Yakuza Weapon

dekatophetspek

Soms zijn er van die films waarbij je al blij wordt bij het horen van de naam van de productiemaatschappij. Dat gaat zeker op voor Sushi Typhoon waarbij eerder al pareltjes zoals Mutant Girls Squad (2010) en Deadball (2011) verschenen. Onlangs verscheen Yakuza Weapon van regisseur en eveneens hoofdrolspeler Tak Sakaguchi. Zoals we dat van de Japanse cinema gewend zijn gaat ook deze manga-bewerking weer ongelooflijk over de top.

Yakuza Weapon 00

In Yakuza Weapon draait het om Shozo Iwaki (Tak Sakaguchi), de kettingrokende zoon van de grote Yakuza-baas Kenzo (Akaji Maro), die als huurling vecht in Zuid-Amerika. Shozo krijgt van Red Tiger, een geheim agent van de Japanse geheime dienst, te horen dat zijn vader bij een moordaanslag om het leven is gekomen. Shozo keert terug naar Japan waar hij al snel ontdekt dat een rivaliserende Yakuza-bende van zijn voormalige handlanger Kurawaki (Shingo Tsurumi) zijn vader heeft verraden en vermoord. Wat volgt is een episch gevecht waarbij Shozo een arm en een been verliest. Een paar dagen later wordt hij wakker in een vreemd hospitaal, waar zijn afgeschoten arm is vervangen door een M61 Vulcan Gatlin-gun en met een raketwerper waar ooit zijn knie zat. Shozo maakt zich op voor een groots eindgevecht tegen Kurawaki.

Yakuza Weapon 01

Gokudo Heiki oftewel Yakuza Weapon is een bewerking van de gelijknamige manga van Ken Ishikawa. Ishikawa maakte eerder naam als de schrijver van onder meer de Getter Robo-serie (1974), Dragon Slayer (1992) en Beast Fighter, THE APOCALYPSE (2003). Yakuza Weapon is zeker geen kijkvoer voor personen met een zwakke maag. Regisseur Tak Sakaguchi had slechts twaalf dagen om de film op te nemen en regisseerde de rolprent samen met zijn vriend en collega-regisseur Yūdai Yamaguchi (Battlefield Baseball, Deadball). Het was vooral Yamaguchi die het eerste deel van de manga-trilogie Gokudō Heiki van Ken Ishikawa wilde verfilmen en Yakuza Weapon kan dan ook zeker als een eerbetoon aan de in 2006 overleden stripauteur worden gezien.

Yakuza Weapon 02

Yakuza Weapon ademt de onmiskenbare sfeer van een low-budgetfilm uit en kent een heerlijke combinatie van martial arts, splatter, manga en zwartgallige humor. Tak Sakaguchi is een man die zich met hart en ziel inzet voor het succes van zijn film. Daarbij kan de man ook een behoorlijke potje knokken. Zo zien we aan het begin van de film een gevechtscène van ongeveer vijf minuten die in één take opgenomen is en waarin Sakaguchi een aanzienlijk aantal tegenstanders vloert. Bij een latere scène in de film wilde Sakaguchi deze stunt nog een keer herhalen maar dat liep bijna desastreus af toen de acteur en regisseur van Yakuza Weapon met een gebroken nek in het lokale ziekenhuis moest worden opgenomen.

Sakaguchi is duidelijk een filmliefhebber en laat subtiele knipogen zien naar films zoals Rambo, The Raid en Robocop. Yakuza Weapon is een film die zeker niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar mocht je liefhebber zijn van een film waarbij het bloed en de ledematen je bijna letterlijk om de oren vliegen dan valt deze zeker aan te raden. In de tachtiger jaren hadden de Italianen (Fulci, Deodato, Argento enz.) de markt in handen wat betreft goreheid, inmiddels lijkt die titel keihard te zijn overgenomen door de Aziatische cineasten.

Yakuza Weapon 03

Extra's:

Behind the Scenes - the Making of Yakuza Weapon (46.17 min)
Een leuke blik achter de schermen van de film, doorspekt met interviews met diverse cast en crewleden. We zien het proces vanaf het moment dat de regisseurs elkaar voor het eerst in jaren weer ontmoeten tot het moment dat de opnames van de film zijn afgerond. Enige kennis van de Engelse taal is gewenst aangezien er geen Nederlandse ondertiteling bij zit.

Deleted Scenes (12.36 min)
De eerste vijf minuten van de deleted scenes doen het meest denken aan auditieopnames voor de uiteenlopende personages in deze rolprent. Daarna zien we nog een aantal opnames die sneuvelden op de montagetafel.

Spinoff Short: Takuzo Weapon (15.35 min)
Takuzo en Santoro zijn twee vrienden van Shozo Iwaki. Takuzo wil net als Shozo omgebouwd worden en laat Santoro daar nou net een diploma voor hebben. Het resultaat valt alleen wat anders uit dan bij Shozo.

Trailer Yakuza Weapon (2.15 min)
Trailer.

Trailer Tomie Unlimited (1.16 min)
Een lekker voorproefje voor nog meer Japanse ranzigheid, ditmaal van regisseur Noboru Iguchi.

Yakuza Weapon 04

Conclusie: Een ware must-have voor liefhebbers van de betere hardcore gore-film. Mocht je dus ook genoten hebben van klassiekers zoals Ichi the Killer, Machine Girl en Versus dan mag je Yakuza Weapon absoluut niet missen. De aanzienlijke hoeveelheid bonusmateriaal maakt het totaalpakket op fraaie wijze compleet. Dit smaakt naar meer.