The Bourne Legacy

Sanne (Syth86)

In deze filmtijd die voor een groot deel bestaat uit overbodige en te makkelijke voorlopers, vervolgen en  remakes maakt The Bourne Legacy toch nieuwsgierig. Ondanks het feit dat we Jason Bourne, zijn vertolker Matt Damon en regisseur Paul Greengrass moeten missen. De film schiet echter tekort. Laat dat meteen maar gezegd zijn.

Filmposter The Bourne Legacy

De trilogie Identity, Supremacy en Ultimatum vormden een uitermate sterk en bovendien mooi afgerond geheel. Tony Gilroy schreef mee aan het scenario van alle drie de films dus je zou hem best tot de architect van de reeks kunnen dopen. Dat hij voor het vierde deel tevens op de regiestoel ging zitten was te prijzen en schonk de fans vertrouwen voor en in Legacy.

In de persoon van Jeremy Renner is wel de juiste vervanger van Matt Damon gevonden. Hij heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd in Hollywood, wat hem geloofwaardig maakt voor deze franchise. Want laten we eerlijk zijn, Renner heeft er het robuuste uiterlijk voor en is één van de actiehelden van vandaag de dag.

In de film wordt niet het verhaal na de trilogie  van Jason Bourne verteld maar krijgen we te zien wat er zich allemaal afspeelde tijdens deze affaire. Wat blijkt? Er bestaan meerdere soortgelijke programma’s. Dit verklaart de logline van Legacy

We maken kennis met Aaron Cross (Jeremy Renner) terwijl hij in Alaska bezig is met een trainingsmissie. Op datzelfde moment wordt in Londen The Guardian-journalist Simon Ross vermoord en even later duikt Jason Bourne op in New York. Qua chronologie loopt Legacy hier parallel aan Ultimatum. Nu Operation Blackbriar en het Treadstone Project zijn blootgelegd, worden Pamela Landy (Joan Allen), Noah Vosen (David Strathairn) en Ezra Kramer (Scott Glenn) van de CIA onder de loep genomen door de FBI. Kramer roept daarom de hulp in van oud-luchtmachtpiloot Eric Byer (Edward Norton), die hoofd clandestiene operaties is. Byer besluit dat trainingsprogramma Outcome helemaal stilgelegd moet worden zodat er niet nog meer informatie aan het licht komt. Alles en iedereen die met het programma te maken heeft, moet ‘verdwijnen’ en dat loopt in het geval van Cross zwaar uit de hand.

The Bourne Legacy: Jeremy Renner - Alaska

Dat geldt ook voor Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz) die nauw betrokken was bij de biomedische manipulatie van de superagenten, wiens kracht en intellect afhankelijk zijn van een regelmatige inname van revolutionaire medicatie. Cross weet de aanslagen op zijn leven te overleven en zoekt Shearing op, want het stopzetten van zijn medicijngebruik zou desastreus zijn. Samen vervolgen ze hun ontsnappingsavontuur, terwijl je als bioscoopganger regelmatig op de hoogte wordt gehouden van wat er bij de directie van Outcome gebeurt en wat Jason Bourne ondertussen weer heeft uitgespookt.

Renner en Weisz doen het prima als koppel maar dit vierde deel zit desondanks veel te vol gepropt met vraagtekens, onwaarschijnlijkheden en de neiging om alles uit te leggen. Dit doet de film dan ook geen goed. Het haalt de spanning en vaart uit Legacy. Iets wat niet voorkwam bij de vorige Bourne-delen. Deze waren enerverend en altijd onderweg met veel actie.

Hoewel de spectaculaire achtervolging in Manilla zich wel redelijk kan meten met die in Marrakech of Moskou uit de eerdere films, komt de aanleiding hiervoor voort uit een scripttechnische ingreep waarin je een ervaren scenarioschrijver als Gilroy niet herkend.

The Bourne Legacy: Jeremy Renner & Rachel Weisz

Maar het grootste probleem van Legacy is het ontbreken van de elementen dat de vorige films zo sterk maakten: de speurtochten en doelen van Jason Bourne. De zoektocht naar zijn identiteit en later zijn wraak op de mensen die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn vriendin: het zorgde voor een gedrevenheid, focus en persoonlijke insteek waar Cross' zoektocht naar een medische oplossing maar magertjes bij afsteekt.

Regisseur Gilroy mag dan een degelijk product hebben afgeleverd maar zijn camerawerk doet je heimwee hebben naar dat van Greengrass. De film smaakt echter naar meer maar daarvoor moeten we wachten op een eventueel vervolg. De deuren hiervoor zijn wagenwijd opengezet. Misschien was dit wel het beginnetje dat Gilroy nodig heeft gehad om alles in gang te zetten zodat hij later echt uit kan pakken. Laten we het hopen.

The Bourne Legacy: Norton, Gilroy, Renner & Weisz

The Bourne Legacy is een film voor fans en kenners, voorkennis is namelijk een must. Anders is deze film te onduidelijk en te langdradig voor je. Het advies luidt dus; kijk de dvd’s en ga dan pas naar de bioscoop.