[REC]³ Génesis

dekatophetspek

Spanje heeft op het gebied van zombiefilms sinds de jaren zeventig een zekere reputatie hoog te houden. Denk maar eens aan klassiekers zoals Amando de Ossorio's Tombs of the Blind Dead-reeks, León Klimovsky's La rebelión de las muertas (Vengeance Of The Zombies) en Descanse en piezas (Rest In Pieces) van José Ramón Larraz. Geheel in de traditie van bovengenoemde films is ook het derde deel in de succesvolle reeks zombiefilms van Paco Plaza en Luiso Berdejo. [REC]³ Génesis laat het verhaal zien van wat de mooiste dag in het leven van Clara en Koldo had moeten worden maar uitloopt op een orgie van dood en verderf.

Rec3 01

Na [REC]¹ en [REC]², die zich in een nogal claustrofobisch aandoende omgeving afspeelden, hebben Berdejo en Plaza voor een geheel nieuwe benadering van het verhaal gekozen in [REC]³. Het virus heeft de buitenwereld bereikt en is te gast op het huwelijksfeest van Clara (Leticia Dolera) en Koldo (Diego Martin). Op het trouwfeest wordt door diverse familieleden en vrienden gefilmd en zodoende zien we het gebeuren vanuit verschillende oogpunten. Naast de welwillende amateurs is er ook een professionele cameraman in de persoon van Atûn op het feest aanwezig wat een mooie balans geeft tussen de schokkende handycam-beelden en het camerawerk met de professionele camera. De ellende begint met oom Victor (Emilio Mencheta) die in zijn hand is gebeten door een hond, waarvan hij dacht dat deze dood was. Nadat hij van een balkon afvalt in een zaal vol dansende mensen breekt de pleuris uit en verliezen de twee jonggehuwden elkaar ook nog eens uit het oog. Zal het ze lukken om te ontsnappen aan de levende doden?

Rec3 02

[REC]³ Génesis zal even wennen zijn voor de mensen die de eerste twee delen uit de reeks wel wisten te waarderen. Waar de vorige delen nogal donker en naargeestig waren is dat in het derde deel ingeruild voor een setting met veel zwartgallige humor in de stijl van bijvoorbeeld Shaun Of The Dead. Het groepje overlevenden wat zich staande weet te houden in de buurt van Koldo en Clara bestaat uit onder meer een inspecteur van muziekrechten en een Spongebob-imitator die zichzelf Spongejohn noemt in verband met copyrights. Het wordt pas echt geweldig als Clara een kettingzaag in handen krijgt en daar prima mee weet te werken. De lichaamsdelen vliegen vanaf dat moment door het beeld en de bruidsjurk is na alle bloedfonteinen nogal verkleurd. Koldo trekt ondertussen het harnas van St. Joris aan en hakt zich een weg naar zijn vrouwtje.

Rec3 03

De film laat wel een aantal vragen onbeantwoord. Waarmee werd de oom ingeent na de beet van de hond? Zijn de wezens zombies of demonen? Zombies die zich tegen laten houden door gebral uit een religieus boek zijn niet echt overtuigend te noemen maar dit is echter geen hinderlijk detail in dit verder prima te verteren Spaanse horrorpareltje. [REC]³ Génesis zet de deur in elk geval open voor het afsluitende deel [REC]4 Apocalypse. Laten we hopen dat Angela Vidal (de verslaggeefster uit de eerste twee [REC]-films) in dat deel terugkeert.

Rec3 04

Extra's:

The Making Of.
Een dik 22 minuten durende special over het tot stand komen van deze vermakelijke film. Een aantal scenes uit de film zijn vanuit een alternatief camerastandpunt te volgen en we krijgen daar ook nog gedetaileerde achtergrondinformatie over de film bij. Erg leuke special.

Deleted Scenes.
Meer dan twintig minuten aan ongebruikte beelden waaronder een langer durend intro en diverse andere fragmenten die sneuvelden op de montagetafel.

Conclusie: [REC]³ is een dvd die niet mag ontbreken in de collectie van een horrorliefhebber. Het is een prima film, aangevuld met een behoorlijke lading extra materiaal. Dat maakt [Rec]³ zeker de aanschaf waard.