One Piece: Pirate Warriors

wc-eend

One Piece is vijftien jaar oud geworden en dat moet gevierd worden. De populaire Japanse anime-, manga- en gameserie kreeg daarom een nieuwe game. One Piece: Pirate Warriors is het gevolg en hierin kun je het avontuur van hoofdpersonage Luffy volgen als dit je lukt.

One Piece

One Piece draait om een jonge knaap genaamd Monkey D. Luffy. De jongen wil dolgraag piraat worden maar heeft in zijn jeugd iets gedaan wat hij niet moest doen. Luffy heeft namelijk van een zogenaamde ‘Duivelsfruit’ gegeten waardoor zijn lichaam reageert alsof het van rubber is.

Dit houdt in dat Luffy zijn armen en benen kan uitrekken alsof het van elastiek is. Daarnaast kan hij door de elasticiteit ook andere vormen aannemen en dat kan, zoals je in het spel snel zult merken, handig zijn bij het verslaan van vijanden. Als je het spel opstart is de keuzemogelijkheid nog simpel. Je kunt namelijk alleen maar de instellingen veranderen of beginnen met het hoofdavontuur van Luffy. Gelukkig speel je na één hoofdstuk al de andere opties vrij maar daar vertel ik gaandeweg meer over.

Kapitein Luffy
Als het hoofdverhaal van Luffy begint, word je direct in een heet vuur gegooid. Een horde vijanden staat voor je en in beeld komt te staan hoe je moet slaan. Door twee knoppen te gebruiken sla je een slag in het wild en al snel heb je de simpele vechttechnieken door. Na de korte tutorial gespeeld te hebben blijkt dat je al twee jaar in het verhaal zit. Tijd om vanaf het begin te beginnen en echt verder te gaan met het hoofdverhaal.

One Piece

Het hoofdverhaal van Luffy is simpel te beschrijven als een queeste naar een befaamde schat van een beruchte piraat. Onderweg kom je een stel bonte personages tegen die zich aansluiten bij Luffy. Het verhaal is op zich redelijk simpel, als je de anime of manga van de serie kent. Als je die niet kent ben je redelijk snel de draad kwijt. Belangrijke evenementen worden kort of gewoonweg niet besproken in de verhaallijn van het spel. Zo wordt het hele verhaal van hoe het personage Usopp zich bij Luffy aansluit niet verteld en is hij er gewoon. Fans van de serie vinden het niet zo heel erg maar onbekenden zullen raar opkijken waarom dat personage er opeens is.

Tijdens het spelen van het spel speel je wel andere verhalen vrij. Zo kun je met andere personages een stuk uit het hoofdverhaal opnieuw spelen. Je speelt dan niet exact hetzelfde stuk maar net even anders voor het personage dat je speelt. Ook zitten er stukken in het spel voor de personages die niet terugkomen in de manga of anime van de serie. Ze zijn door de bedenker van One Piece zelf geschreven en brengen een klein stukje geschiedenis over de personages met zich mee.

De game is volledig in het Japans ingesproken met Engelse ondertitels. Het vervelende hiervan is dat je druk aan het vechten bent terwijl er in het Japans besproken wordt wat je hierna moet gaan doen of je krijgt een stukje van het verhaal te horen. Dit zullen de meeste mensen missen want ondertitels lezen terwijl je hordes vijanden verslaat is niet het meest makkelijke dat er is.

Elastisch gevecht
Het vechten in One Piece: Pirate Warriors is zoals ik eerder aangaf best simpel. Met twee knoppen wissel je af tussen zwakke en sterke aanvallen. Combineer de knoppen en andere combinaties ontstaan. Versla je genoeg vijanden dan kun je een speciale, krachtige aanval uitvoeren.

One PieceDe verschillende personages die je tegenkomt in het spel en die speelbaar zijn kennen allemaal hun eigen karakteristieke bewegingen en aanvallen. Zo heeft hoofdpersoon Luffy aanvallen waarbij zijn armen en benen meters uitstrekken of hij zichzelf dik maakt om kogels af te stoten. Een ander personage vecht met drie zwaarden, in elke hand één en eentje geklemd tussen zijn tanden heeft weer hele andere bewegingen maar de basis van het spel blijft gelijk.

De gevechten in het spel lijken erg veel op die van Dynasty Warriors, de ontwikkelaar heeft er ook nooit geheim van gemaakt dat hij fan was van de serie en beide gecombineerd heeft in de One Piece-game. Het is jammer dat de hordes vijanden die je tegenkomt zo hetzelfde zijn. Het is leuk om vijftig vijanden tegelijkertijd te bevechten maar het blijft te makkelijk. Alleen de bazen vormen een lichte uitdaging in het spel.

Naast het vechten zal de speler af en toe ook een stukje ‘Adventure’-mode hebben waarbij je van platform naar platform moet komen of met een personage op je rug een level moet doorkruizen. Het wordt allemaal erg makkelijk gehouden maar de afwisseling van vechten en avontuur zit wel goed. Je doet geen van beide te lang achter elkaar.

Als je een level uitspeelt verdien je punten. Genoeg punten is een level omhoog en Luffy wordt dan een stukje sterker. Ook verdien je met deze punten een set gouden munten met statistiekaanpassingen. Zo zal de ene munt ervoor zorgen dat je iets sterker wordt en de andere zorgt ervoor dat een bepaalde aanval sneller is. Luffy kan enkele van deze munten bij zich dragen om zijn statistieken te verbeteren. Draag verschillende munten, vind een combinatie en misschien krijg je dan een bonus tijdens een gevecht. Het is geen ingewikkeld systeem en past daardoor goed bij de game.

Naast het hoofdverhaal en de losse verhalen van de andere personages kun je ook samen met een vriend vechten. Online of offline doorloop je verschillende levels alleen heb je nog wel het gevoel alleen te spelen omdat echt samenwerken niet nodig is.

Conclusie
One Piece: Pirate Warriors is een simpele game geworden die zich meer lijkt te richten op echte fans van de serie dan de onbekende gamers. De game biedt weinig uitdaging en het verhaal is alleen te volgen als je bekend bent met de serie. Daarentegen zit er wel veel content in met het hoofdverhaal en de extra korte verhalen voor andere personages. Al met al is dit geen slechte game maar ook geen goede, we kunnen het houden op een matig verjaardagscadeau.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Voor de echte fan - Niet voor de onbekende gamer 6
+ Veel verhaal - Verhaal is alleen voor kenners
  - Weinig uitdaging


Exclusief voor PlayStation 3


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.