Wallace and Gromit's World of Invention

dekatophetspek

Wallace and Gromit's World of Invention is een prachtige serie van de Aardman Animation studio waarin de personages Wallace en Gromit ons meenemen in de wonderlijke wereld van de wetenschap. Wallace is een stuntelige wetenschapper die gek is op het eten van Wensleydale-kaas en die, samen met zijn veel slimmere hond Gromit, allerlei ontdekkingen  doet. Wallace is dan ook de uitgelezen persoon om een informatief wetenschappelijk laagdrempelig programma over opvallende uitvindingen te presenteren en doet dat dan ook met verve. Na eerder de hoofdrol te hebben gespeeld in de korte films A Grand Day Out (1989), The Wrong Trousers (1993), A Close Shave (1995), A Matter of Loaf and Death (2008) en de Oscar-winnende film The Curse of the Were-Rabbit (2005) mochten de sympathieke kleifiguurtjes Wallace en Gromit in november 2010 aantreden om de presentatie te doen van een zesdelige reeks over bijzondere uitvinders en hun scheppingen.

Wallace and Gromits World of Invention 1

Op de door Lumière uitgebrachte dvd treffen we alle zes afleveringen van de serie aan, die elk een eigen thema aansnijden. Zo zien we in de eerste aflevering (Nature Knows Best) hoe de wetenschap geinspireerd wordt door de natuur. Vooral van termieten blijken we nog veel te kunnen leren als het op huizen bouwen aankomt. Ook heeft men in deze aflevering een gesprek met de Haagse kunstenaar en uitvinder Theo Jansen, die de Animaris Vulgaris, een zelfstandig lopend strandbeest van pvc-buizen, heeft gemaakt. In aflevering twee (Reach for the Sky) zien we hoe de mens altijd gefascineerd is geweest door de kunst van het vliegen. Zo spreken ze met Stuart Ross, een uitvinder die een jetpack heeft ontworpen dat echter zo duur in gebruik is, dat er een aantal jaren moet worden gespaard om een paar seconden vrij in de lucht te kunnen vliegen. Ook heeft men een gesprek met Dava Newman, die een lichtgewicht ruimtepak voor astronauten heeft ontwikkeld waarmee de ruimtereizigers veel meer gewegingsvrijheid hebben. In de derde aflevering van de serie (Home Sweet Home) gaan Wallace en Gromit op zoek naar uitvindingen die het huishouden een stuk gemakkelijker hebben gemaakt. Zo zien we hoe in Malawi de veertienjarige William Kamkwamba een eigen windmolen bouwt met materialen die hij op de lokale vuilnisbelt heeft gevonden. Helemaal bijzonder als je nagaat dat de jongen alle kennis uit een boek over windenergie uit een bibliotheek had verkregen. Ook wordt vertoond hoe een onuitgebrachte koelkast van Albert Einstein werkte en heeft men een gesprek met de jonge uitvindster Emily Cummins die van afvalmaterialen een koelkastje heeft bedacht die kan werken zonder electriciteit. Lang niet gek als je wel van een koud biertje houdt bij een festival.

Wallace and Gromits World of Invention 2

In aflevering vier (Come to Your Senses) van Wallace & Gromit’s World of Invention gaan Wallace en Gromit dieper in op zintuigen. Zo laat Sir John Pendry zien hoe zijn onzichtbaarheidsmantel werkt - voordat je begint te juichen, de uitvinding maakt objecten alleen onzichtbaar voor de radar - zien we een reportage over Nathan Stubblefield, de uitvinder van de allereerste mobiele telefoon en een zeer indrukwekkend verhaal van Mark Lesek, die bij een ongeluk zijn rechterarm verloor en vervolgens zelf een prothese bedacht die sterk genoeg was om zijn baan als monteur te kunnen behouden. Daarnaast krijgen we ook te zien hoe men honingbijen traint om explosieven op te sporen. In de vijfde aflevering (Better Safe than Sorry) draait het om veiligheid. Zo is er een interview te zien met Craig Penrice, die tot tweemaal aan de dood wist te ontsnappen dankzij de uitvinding van de schietstoel. En wat te denken van de Britse uitvinder Arthur Pedrick, die tussen 1962 en 1976 dik 160 patenten aanvroeg voor de meest absurde uitvindingen die je je maar kan bedenken. Om nog maar te zwijgen over de top zes van uitvindingen die slecht voor je gezondheid zijn. In de zesde en eveneens laatste aflevering (Getting from A to B) hebben Wallace en Gromit het over alternatieve transportmiddelen. Zo is er een item over de excentrieke uitvinder Cedric Lynch die een zelfbedachte schone motor demonstreert. Ook de reportage over Clive Sinclair, de uitvinder van onder meer het digitale horloge en de zakrekenmachine, is erg boeiend. De man is bezig met de ontwikkeling van een electrische driewieler, de Sinclair X-1, die volgens de reportage in 2012 nog zou moeten gaan verschijnen.

Wallace and Gromits World of Invention 3

Wallace & Gromit’s World of Invention is een zeer onderhoudende serie die geschikt is voor eenieder die geïnteresseerd is in bijzondere uitvindingen. Voor diehard fans van de kleihelden Wallace & Gromit zal de serie misschien niet helemaal voldoen. Het aandeel van het tweetal is namelijk vrij klein te noemen, het zijn eigenlijk meer tussendoortjes om de verschillende onderdelen aan elkaar te praten met allerlei heerlijke woordgrappen. Want daar die Engelsen wel heel erg goed in.

Extra's:
Atmospheric Railway
Wind-Powered Sprinkler
Fin Ray Grabber
Air Rocket
Spy Camera
Upside-Down-O-Scope

Als bonus zijn er een zestal korte items toegevoegd waarin men wat dieper ingaat op een bepaalde uitvinding. Helaas krijgen we Wallace en Gromit daarbij niet te zien.

Wallace and Gromits World of Invention 4

Conclusie: Bij het bekijken van het hoesje van Wallace and Gromit's World of Invention zou je in eerste instantie kunnen denken dat het een compleet geanimeerde serie betreft. Dat is dus niet het geval, maar de serie die we op het glimmende schijfje voorgeschoteld krijgen is zeker de moeite waard om aangeschaft te worden door eenieder die interesse heeft in leuke en vreemde uitvindingen. De serie is duidelijk gericht op een jongere kijkersgroep maar is geschikt voor alle leeftijden. Een mooie verzamelaar die zeker niet in de collectie van een Aardman-fan mag ontbreken.