Hydroventure: Spin Cycle

Hydroventure: Spin Cycle is een zeldzaamheid; het is een sequel op een Wiiware-titel. Net als in het origineel is het de bedoeling dat je water door levels manoeuvreert. In dit geval doe je dat door de 3DS zelf heen en weer te kantelen. Het gaat echter mis wanneer je het apparaat op zijn kop moet zetten.

Water ziet er zo eenvoudig uit, maar zoals we weten is het eigenlijk een vrij complexe chemische verbinding. Water in zijn glibberige vloeibare vorm kan zich ranzendsnel verplaatsen en allerlei gedaantes aannemen. Maar het kan ook een vaste stof of simpelweg gas worden. Verder is er natuurlijk weinig in het leven zo lekker als het drinken van een ijskoude glas water op een warme dag. Of het nemen van een warm bad tijdens de winter. Of een natte scheet.

Hydroventure maakt optimaal gebruik van de variëteit van water. In deze nieuwe 3DS-versie speel je met Eddy, een waterdruppel die al die vormen kan aannemen. Je moet simpelweg van A naar B gaan om een soort prinses te redden (denk er maar niet te hard over na). Onderweg moet je de waterige vorm van Eddy over allerlei puzzels en platformen bewegen.

Dat doe je door gebruik te maken van de gyroscoop in de 3DS. Zodra je de handheld naar een bepaalde richting kantelt, beweegt het vloeistof vanzelf die kant op. Verder liggen er allemaal gizmos zoals waterpompen en zuigende tubussen om je verder op weg te helpen. De game bevat ook veel speciaal gemarkeerde levels die geen zwaartekracht hebben. In deze levels moet je je 3DS soms op de kop vasthouden zodat het water naar het dak gaat. Misschien dat dit op een kleine smartphone goed had gewerkt, maar een 3DS XL over zijn hele as draaien is gewoon onhandig en vervelend.

Dit reguliere levels brengen het er beter vanaf. Het spel introduceert ook gaandeweg nieuwe interessante mechanieken. Je kunt al snel met een druk op de knop het water dwingen om tot een bal te verzamelen. Later kun je een ijsblokje en wolkje worden. De levels en de puzzels worden daarmee steeds ietsjes complexer, maar ze blijven over het algemeen vrij simplistisch en lineair.

Aan content geen gebrek, de game heeft tientallen levels. Die kun je ook herspelen als je alle goed verstopte puzzelstukjes wil vinden of 5 sterren wil verdienen door goed te spelen. Misschien zijn er ook gewoon te veel levels, want veel levels komen op hetzelfde neer. De ontwikkelaar had beter wat levels kunnen schrappen om het geheel strakker te maken.

Spin Cycle faalt omdat het veel levels heeft die van je eisen dat je je hele 3DS gaat draaien. De reguliere levels zijn prima, maar weinig vernieuwend en spannend. Dit is een game die telkens op de grens van verveling hangt, helaas duikelt het er net iets te vaak onder.