Boek: Hunter Davies - Lennons Brieven

dekatophetspek

Er zijn maar weinig artiesten waarover zoveel boeken zijn geschreven als The Beatles. De keuze van hun muziek, de kleding, over alles waar je aan kan denken bij een succesvolle groep als The Beatles werd wel een boek geschreven. Van de hand van Hunter Davies verscheen in 1968 de enige geautoriseerde biografie over de mannen uit Liverpool en het is dan dus ook niet vreemd dat Yoko Ono voor hem heeft gekozen voor de samenstelling van het boek Lennons Brieven.

Lennons Brieven 1
Lennons Brieven

Van de vier Beatles stond John Lennon bekend als de schrijver van de groep. Zo publiceerde de sympathieke muzikant een tweetal gedichtenbundels en correspondeerde hij ook regelmatig met zijn immense hoeveelheid fans van over de hele wereld. In tegenstelling tot de meeste populaire muzikanten, die daar iemand voor in dienst nemen, beantwoordde Lennon zijn fanmail persoonlijk en besteedde daar ook veel aandacht aan. Lennon leefde in een tijd dat we nog nooit hadden gehoord over het wereldwijde web en email, om maar te zwijgen over smartphones. Als Beatlesfan ga je jezelf wel afvragen hoe het zou zijn geweest als Lennon niet in 1980 door een achterlijke idioot van deze wereld was geschoten. Lennons betrokkenheid bij de ellende in de wereld had van hem vast een fanatiek twitteraar gemaakt, maar helaas zullen we dat nooit te weten komen.

In Lennons Brieven krijgen we, met behulp van een 285 brieven, kattebelletjes, boodschappenlijstjes en andere krabbels, een blik op het leven van de gelauwerde muzikant, wiens werk tot de dag van vandaag velen weet te bekoren. Van een berichtje uit 1955 voor een vriendje, van wie de op dat moment 14-jarige Lennon een fiets had geleend om busgeld te besparen, tot de laatste handtekening die hij op 8 december 1980 aan een fan gaf, alles komt voorbij in dit mooie overzichtelijke boekwerk van Davies. Voor diehard Beatles-fans zal er weinig schokkend nieuws in het boek te vinden zijn, maar door de afgebeelde schrijfsels van Lennon is het boek voor deze fans toch wel zeker verplichte kost. Het boek is verdeeld in 23 hoofdstukken waarvan vooral de hoofdstukken over de opkomst van de Beatlesmania, de spanningen tussen John en Paul en de laatste jaren in New York een zeer intiem beeld in het leven van een succesvol artiest geven.

Lennons Brieven 2
Een tekening van John Lennon voor zijn geliefde Cynthia in 1958.

Wat wel opvalt is dat, met de komst van Yoko Ono in het leven van Lennon, diens schrijfstijl aanzienlijk veranderde. Waar Lennon eerder nog gein trapte en dubbelzinnige boodschappen had voor zijn fans verandert zijn toon nogal vanaf het einde van de zestiger jaren. Lennons schrijven werd meer maatschappijkritisch en in sommige van zijn brieven druipt de woede uit zijn pen. Aan een fan die kritiek had op het muzikale kunnen van Yoko schrijft Lennon: "Yoko was al een kunstenaar voordat jij groupie werd van onze band" en zelfs zijn vroegere vriend Paul McCartney krijgt een behoorlijke veeg uit de pan met de woorden: "Ik las jullie brief en vroeg me af welke zure fan van middelbare leeftijd dit had geschreven. Eigenlijk wilde ik niet verder lezen maar ik was toch benieuwd van wie het kwam en tot mijn grote verbazing was jij het Linda!"

Lennons Brieven 3
Een kattebelletje van Lennon aan Paul McCartney in 1971.

Lennons Brieven is een boek geworden zoals een echte fan die graag ziet. Maar ook voor een ieder die nog niet zoveel weet over het leven van John Lennon, geeft deze bundeling van persoonlijke correspondentie een intiem beeld van zijn leven. In een aantal gevallen ging schrijver Hunter Davies zelfs op zoek naar de mensen achter bepaalde brieven aan Lennon en geeft daarmee nog meer diepgang aan het geheel. Lennons Brieven is een boek geworden die vele andere boeken over Lennons leven overbodig maakt.