CodeBusters

WesleyB (Wesley Akkerman)

Welk bordspel volgt de gedigitaliseerde versie van Scrabble en Pictonairy op? Je zou verwachten dat het dan een klapper van formaat zou zijn, maar niets is minder waar met CodeBusters.

Wordfeud heeft een ware social gaming-revolutie veroorzaakt. Die app pakte een ouderwets bordspel die je nog niet eens met je beste vrienden zou willen spelen, digitaliseerde het en voegde er een chatscherm aan toe, zodat je tijdens het spel gewoon lekker kon kletsen. Zijn opvolger, Draw Something, pakte het net even anders aan. Tekenen is veel creatiever dan woorden verzinnen zou je denken, maar de populariteit van de laatstgenoemde daalde sneller dan het steeg. Song Pop werd uitgegeven en opeens werd je Facebook erdoor overgenomen, wat best irritant was.

Gratis
What's next? Monopoly is er al, maar dat spel heeft bewezen te groot te zijn voor een kort, sociaal en casual potje tussendoor. Wat bijna niemand misschien aan zag komen was een gedigitaliseerde versie van MasterMind. De Nederlandse samenwerking tussen Dreamix Studio en Level 85 heeft dat bordspel overgeheveld naar de 21ste eeuw, met zowel een Android- als iPhone-app. Beide versies zijn gratis te downloaden, maar dan heb je wel reclame in beeld. Wil je zonder reclame spelen? Dan kun je een reclameverwijderaar aanschaffen, maar het spel verandert verder niet.

In CodeBusters is het de bedoeling om een combinatie van vier verschillende kleuren te raden. Je tegenstander - dit kan een willekeurig persoon of een vriend van je zijn - heeft de volgorde van de kleuren bepaald en aan jou de taak om erachter te komen wat deze is. Dat doe je door simpelweg één van de zes kleuren onderin je beeldscherm te schuiven naar 'het bord', waarna de computer berekent wat juist is en wat niet. Een zwart bolletje rechts van 'het bord' geeft aan dat je een juiste kleur op de juiste plaats hebt en een witte dat je alleen een goede kleur hebt liggen.

Simpel
Het is een heel simpel concept en eentje die mogelijk de social gaming-revolutie voort kan zetten, want het heeft nou eenmaal de ingrediënten in huis. Simpele gameplay die je zo kunt leren, geen poespas aan extra features of opties, social media-integratie en een bekend concept. Ondanks alle benodigde componenten voelt CodeBusters toch als een stap terug. Waar Wordfeud en Draw Something nog een beroep op je creativiteit deden - en waar je soms openlijk kon lachen om andermans creaties - verschuif je nu enkel de kleuren in de hoop de juiste combinatie te treffen.

Het is simpel gezegd een saai spel. Je kunt er heel weinig van jezelf in stoppen en dat is wat de drie andere grote social games op de mobiele telefoons wel goed deden. Het ontbeert CodeBusters ook aan een eigen identiteit. Het voelt té erg aan als een gedigitaliseerd bordspel en dat is een gevoel dat zelfs Wordfeud niet heeft opgeroepen in zijn hoogtijdagen. Wat op zich dan weer een knappe prestatie op zich blijkt, zo achteraf gezien. Zeker omdat Wordfeud de zoveelste Scrabble-kloon was in Apples App Store en Google Play.

Facebook
Daarnaast loopt de Facebook-integratie ook niet helemaal lekker. Het is voor ons niet mogelijk gebleken om in te loggen met ons Facebook-profiel, waardoor we zelf een account aan moesten maken. Dat klinkt als een storm in een glas water, maar het zorgt al meteen voor een drempel. Heb je eenmaal een account aangemaakt en wil je je vrienden laten meespelen, druk dan vooral niet op de 'publiceer op Facebook'- of 'nodig vrienden uit'- knop, want dan plaatst CodeBusters irritante, Engelstalige, reclameberichten op jouw profiel en op die van je vrienden.

Nee, CodeBusters is typisch zo'n geval van jammer. Het bevat alle onderdelen om de social gaming-revolutie uit te breiden, maar faalt openlijk in een aantal belangrijke kernzaken. De Facebook-integratie loopt niet soepel, het plaatst irritante berichten op jouw en andermans profielen, heeft geen eigen identiteit en de makers zijn per ongeluk vergeten dat MasterMind een saai spel is waar je weinig tot niets van jezelf in kunt stoppen. Dat laatste is nog wel het belangrijkste, want dat is wat bijvoorbeeld Wordfeud en Draw Something wel leuk maakte om te spelen.