Family Guy: Back to the Multiverse

Stefan Walthie (StefanW)

Cartoons zijn hip. Het is dan ook niet meer dan te verwachten dat de bekendste series ook hun opwachting maken op de gameconsoles. Activision vindt het weer tijd dat ook Family Guy deze stap gaat maken en komt met Family Guy: Back tot the Multiverse. Is het spel net zo goed als de televisieserie?

Family Guy: Back to the Multiverse is gebaseerd op de aflevering Road to the Multiverse, de eerste aflevering van seizoen acht. In het verhaal van de game heeft laait Stewies ruzie met zijn aartsvijand Bertram weer op. Bertram heeft een multiverse-afstandsbediening waarmee hij naar paralelle universums kan reizen. Hij doet dit om een leger op de been te brengen om de wereld mee te veroveren. Gelukkig heeft Stewie zelf ook zo’n afstandsbediening en samen met de pratende hond Brian gaat hij achter Bertram aan.

The Amish rule!
Het spel neemt je mee door een reeks aan paralelle universums waarbij de soms bizarre geest van bedenker Seth McFarlane al snel duidelijk wordt. Je komt onder andere terecht in een wereld waar de Amish het voor het zeggen hebben, één waar gehandicapten heersen en zelfs in een wereld vol moordende ruimtekippen. Aan creativiteit geen gebrek. Je krijgt onderweg een serie opdrachten die je moet uitvoeren om Bertram te dwarsbomen. Aan het eind van elk level wacht ook nog eens een eindbaas die je moet verslaan zodat deze geen plaats kan nemen in Bertrams leger.

 

Het spel ligt volledig in lijn met de televisieserie. Alles klopt qua tekenstijl en de stemmen uit de serie zijn ook gebruikt voor het spel. Er is wat dat betreft dus niets dat ontbreekt voor de fans. Dit alles wordt helaas snel minder vanaf het moment dat je gaat spelen.
Je speelt als Stewie of Brian. Je kunt tijdens het spelen wisselen van personage, waarbij je in het begin van het spel de tip krijgt om dat te doen op het moment dat je levensbalk bijna leeg is. Klinkt allemaal leuk, totdat je het ook doet. Dan kom je er namelijk achter dat dit helemaal niets uitmaakt. Stewie en Brian delen namelijk de levensbalk. Elk personage heeft een eigen lijn aan wapens. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer wapens je vrijspeelt. Zo heeft Brian onder andere een shotgun en een sluipschuttergeweer en kun je als Stewie losgaan met een laserpistool en een vlammenwerper.

Zelfs easy is hard
De gameplay is verder meer slecht uitgewerkt dan prettig. Je loopt rond, schiet op alles wat rondloopt en probeert je een weg te banen naar het einde van behoorlijk lineaire levels. Onderweg moet je vooral niet vergeten zoveel mogelijk munitie en health packs op te pakken. Anders ben je snel klaar en sta je met lege wapens. Het enige voordeel aan de gameplay is dat wanneer je doodgaat er een teller terugtelt vanaf drie. Daarna ga je vrolijk verder waar je bent gebleven en zelfs de mannetjes die je al gedood hebt blijven dood. Ideaal voor de casual gamer maar verder niet echt blakend van de uitdaging. Op een gegeven moment wordt dit zelfs vervelend. Er zijn levels waarbij het spel zo bizar veel mannetjes op je afstuurt dat zelfs op moeilijkheidsniveau easy je er bijna niet doorheen komt. Bij mij kwam in ieder geval een behoorlijke frustratie naar boven toen ik voor de 25e keer de teller in beeld zag verschijnen in een bepaald level. Zelfs met de upgrades die je kunt kopen met geld dat je verzamelt worden de levels er niet makkelijker op.

 

Daarnaast zijn er door de levels heen kleine Family Guy-grapjes te vinden. Zo zie je opeens Peter of Meg in een bizarre pose in de wereld waar jij doorheen loopt. Er komt dan een grappige tekst voorbij en dat is het. Ook in de teksten van Stewie en Brian zit de welbekende humor van de serie verwerkt. Jammer genoeg lijkt het wel alsof bij het inspreken de tijd of het geld op was. Er zijn een heel beperkt aantal teksten. Bijvoorbeeld bij bijna elke dat keer dat je met Stewie munitie oppakt hoor je hem "Please sir, can I have some more" zeggen. De eerste keer is dit best grappig, maar na het dertigste ammopack in een level begint dit toch te irriteren. Het doet mij denken aan de oude FIFA-spellen, waarbij je bij elke pass de commentaarstem steevast dezelfde zin hoort uitkramen.

Conclusie
Ik kan helaas niet anders zeggen dan dat Family Guy: Back to the Multiverse een redelijke mislukking is geworden. Zo goed als het Family Guy-universum is gebruikt in beeld en geluid, zo slecht is de gameplay uitgewerkt. Neem daarbij grapjes die zo vaak terugkomen dat ze vervelend worden en levels die soms zo bizar moeilijk zijn dat het niet leuk meer is en je hebt een spel dat zelfs in de budgetbakken geen hoge ogen gaat gooien. Ik vind het jammer om te zeggen, maar ik houd het wel bij de televisieserie en laat dit spel ver links liggen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Perfect Family Guy-universum - Slechte gameplay 4
  - Terugkerende grapjes
  - Soms bizar moeilijke levels


Gespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar op PlayStation 3.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.