The Cabin in the Woods

Robbert Willegers

Na twee jaar op de plank te hebben gelegen bij de filmstudio kwam dit voorjaar eindelijk Cabin in the Woods uit. Een bijzondere film uit de handen van Joss Whedon en Drew Goddard. Beloofd was om de horrorfilm op zijn kop te zetten en dat is ook zeer zeker gelukt! Nu is de film eindelijk op DVD uit. Brengt de DVD ons meer informatie over deze bijzondere film?

Cabin poster

De film begint als een standaard horrorverhaal. Vijf jongeren betrekken een huisje in de bossen voor een weekend vol feesten. Al snel dalen ze af naar de kelder en laten ze een zombiefamilie tot leven komen. Hierna wordt het uiteraard rennen voor hun leven! Ondertussen volgen we ook twee mannen in een ruimte die alles van een afstand lijken te besturen. Waarom en hoe valt alles samen?

The Cabin in the Woods is een van de meest originele films van de laatste paar jaar. Wat begint als een standaard horrorfilm, met alle stereotypes, verandert in een film met verschillende twists waardoor je aan het eind van de 90 minuten met gevoel zit: wat was dat? Het script van Joss Whedon en Drew Goddard zit ontzettend goed in elkaar en ze nemen hun kijkers duidelijk serieus.

Cabin in the woods

Op de DVD wordt deze film opgeleukt door een leuke voorraad aan extra's. In de verpakking is een tweede DVD aanwezig waarop alle extra's zijn verzameld. Tevens komt de film in een kartonnen sleeve waarop je een pop-up versie van het huisje te zien krijgt. Leuke toevoeging. De menu's beginnen met een leuke animatie maar zijn verder weinig flitsend. Wel erg functioneel en netjes in de stijl van de film.

Op de eerste disc is tijdens de film ook een commentaartrack toegevoegd. Joss Whedon(schrijver en producent) en Drew Goddard (schrijver en regisseur) lichten enthousiast de film toe, waarbij je een paar leuke feitjes te weten komt.

Op disc twee staan de volgende extra's:

We are not who we are: Making Cabin in the Woods

Dit is een making-of van een klein halfuurtje. Alle belangrijke medewerkers van de film komen aan bod en vertellen het een en ander over de productie. Hoewel dit niet een typische making-of is waarin iedereen over elkaar vertelt en de hemel in prijst, geeft de film toch bar weinig vrij over de daadwerkelijke productie. Leuk om een keertje te bekijken maar niks bijzonders.

Marty's Stash

In een vijftal minuten vertelt Fran Kranz (Marty) over zijn props. Het gaat hier om diverse spullen om drugs te smokkelen of om zijn wiet op te roken. Misschien bijzonder is de VS, maar hier is het natuurlijk allemaal bekend.

Hi, My Name is Josh and I'll be your guide

Joss Whedon geeft de kijker een rondleiding over de set, voornamelijk door de kelder. Hij laat wat dingen zien en toont hoe het een en ander is en waarom dit het geval is. Deze feature is wat interessanter dan de making-off.

WonderCon Q&A With Drew and Josh

Een verslag van de vragensessie over de film met Drew Goddard en Josh Whedon op WonderCon.

An Army of Nightmars: Make-up & Animatronic Effects

Een leuke, informatieve featurette over de vele make-upeffecten die nodig waren om de film tot leven te laten komen. In een horrorfilm moet natuurlijk veel bloed voorkomen!

It's Not What You Think

Dit is een verzameling van een halfuur met diverse korte featurettes over onderdelen van de film, onder meer casting en locaties. Ik begrijp dat dit op de Blu-ray is toegevoegd als een 'Bonus View Mode' (tijdens de film) maar de inhoud hiervan is dus netjes op de DVD als losse bonus toegevoegd.

Al met al een DVD met een goede lading aan extra's zoals je ze tegenwoordig bijna niet meer ziet. Helaas worden er niet echt heel veel bijzondere details uit de doeken gedaan, maar deze DVD (of Blu-ray) zou je alleen al moeten kopen voor de film. Dit is namelijk een van de meest verfrissende producties uit Hollywood van de laatste jaren en laat ons zien dat er af en toe nog iets origineels uit Hollywood komt.