CD: Various - Frisian Hard 'N Heavy - Volume 1

dekatophetspek

Een tijdje geleden stond er op deze pagina een review te lezen van de verzamelelpee Frisian Metal Massacre II. Dat er helaas veel mensen zijn die niet meer in het rijke bezit van een platenspeler zijn merkte uw recensent toen zijn mailbox volstroomde met verzoekjes om een digitale kopie of een exemplaar op een glimmend schijfje. Helaas speculaas, Frisian Metal Massacre I en II zijn alleen leverbaar op het zwarte goud, maar voor eenieder die toch wil weten wat het hoge Noorden te bieden heeft op het gebied van de zware metalen is er nu een lekkere verzamel-cd verschenen voor een prijs waarvoor je nog niet eens een sixpack Schultenbrau kunt kopen. Frisian Hard 'N Heavy, Volume 1.

 Frisian Hard 'N Heavy Volume 1 01

Op Frisian Hard 'N Heavy - Volume 1 komen we een dertiental Friese bands uit de harde sector tegen. En zoals het een goed verzamelalbum betaamt biedt ook Frisian Hard 'N Heavy een breed spectrum van muziekstijlen in het luidere segment der gitaargroepen. Het glimmende schijfje opent met de Leeuwarder band 0Fight8. De muziek van 0Fight8 is ouderwets vette hardcore punk, zoals de liefhebbers die ook kennen uit de tachtiger jaren in de hardcore-scene waar de toon werd gezet door bands als Minor Threat en de Gorilla Biscuits. 'Live Your Dream' is afkomstig van een demo die de groep in 2011 in eigen beheer uit heeft gebracht. Stonehawk is een vijfmansband uit Sneek wiens geluid het beste ergens tussen stonerrock en metal kan worden geplaatst, waarbij dan wel de metal de boventoon voert. Gitaristen Tom Wiegersma en Henning van der Zee zetten een fijne gitaarmuur neer terwijl zanger Lennart Wardekker het geheel zwaar laat grooven. Stonehawk doet muzikaal wel wat denken aan een kruisbestuiving van Pantera, Orange Goblin en Slayer. Helemaal niks mis mee dus, vooral als je bedenkt dat de band nog maar sinds een paar jaar bestaat. Ook de uit Sint Annaparochie afkomstige band Corda is nog maar een jonkie. In de twee jaar dat de vijfmansband bestaat heeft men in metalkringen al een aardige naam weten op te bouwen. Corda zoekt haar heil in de progressieve hoek. Met 7 minuten en 50 seconden is 'Breaking Conclave' dan ook meteen één van de langere nummers op de compilatie. Na Corda is het tijd voor de Friese variant van Sons of Anarchy in bandvorm genaamd Hellbike. De band klinkt als een stel losgeslagen Vikingen die de Armageddon meemaken en waarbij de Leeuwarder metalheads van Hellbike voor de bijpassende soundtrack zorgdragen met 'Man On A Mission'.

 Frisian Hard 'N Heavy Volume 1 04

Reality Deformed begon 2011 als een éénmansband bestaande uit Jens de Vries. Samen met zanger Oane Dijkstra nam hij een drietal nummers op voor een titelloze promo. Op Frisian Hard 'N Heavy zijn ze vertegenwoordigd met het nummer 'Winter Des Dea' (Winter Des Doods), een nummer in de stijl van de klassieke Scandinavische blackmetal maar dan wel Friestalig. Bij het beluisteren van het atmosferische nummer vergeet je al snel dat je naar een tweemansband zit te luisteren in plaats van een volledige band. Na Reality Conformed is het weer tijd voor een stuk ouderwetse metal. Graverot doet met 'Hell To Pay' muzikaal wel wat denken aan Carnivore, de voorlopers van het eveneens legendarische Type O Negative. Lekkere recht voor je raap-metal zonder enige opsmuk of andere flauwekul. Na Graverot is het tijd voor één van de meest interessante nieuwkomers in de Friese muziekwereld. Nom De Plume is een band uit de Friese hoofdstad die een verdraaid fijne mix weet te maken van hardcore punk met metal en emocore. Op het afgelopen Into the Grave-festival mocht de band het gebeuren openen en zette daar een verrassend leuke set neer die mij, als liefhebber van onder meer Deftones en KoRn, zeer zeker aansprak. Een band om zeker in de gaten te houden want ze zouden het nog wel eens behoorlijk ver kunnen gaan schoppen. Een nummer waar 'Marlon Brando' zich niet voor hoeft te schamen. Bij Kramtried gaat de versnelling weer omlaag. Muzikaal doet Kramtried wel wat denken aan Metallica ten tijde van het album St. Anger. Rauwe metal met teksten in het vertrouwde Frysk.

 Frisian Hard 'N Heavy Volume 1 03
Frisian Hard 'N Heavy Volume 1 03

Houtroth is een blackmetaltrio uit een duister gedeelte van de provincie Friesland waarin we een aantal schimmige figuren aantreffen met de namen Lieger, Skobbejak en Houtwjirm. Houtroth mag dan wel blackmetal zijn maar heeft weinig met geleuter over de duivel of andere occulte nonsens. Het liefste zouden ze de strijd met al het kwaadaardige op de planeet aangaan maar aangezien ze daar geen tijd genoeg voor hebben, worden we getrakteerd op een nummer dat dezelfde titel draagt als de bandnaam. Na Houtroth is het de beurt aan Bad Speed Boys. Net als 0Fight8 put ook de Bolswarder hardcoreband Bad Speed Boys uit de metal van de jaren tachtig en negentig en beuken zichzelf in een dikke tweeënhalve minutt het snot voor de ogen in 'Cross the Line'. Na de Bad Speed Boys is het tijd voor een spoedcursus projectielkotsen in de microfoon. 'Bowel Raping Manifest' van Soaking In Entrails  is zonder enige twijfel het snelste nummer van dit album geworden. Ranzige gore grindcore waarbij de zanger als een aan het spit geregen zwijn in de microfoon gilt en krijst. Zoals de Friezen zouden zeggen: "Pûr best!" Dan is het tijd voor een oude bekende. Dimaeon tapt uit een geheel ander vaatje en laat met 'Aeon' duidelijk haar voorliefde voor progressieve deathmetal in haar muziek doorschemeren en is zeker tot één van de meest avontuurlijke bands op deze verzamel-cd te noemen. En met een heerlijke portie hardcore deathmetal in de vorm van het nummer 'Torn' van de band Coldblooded zijn we alweer aangekomen bij de laatste band van deze zeer indrukwekkende melomanische verzameling aangekomen. Coldblooded is een band die naadloos zou passen in het rijtje Death, Entombed, Obituary en Massacre en dat is bepaald geen slecht gezelschap voor een metalliefhebber.

Frisian Hard 'N Heavy is de eerste verzamelaar die verschijnt bij Stichting Metalization, een langdurig project, opgericht door Jelle Hamstra, Ferdinand Waanders en 'It lytse jonkje' Tamme Oosterhof, mannen met het metalhart op de juiste plaats. Met hun missie om zoveel mogelijk leuke bandjes voor weinig geld aan een breder publiek te presenteren, hebben ze een mooie start gemaakt met volume 1 van Frisian Hard 'N Heavy. Ben je dus into metal en wil je wel eens weten wat Friesland nog meer te bieden heeft naast klompen en koeien dan is deze cd zeker een aanrader.