Kings Can Fly

WesleyB (Wesley Akkerman)

Iets later dan gehoopt brengt ontwikkelaar Firedroid Games zijn tweede titel uit op Android en z’n eerste op iOS: Kings Can Fly. Het is een simpel, doch verslavend puzzelspel met puzzels die soms langer kunnen duren dan je van tevoren zou kunnen denken.

In Kings Can Fly krijg je te maken met een koning die zich stierlijk verveelt. Hij luiert en slaapt heel de dag en weet van gekkigheid niet meer wat hij moet doen met al die tijd die hij over heeft. Op een dag komt, vermoedelijk, zijn kleindochter binnen met het idee om rond te vliegen in luchtschepen. En omdat dat nou ook niet heel erg leuk klinkt, krijgt de koning de opdracht om de luchtschepen van punt a naar punt b te krijgen, langs alle obstakels en vallen.

Luchtschip
Dan klinkt het opeens een stuk interessanter. In Kings Can Fly bestuur je de koning of zijn luchtschepen niet direct. In plaats daarvan beïnvloed je de omgeving als het ware. Door grote windmolens te plaatsen, bepaal je in welke richting zo’n luchtschip gaat. Dat schip is namelijk afhankelijk van de windpositie, dus zo kun je een route uitstippelen door één van de meer dan zestig levels in deze Android- en iOS-titel. Dat gaat niet zonder gevaar.

De uitdaging van Kings Can Fly is simpelweg de schepen in de loods aan de andere kant van het level te krijgen. Dat klinkt enorm simpel, maar dat is het niet. Je moet om bergen heen vliegen of eerst een drempel opzoeken die nabij gelegen spijlen de grond intrekt. Soms is het zelfs zo dat je gebruik moet maken van een springveer om over de bergen heen te springen, omdat het niet mogelijk blijkt om er omheen te vliegen. Kings Can Fly is niet zomaar een puzzelspelletje dat je onderuitgezakt kunt spelen.

Windmolen
Dat laatste blijkt vooral ook uit de latere levels. Het is vooral goed opletten geblazen waar je precies de windmolens plaatst. Soms lijkt het net, vanuit een bepaalde hoek, dat de uitgestippelde route prima is, maar dan staat er een molen verkeerd en knal je tegen de berg aan. Gelukkig kun je de camera wel draaien en dat soort fouten voorkomen, maar je zet op dat moment twee vingers op het scherm, waardoor je ten eerste weinig ziet en ten tweede je apparaat moet neerleggen.

Echt moeilijk wordt het wanneer je aankomt in de levels waarin je twee vloten van vijf schepen naar twee verschillende doelen moet begeleiden. Wanneer je namelijk op de startknop drukt, gaan beide konvooien beginnen met vliegen en vanaf dat moment kun je alleen maar hopen dat je twee goede routes hebt klaargelegd. Is dat niet het geval, dan botsen de vliegschepen op elkaar en kun je opnieuw beginnen met windrichtingen bepalen. Al met al best een uitdaging.

Camera
Kings Can Fly bestuurt heel erg prettig, op dat kleine minpunt van de camera na. De knoppen in beeld spreken voor zich en het plaatsen van molens gaat heel gemakkelijk – een kind kan de was doen. Het spel loopt vloeiend – ook op de wat oudere toestellen zoals de Xperia Play – en ziet er goed verzorgd uit. Nergens is er sprake van rare kartelrandjes of iets dergelijks. Qua muziek is er ook weinig op aan te merken. Dat heeft het vierkoppige team goed voor elkaar, al is het wel met een beetje hulp.

Kings Can Fly is een verslavende puzzelgame, die je niet snel zult wegleggen. Doordat je in de latere levels constant wordt uitgedaagd met spelelementen die je eerder niet bent tegengekomen, zul je deze Android- en iOS-titel daarom niet snel wegleggen. Het  ziet er verder goed uit en speelt meer dan prima – alleen de camera wordt een beetje op een onhandige manier bestuurd. Maar gelukkig drukt dat de pret niet en zul je je niet snel voelen zoals de koning in het begin wel deed.