Hauppauge HD PVR Gaming Edition

Pheno

Hauppauge draait al een hele tijd mee in tv-kaarten voor pc en allerlei oplossingen om televisiesignalen op te nemen. Een van die oplossingen is de Hauppauge HD PVR en wij bekeken de Gaming Edition ervan. Het grote verschil? Extra kabels om je PlayStation 3, Xbox 360 en zelfs de Wii op aan te sluiten. Gameplay opnemen is met deze editie meteen mogelijk, zonder naar de winkel te hoeven rennen om net dat ene kabeltje dat niet inbegrepen is te kopen als je de normale editie zou hebben.

Header

Zoals een echte man betaamt steek ik de quickstart-handleiding in de fik en ga aan de gang met het aansluiten. Handleidingen zijn overbodige dingen die gebreken in gebruikersvriendelijkheid moeten verdoezelen. De beste test om te kijken of iets simpel werkt, is het zonder handleiding te proberen. Door de kleurcodes op de stekkers en het kastje is het erg gemakkelijk of je moet óf blind zijn, maar waarom game je dan en wil je beelden opnemen, óf kleurenblind zijn om het fout te doen.

Er zit een bundel componentkabels met aan iedere zijde zes gekleurde tulpstekkers om het kastje aan de tv aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je nog beeld krijgt op je televisie in de meest gangbare resoluties, tot en met 1080i. De resolutie 1080p wordt niet ondersteund, daar zou een echte HDMI-aansluiting voor nodig zijn. De kabel die zorgt dat het video- en audiosignaal van console naar de GD PVR komt is handig, want daar zitten aan de ene kant meteen drie soorten aansluitingen aan, die van PlayStation 3, XBox 360 en Wii. De andere kant bestaat wederom uit zes gekleurde tulpstekkers. Dit is meteen de beste manier om het aan te sluiten. Dan is er nog een USB-kabel om het signaal naar een USB 2-poort van de computer te sturen, want de pc doet het echte opneemwerk, er zit geen harde schijf in de HD PVR.

Je kunt ook kiezen op S-Video te gebruiken, maar daar is de kwaliteit een stuk minder van. Een optische kabel om geluid in de beste kwaliteit op te nemen is niet inbegrepen, dus je moet toch naar de winkel als je dat zou willen. Out-of-the-box is het een vrij compleet pakket waarmee je HD-beelden kunt opnemen met geluid. Is alles rozengeur en maneschijn met dit apparaat? Nee, het blijft jammer dat er niet gewoon een HDMI-kabel aangesloten kan worden. Dit heeft te maken met de encoding die consoles uitvoeren, om de content te beschermen. De PlayStation 3 is daarin de spelbreker. Het wordt dus een snoerenbende met al die componentkabels.

Een tweede nadeel geldt alleen voor Mac-gebruikers. In het pakket wordt software geleverd om je HD PVR aan te sturen en te kunnen starten met opnemen. Helaas is deze software alleen te gebruiken onder Windows en is er geen Mac-versie beschikbaar. Op de site wordt wel een alternatief aangegeven, maar daar moet je extra voor betalen. Jammer dat Hauppauge geen deal met die softwaremaker heeft gemaakt om ook Mac-gebruikers meteen te kunnen laten opnemen. Apple-gebruikers hebben geld zat, lijkt men wel te denken. Er zijn verschillende softwarepakketten die de HD PVR ondersteunen, op zich is software vinden geen probleem. Even mijn serienummer van de recorder instellen en klaar is Pheno. Ik druk op de knop om op te nemen en even later zie ik mezelf met een seconde of twee lag, met dank aan USB 2, door een level van Max Payne 3 rennen op een Mac. Het is dus niet mogelijk om direct via je pc scherm te gamen in actievolle games waarbij lag dodelijk is.

Om toch te kijken hoe de meegeleverde software voor Windows-gebruikers is, heb ik een Windows-machine geleend. Hauppauge heeft ArcSoft ShowBiz gebundeld met hun apparaat. De installatie is vrij rechttoe rechtaan. De setup vraagt nog even om je HD PVR aan te sluiten op de pc, zodat deze gekoppeld kan worden met de drivers en na een vrij rapgaande voortgangsbalkje en wat resolutie- en bitrate-instellingen kun je al beginnen met opnemen. De software ziet in mijn geval meteen dat er een PlayStation 3 is aangesloten. Een tip: verander wel je grafische instelling op de console als je normaal de console via HDMI hebt aangesloten, anders blijft het lang zwart. Dit geldt natuurlijk ook voor de Mac-versie, want het is een console-'probleem', Sony detecteert geen kabels, die laat het je zelf instellen.

De software is prima, een goede kwaliteit video en erg stabiel. Met ArcSoft ShowBiz is het simpel om de video te bewerken, fade-in, fade-out en meer effecten en je hebt al vrij snel een tof uitziende gameplayvideo. Het bestandsformaat waarin de video op je pc wordt opgenomen is M2TS of MP4. Dit formaat wordt door andere softwarepakketten ook ondersteund, dus mocht je helemaal into videobewerking zijn, dan is er een grote kans dat je jouw eigen favoriete videobewerkingprogramma gewoon kunt blijven gebruiken.

Wil je graag je tofste deathmatchsessies, je beste racestunts of die ene knokpartij opnemen om van te leren, op te scheppen of te delen op allerlei social media? De Gaming Edition is daarvoor uitermate geschikt, al is het misschien wat aan de dure kant. De prijs op het internet varieert tussen 170 en 200 euro als je wat zoekt. Daarvoor krijg je als Windows-gebruiker een complete bundel waardoor je meteen kunt opnemen. Alle benodigde kabels zijn in de doos terug te vinden. Mac-gebruikers zijn helaas het haasje en moeten apart nog software aanschaffen.