Cockneys vs Zombies

Peter Breuls

De lijn tussen horror en humor is maar heel dun. Soms is dat onbewust; wanneer je als filmmaker je geloofwaardigheid verliest doordat je nu eenmaal niet zo goed bent in je werk, worden je enge figuren en spannende scènes vanzelf lachwekkend. Maar gelukkig is het vaak ook bewust: een beetje lekkere mix van monsters en grappen werkt vaak goed. Je hebt wat boeiends, wat engs en wat grappigs. Horrorcomedy is wellicht de pindakaas met hagelslag onder de filmgenres.

Cockneys vs Zombies is de recentste Britse poging om iets met dit idee te doen. Hierin komt een groep Oost-Londenaren, na het plegen van een bankroof, terecht in de uitbraak van een zombievirus in het East End. Da's handig, want de politie is niet meer zo heel actief, maar vervolgens is wel iedereen een bedreiging.

De film moet het qua humor hebben van de belachelijke titel en wat dat betekent: een groep typische Oost-Londense Cockneys krijgt te maken met zombies. De bankrovers, een stelletje ongeregeld dat de roof alleen maar pleegde om geld bijeen te krijgen voor het in stand houden van een bejaardentehuis, ziet zich genoodzaakt naar dat tehuis te gaan om hun opa te redden.

De diverse cast en het uitvergroten van stereotype Londense eigenschappen zorgen voor een levendig verhaal, met wat zombiedreiging die nergens echt serieus is, actie die goed tekeer kan gaan en over het geheel gezien een luchtige toon. Prima voor een avondje met een biertje en weinig zin in iets moeilijks.

Wel is het zo dat de kijker wordt gedacht een beetje met de Britse en specifiek Cockneycultuur bekend te zijn. Wellicht is dat ook de reden dat de film, met rollen voor Michelle Ryan (Bionic Woman, Doctor Who), Alan Ford (Snatch.) en Honor Blackman (Goldfinger), in Nederland geen distributeur lijkt te hebben gevonden, want de film is hier nooit verschenen.

Extra's

De blu-ray disc is niet bepaald rijkelijk voorzien van extra's. Er is een reeks korte backstage-filmpjes, waarin diverse setbeelden afgewisseld worden met talking heads. Als je deze achter elkaar kijkt zie je vaak verschillende acteurs hetzelfde vertellen, wat het wat vervelend maakt om te kijken. Daarnaast is er een video op de disc geplaatst die wordt ingeleid door uit te leggen dat deze video aan de vele zombie-figuranten is vertoond. De video is een 'zombie school', die uitlegt hoe je als zombie moet lopen, kijken en bewegen.

Beide extra's zijn echter nogal beperkt. Een echte behind the scenes was wellicht leuker geweest. De 'zombie school' is grappig, maar verbloemt het gebrek aan leuke specials niet.