing. Het spel reageert meer dan eens net even te laat op de gebaren die je maakt, waardoor je eerder wel dan niet tegen de obstakels aan knalt. Dat je het dan nog voor elkaar krijgt om eerste te worden zegt meer over de moeilijkheidsgraad van het spel dan over mijn skills als Crashed Ice-schaatser.

Wanneer je bij de simpele gameplay en het beperkt aantal banen ook nog eens een grafische stijl optelt die ook wordt gebruikt voor de Xbox-avatars, dan heb je feitelijk niet meer dan een kinderspelletje. Het gebrek aan multiplayermogelijkheden helpt het spel ook niet echt aan een langere levensduur. Je hebt een splitscreen-modus voor twee spelers en je kunt tegen een ghost van een andere speler rijden om zijn of haar tijd te verbeteren. Meer is er niet. Gelukkig heeft het spel een PEGI-rating 3. Hierdoor is het in ieder geval toegankelijk voor een doelgroep die hier sneller plezier aan beleeft dan de gemiddelde (semi)volwassen gamer.

Conclusie
Als ik Red Bull Crashed Ice Kinect in een paar woorden zou moeten verwoorden dan zijn dat de woorden 'net niet'. Waar de echte Crashed Ice-competitie echt iets is voor grote mensen is dit spel hooguit leuk voor kinderen. Het heeft een heel beperkt spelaanbod en is te gemakkelijk voor woorden. Uitdaging kent het niet en met vrienden samen wordt het er ook niet echt interessanter op. Het is echt een spel voor even tussendoor of voor de kinderen. Al zullen deze laatste er ook snel op uitgekeken zijn. Het is in mijn optiek niet eens een nobele poging tot een tof spel. Het is gewoon een zoveelste Kinect-spel wat niet goed uit de verf komt.

Red Bull Crashed Ice Kinect is exclusief beschikbaar op Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.