Seeking a Friend for the End of the World

Robbert Willegers

Wat zou jij doen als je wist dat de wereld binnen drie weken verging? Met die vraag worstelen Steve Carrell en Keira Knightley in de film Seeking a Friend for the End of the World. Twee niet geheel onverdienstelijke acteurs, maar we zien ze toch vaak in een ander soort film. Kunnen ze dit karakterdrama dragen?

Seeking a friend poster

De film begint als een ruimtemissie om de aarde te redden van de ondergang jammerlijk faalt. Een nieuwsbericht wordt de wereld ingestuurd waarbij iedereen te horen krijgt dat de 'Armageddon' hier is. Nog drie weken en het is voorbij. Zodra de vrouw van Dodge (Steve Carell) dit hoort, verlaat ze hem. Dodge blijft alleen achter. Hij besluit echter om op zoek te gaan naar zijn jeugdliefde. Zijn buurvrouw Penny (Keira Knightley) raakt door omstandigheden in deze 'road trip' verzeilt en samen gaan ze op pad.

Verwacht bij deze film geen Armageddon-achtig actiespektakel. Sterker nog, de film is in feite een vervolg op Armageddon met een alternatief einde, waarin held Bruce Willis niet geslaagd is in zijn opzet. Het is een karakterdrama over twee individuen die elkaar in de laatste weken van de mensheid leren kennen, en de kijker leert met ze mee. Menig FOK!ker zal nog liever zijn reet afvegen met dit soort zoetsappig drama, maar de film verdient een diepere blik.

Seeking a Friend pic 1

Soms erg grappig...

Steve Carell is voornamelijk bekend van zijn komische rollen, met een uitschieter als Michael Scott in de Amerikaanse versie van The Office. Deze film is een kans voor hem om te zien dat hij meer kan dan rare grollen en gillen uiten. In deze film zie je hem dezelfde blikken trekken als in andere films, toch maakt het hem hier een tragisch figuur. Je ziet hem met zichzelf strubbelen. Hoe hij gewoon naar zijn werk blijft gaan en zich afvraagt waarom eigenlijk. Hoe hij terugdenkt aan zijn jeugdliefde. Aan zijn verleden met zijn vader. Carell weet van Doug een personage met diepgang te maken, maar misschien is hij net wat te depressief.

Keira Knightley is voornamelijk bekend van Pirates of the Caribbean, hoewel ze eerder ook wat uitdagendere rollen mocht spelen. Helaas kan ze de harten van de bioscoopbezoeker in deze film ook niet stelen. Of dit komt omdat ze steeds minder onbereikbaar lijkt te zijn (vroeger was ze met Orlando Bloom, nu kan zelfs Steve Carell haar krijgen) of een andere kledingadviseur moet aanschaffen is lastig te bepalen. Haar looks en uitstraling matchen in ieder geval niet met het lieve personage dat ze speelt, en eigenlijk leren we te weinig over haar karakter om deze echt te kunnen waarderen.

Seeking a friend 2

...maar meestal wat deprimerend.

De film pakt wel uit met scènes waarin we zien hoe andere personages omgaan met hun laatste dagen. Zo zien we ouders die hun kinderen leren drinken (waarom ook niet?) of mensen die een huurmoordenaar inhuren om zichzelf uit hun lijden te verlossen. Deze scènes zijn erg grappig en balanceren goed de emotionele zijde van de film. Die emotionele zijde had echter beter kunnen worden opgebouwd. Je verwacht toch minstens één dame snikkend de zaal te zien verlaten na het einde, helaas was dat bij deze film niet het geval. Het raakt de bezoeker niet.

Het advies is dus om deze film later thuis op DVD te bekijken in een intiemere setting. Het bioscoopscherm is gewoon te groot voor deze film. Steek een kaarsje aan en nodig je/een meisje uit. Er zijn genoeg momenten dat je een arm om haar heen kunt slaan en de kans is groot dat je geen tijd hebt om de aftiteling af te zetten.