A Thousand Words

dekatophetspek

Jack McGill (Eddie Murphy) is een succesvol literair agent die zijn geld verdient door het verkopen van woorden. Jack is zelf geen fanatieke lezer. Zo laat hij aan zijn assistent Aaron Wiseburger (Clark Duke) weten dat het draait om de eerste en de laatste vijf pagina's van een boek en dat wat daar tussenin zit slechts een opvuller is voor het geheel. Als McGill de charismatische boeddhistische dr. Sinja (Cliff Curtis) ontmoet staan de dollartekens hem alweer in zijn ogen. Het gerucht gaat dat dr. Sinja een boek heeft geschreven en McGill weet hem met gelieg en bedrieg over te halen om een deal te maken. De volgende ochtend staat er plotsklaps een bodhiboom in zijn tuin. De schrik wordt nog groter als McGill ontdekt dat de boom bij elk woord dat hij uitspreekt een blad verliest. Dr. Sinja vertelt hem vervolgens dat zowel de boom als McGill zullen sterven als het laatste blad van de boom valt.

A Thousand Words 1

Wat is er in hemelsnaam aan de hand met Eddie Murphy? De acteur die ooit schitterde in prima films zoals 48th Hrs, Trading Places, Beverly Hills Cop en Coming To America, heeft eigenlijk al sinds 1997 niet meer in een fatsoenlijke komediefilm gespeeld. Die neergaande lijn wordt met A Thousand Words verder doorgezet. Eddie Murphy wordt nergens in de film echt grappig, de enige die zo nu en dan de mondhoeken van een kijker licht weet te laten bewegen is Clark Duke en dat zegt eigenlijk al genoeg. A Thousand Words werd al in 2008 gemaakt maar vervolgens mocht de film vier jaren op een plank liggen voordat deze alsnog op berperkte schaal in de Amerikaanse bioscopen verscheen.

A Thousand Words 2

Regisseur Brian Robbins werkte eerder met Murphy in Norbit (2007) en Meet Dave (2008), een tweetal films die een beetje filmliefhebber ook liever weer snel vergeet. Robbins doet met A Thousand Words een vergeefse poging om er een feelgood-movie van te maken. Als blijkt dat Murphy alles voelt wat de boom voelt verwatert de goedbedoelde rolprent naar een niveau die je eerder bij de gemiddelde Adam Sandler-film zou verwachten. De dagen waarop Murphy ons liet schaterlachen zijn lang geleden.

A Thousand Words 3

Murphy kan zich beter blijven richten op het actiegenre, zoals vorig jaar toen hij nog te zien was in Tower Heist. Anders is de kans erg groot dat zijn rolprenten voortaan meteen op dvd zullen worden uitgebracht in plaats van op het witte doek. A Thousand Words is een aardige film voor op een regenachtige zondagmiddag maar ook niet meer dan dat. Niet teveel woorden aan vuil maken, voor je het weet is je bodhiboom kaal.

Extra:

A Thousand Words 4

Deleted Scenes (6.06 min)