Argo

Sanne (Syth86)

Toen Bill Clinton president was in 1997, werden de details van supergeheime operatie Argo van de CIA uit 1980 openbaar gemaakt. De Amerikaanse bevolking was allang op de hoogte van de uitkomst van deze reddingsactie, zes landgenoten werden gered uit de woning van het Canadese ambassadeursechtpaar Kenneth en Patricia Taylor in Teheran, echter bleef de ware toedracht zeventien jaar in nevelen gehuld. De Iraniers waren woedend op de Amerikanen vanwege het onderdak verlenen aan de gevluchte sjah Pahlavi, diens vrouw Farah Diba en hun kinderen. Ayatollah Khomeini zwaaide inmiddels de scepter over Iran en uit zijn leiderschap vloeide de bestorming van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad voort. Zes medewerkers wisten uit de ambassade te vluchten, naar wat officieel Canadees grondgebied was. Al zaten ze daar ook ‘gevangen’.

Filmposter ArgoWijs deze film niet af omdat je deze situatie niet bewust hebt meegemaakt of omdat je geen uitblinker was in geschiedenis. Argo, de vrije verfilming van het waargebeurde verhaal, niet de dekmantel, begint met een duidelijke opsomming van de belangrijkste historische feiten van Iran. Die zijn uitgewerkt in schitterende storyboards. Een boeiende start.

Vervolgens word je genadeloos middenin de bestorming van de Amerikaanse ambassade gesmeten waardoor regisseur Ben Affleck je meteen bij de les heeft. Hij weet je met shots vol actie zeer goed duidelijk te maken dat deze situatie menens is. Belangrijke documenten worden door daadwerkelijk doodsbange ambassademedewerkers in de papierversnipperaar versnipperd. Maar de opstandelingen nemen het gebouw in en gijzelen het personeel dat is achtergebleven. Verderop in Teheran worden kinderen geronseld om de strookjes belangrijke informatie weer aan elkaar te plakken. Ze zijn op zoek naar foto’s van de zes vluchtelingen.

Intussen heeft de CIA  wel een heel belachelijk maar lumineus plan bedacht om het zestal veilig in een vliegtuig naar Amerika te krijgen. Het plan is afkomstig van agent Tony Mendez (Ben Affleck). Mendez oppert dat hij de voortvluchtigen kan helpen onder een dekmantel van een Hollywoodfilm. Het plan krijgt groen licht en dus zoekt hij contact met de Oscarwinnende grimeur van Battle for the Planet of the Apes, John Chambers (John Goodman). Samen strikken ze producent Lester Siegel (Alan Arkin) voor hun ‘project’. Wat volgt is een uitermate grappige totstandkoming van de sciencefictionfilm Argo. Er wordt zelfs een scriptlezing gehouden in het Beverly Hilton, waar filmblad Variety over schrijft. Het gaat Mendez’ baas Jack O’Donnell (Bryan Cranston) iets wat ver maar hij keurt goed wat nodig is om het zestal in Teheran te redden. Zo vertrekt Mendez voor ‘locatiebezoeken’ naar Iran.

Argo: Arkin & Goodman 

Eenmaal aangekomen in Iran zegt hij tegen de autoriteiten dat hij hier zijn Canadese filmploeg ontmoeten zal. Je raadt het al, de zes ambassademedewerkers. Die Mendez ’s avonds ontmoet bij ambassadeur Ken Taylor (Victor Garber) thuis. Aldaar krijgt het zestal van hem nieuwe identiteiten en paspoorten, die ze van haver tot gort moeten kennen.

Om de achtergebleven gegijzelden te beschermen krijgt Canada de volledige verantwoordelijkheid over de reddingsactie. De mensen die van de zes Amerikanen afwisten vluchtte met succes naar Irak. De gijzeling stopte door militair ingrijpen op 20 januari 1981. De gegijzelden hebben 444 dagen vastgezeten. Argo eindigt met de speech over de hele situatie van Jimmy Carter. Die net een paar minuten geen president meer was. Hij werd opgevolgd door Ronald Reagan.

Mendez en Chambers werden allebei onderscheiden door de CIA. Dit werd pas bekend toen de operatie in 1997 openbaarheid kreeg. De sjah van Perzië stierf in 1980 aan kanker in Caïro, Egypte. Het land waar het gezin uiteindelijk asiel kreeg. Farah Diba verliet Egypte in 1981 na de moord op president Sadat. President Reagan verleende de weduwe en haar kinderen deze keer wel asiel. Tegenwoordig woont ze in Maryland. Net als Tony Mendez.

Affleck levert een bloedstollende en zenuwslopende thriller af. Volledig in de stijl van de tijd. Het oog voor detail is aangenaam en bevestigt dat drie keer scheepsrecht is voor de regisseur van Gone Baby Gone en The Town.

Argo: Affleck - Khomeini