Kinatay

Jeroen (SamuelofSEK)

Films zijn vaak vermakelijk tijdverdrijf, maar voor sommige films is het entertainment niveau zeker niet het belangrijkste. Het Filippijnse Kinatay is zo'n film die op een andere manier impact wil hebben op de kijker. Het is een effectieve, maar naargeestige ervaring die je niet zomaar als tussendoortje zal waarderen.

Peping (Coco Martin) is een jonge politieagent in opleiding die zich genoodzaakt voelt om wat bij te verdienen. Hij neemt een goedbetaalde opdracht aan, zonder de precieze werkzaamheden te weten, om zijn bruiloft te betalen. Al vrij snel gedurende de opdracht komt Peping erachter dat hij verzeild raakt in een misdadige situatie waar hij niks mee te maken wil hebben. Helaas voor hem zal het echter niet zo makkelijk worden om er zomaar onderuit te komen.

Kinatay is geen film die iedereen zal waarderen. Als je op zoek bent naar een film om je even anderhalf uur te entertainen dan is het misschien beter om iets anders te kijken. De film hanteert een relatief traag tempo om zijn doel te bereiken, heeft donker en rauw camerawerk en wordt qua sfeer naargeestiger naarmate de film vordert. Dat betekent zeker niet dat Kinatay een matige film is, maar niet iedereen zal er zin in hebben.

De film maakt goed gebruik van een duidelijk verschil tussen de hoofdpersoon en de overige karakters, waardoor je al snel meeleeft met de protagonist. Ondanks een duidelijke afkeur van de misdadige gebeurtenissen zal je als kijker de passieve houding van Peping kunnen begrijpen. Ongeacht of je het eens bent met zijn keuzes. In het begin van de film wordt er net genoeg aandacht besteed aan het leventje van Peping om de belangen duidelijk te maken. Hij zal niet de held gaan uithangen als een ware hollywoodheld, maar heeft bovenal zelfbehoud voor ogen dat hij niet zomaar zal opgeven voor een vreemde. Het is een film die je uitnodigt om te bedenken wat je zelf zou doen in zo'n situatie.

De film laat duidelijk zien dat het moeilijk is om aan een systeem te ontkomen. De hoofdpersoon rolt onwetend in de situatie en zal al heel snel de druk voelen om zich te conformeren aan de groep. Hij is zich bewust van de corruptie van een heel systeem en dat maakt de bijbehorende dreiging nagenoeg onontkoombaar. Peping zal bijna de gehele film worstelen met het dilemma met gevaar voor eigen leven het systeem tegenwerken, of de trieste vaststelling dat je waarschijnlijk langzaam in het systeem getrokken zal worden.

De beeld en audiokwaliteit van deze dvd-release zijn redelijk. Qua audio moeten we het alleen doen met een stereo track, maar deze klinkt gelukkig wel gewoon oké. Het is zeker geen referentiemateriaal, maar de film zelf leent zich daar ook absoluut niet voor. Veel extra's zijn er niet te vinden; een aantal trailers en een Engelstalig niet-ondertiteld interview met regisseur Brillante Mendoza.