The Expendables 2

WesleyB (Wesley Akkerman)

Wanneer je Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Bruce Willis in één shot naast elkaar laat rennen met vette wapens in hun handen, dan kun je als filmmaker niets anders dan trots zijn. Als kijker kun je niets anders dan denken: 'Dit is de beste actiefilm ooit gemaakt'.

De beste actiefilm ooit gemaakt, je moet het maar op je cv hebben staan. Onbedoeld of niet, wanneer je naar Expendables 2 gaat dan kun je alles verwachten wat je in het eerste deel hebt gezien en nog veel meer. Het verhaal is nog steeds flinterdun en lijkt een beetje op z'n voorganger. Het team van verlopen actiehelden krijgt een missie opgedragen, daar gaan ze met tegenzin mee akkoord, er gebeurt iets schokkends en er moet wraak worden genomen. Ook is er wederom een vrouw (Nan Yu) waar Stallone z'n oogappel van maakt.

Domme krachten
Hoewel dat natuurlijk niet heel erg denderend is, is het tot op zeker hoogte wel vermakelijk en nodig om de kijker mee te krijgen in het verder hilarische en fantastische avontuur dat die gasten op het scherm hebben. Het gaat immers over een groep domme krachten met een veel te groot voer- en wapentuigarsenaal en er zijn ontzettend veel explosies, dus wat maakt dat uit? De one-liners vliegen je ook om de oren. Bijna allemaal zijn het verwijzingen naar oude actiefilms, een persoonlijke gebeurtenis uit een acteur z'n leven of de vorige film.

Maar je hoeft de vorige film niet per se gezien te hebben om van je stoel af te glijden van het lachen of om te begrijpen waarom alles explodeert en iedereen doodgaat. Vooral de komische timing van Terry Crews komt in deze film beter naar voren dan in het eerste deel, waarin hij min of meer een marginaal aandeel had. Dat Stallone de leider van de bende is, blijkt uit meerdere delen van de film, waarin hij alleen in beeld is, of samen met Jason Statham. Je verstaat hem soms amper, het is maar goed dat er ondertiteling is. Maar ook dat draagt bij aan het kijkplezier: het is heerlijk overdreven.

Tijd vliegt voorbij
Overigens kun je over het gros van de acteurs zeggen dat ze niet kunnen acteren. Aan Stallone ontbreekt het aan een duidelijke gezichtsuitdrukking, Swarzenegger ontbeert het aan intonatie en Zweed Dolph Lundgren heeft duidelijk te veel klappen op z'n hoofd gehad (ondanks zijn Masters Degree in Chemical Engineering). Willis en nieuwkomer Liam Hemsworth (Hunger Games) brengen samen met de haast theatrale stoere houding van Statham de film naar een verfijnder niveau. Maar het maakt echt allemaal niets uit, want de film vliegt voorbij. Voor je het weet is het over.

We kunnen er nog zo veel over kwijt. De introductie van Chuck Norris bijvoorbeeld: die is precies zoals je hem verwacht. Dat Willis ook een geweer ten hande neemt is meer dan een waardevolle toevoeging ten opzichte van het eerste deel, waar ook hij maar een klein bijrolletje had. De rol van Jean-Claude van Damme lijkt hem ook op het lijf geschreven: een geschifte idioot met een heel slecht Oost-Europees accent. Het enige jammerlijke aan Expendables 2 is dat Jet Li al in het eerste kwartaal de film uit gebonjourd wordt, maar dat is dan ook echt het enige.

Beste ooit
Ja, Expendables 2 is echt de beste actiefilm ooit gemaakt. Iedereen heeft een overvloed aan wapens, kogels en auto's die je nog nooit van je leven gezien hebt. Het vliegtuig uit het eerste deel is ook geüpgraded, de one-liners komen dankzij Crews veel beter naar voren en de opmerkingen die over en weer gaan zijn veel sneller en harder dan in deel één. Deze film moet je gewoon zien.