Boek: Marco Roelofs - Kaal

Martijn (PartyAnimal87)

Ondanks dat de groep nooit een grote radiohit scoorde, kent vrijwel iedereen de Heideroosjes. De Limburgse punkrockband maakte 23 jaar lang Nederlandse én buitenlandse podia onveilig met hun energieke live-act. In september van dit jaar ging de band uit elkaar. Tijd om terug te blikken, dacht frontman Marco Roelofs. Dat doet hij in zijn boek Kaal - Backstage in een rockleven.

Het verhaal van de groep begint in 1989 op een middelbare school in het Limburgse Horst. Marco ontmoet daar drie andere jongens met een passie voor muziek en die ook nog eens samen een bandje vormen. Hij sluit zich daarbij aan en niet veel later wordt in een sketch van Urbanus de naam van de groep gevonden: De Heideroosjes. Met z'n vieren (naast Marco bestaat de band uit Frank, Fred en Igor) ontwikkelen ze zich stormachtig. Ze groeien uit van een lokaal bandje tot één van de headliners van Pinkpop.

Als Nederland eenmaal veroverd is volgt het buitenland. Roelofs schrijft over het veroveren van België, maar ook tripjes dieper Europa in. Zo doet de groep voormalig Joegoslavië aan waar ze geconfronteerd worden met de gevolgen van de oorlog, maar toeren ze ook met grote acts als The Offspring en Pennywise door Europa. Later treedt de groep ook buiten Europa op en gaan ze naar Japan, Zuid-Afrika en de VS. Albums verkopen goed, ze binden een grote schare fans aan zich en treden op allerlei grote festivals op.

Maar achter de schermen gebeurt er veel meer. De mannen worden ouder en op Marco na ook volwassen. Wekenlang toeren is niet meer zo vanzelfsprekend, relaties gaan kapot, een ernstig verkeersongeval zorgt voor spanning en langzaamaan takelt Marco af. De jongensdroom verandert in een nachtmerrie. De groep besluit te stoppen en Marco eindigt bij een psycholoog.

Roelofs weet zijn verhaal prima te verwoorden op papier, wat ergens niet vreemd is gezien zijn journalistieke achtergrond. De hoofdstukken zijn niet lang, verzanden niet in langdradigheid en details, maar lezen heerlijk weg doordat de verhalen to the point zijn. Sommige passages lees je met een glimlach op je gezicht, bij andere leef je mee. Het verhaal trekt je mee, alsof je er zelf bij bent geweest. Voor velen lijkt beroemd zijn en succes hebben in de muziekwereld een grote droom, maar de schaduwzijde hiervan blijft vaak onderbelicht. In dit boek komt die keiharde realiteit duidelijk naar voren. Eerlijk en confronterend. Over keihard werken, groupies, avonturen tijdens de tournee, de spiegel die de psycholoog probeert voor te houden en Punica.