Wario Land 2

Prinsessen redden en het hele paddenstoelen-koninkrijk ontdoen van gemene schilpaden, gratis en voor niets. Daarnaast ook nog een baantje als loodgieter bij moeten houden. Misschien dat de held met de rode pet dat allemaal prima vindt, maar een vrekkige man als Wario trekt dat niet. Nee, Wario opereert puur uit eigen belang.

Wario werd in eerste instantie geïntroduceerd als een overdreven versie van Mario. Met zijn nog vadsigere lijf, puntige snor, gigantische rode neus en teisterende lach was hij een leuke, alternatieve antagonist. Hij verscheen eerst als de slechterik in Super Mario Land 2, maar kreeg vervolgens twee jaar later zijn eigen game: Wario Land (Game Boy).

Sindsdien heeft de omgekeerde M zijn naam op talloze titels gezet: vier Wario Land-sequels, een paar WarioWare-games en meer. De beste man draait nog altijd volop mee, zo kreeg Wario Land recent een reboot op de Wii. Bovendien komt er een minigame-collectie van hem op de Wii U.

De oude Wario Land-games hebben inmiddels ook hun weg naar de 3DS eShop gevonden, waar op het moment alleen deel 3 nog ontbreekt en waarvan deel 4 alleen beschikbaar is voor 3DS-ambassadeurs. Het zijn allemaal platformers, maar ze hebben in vergelijking met de Super Mario-games een heel andere invalshoek.

Wario Land-games hebben een grotere focus op de levels volledig verkennen en kleine puzzeluitdagingen. Muntjes verzamelen is in deze games wel belangrijk, want ze fungeren daadwerkelijk als geld. In Wario Land 2 gebruik je het geld als je budget om aan twee minigames deel te nemen. Als je succesvol bent, speel je schatten en teiltjes vrij. Als je ze allemaal verzamelt krijg je een nieuw einde.

Je moet natuurlijk nog wel over platformen of op de hoofden van vijanden springen, maar het level-design is duidelijk meer gericht op verkenning. Wario is ook lang niet zo verfijnd als Mario. Hij voelt meer robuust aan, maar daardoor ook minder flexibel. Hierdoor zijn sprongen lastiger in te schatten.

Op hoofden springen is eigenlijk voor amateurs. Wario ramt liever zijn tegenstanders met een ferme schouderstoot. In Wario Land 2 hoef je ook niet voor fouten te vrezen, want Wario is onoverwinnelijk. Als je geraakt wordt verlies je slechts een paar muntjes.

Sterker nog, soms moet je juist expres geraakt worden door vijanden. Wanneer je bijvoorbeeld in de fik wordt gestoken door een bepaalde vijand kun je als vlammende Wario door bepaalde blokken heenlopen. Af en toe moet je ook geplet worden om door lage gangen te kunnen wandelen. Dit zijn veertien jaar later nog steeds vrij innovatieve elementen.

De eerste Wario Land had nog een overworld map, maar in het tweede deel speel je de levels gewoon achter elkaar. Aan het einde van een hoofdstuk vecht je tegen een eindbaas, waarna je gelijk naar het volgende hoofdstuk gaat dat ook een ander visueel thema heeft. Levels hebben soms geheime uitgangen die je vervoeren naar vele optionele werelden.

Wario Land 2 was in zijn tijd een frisse platformer. Het genre is sindsdien deels verrijkt met 3D-platformers, maar op 2D-gebied is er niet veel veranderd. Hierdoor is dit nog altijd een prima game. Het is niet zo goed als latere games in de serie, die een stuk meer vaardigheden aan Wario gaven. Het zou dus niet zo gek zijn om net als het ruftkanon een beetje gierig te zijn en de game laten voor wat het is, tenzij je een stukje geschiedenis wilt herspelen natuurlijk.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.