Brave: The Video Game

Maite (Isai)

Ik zal eerlijk toegeven dat ik over het algemeen geen fan ben van videogames die zijn gebaseerd op een film. Een film levert tenslotte een heel ander soort entertainment dan een game. Het probleem met een game over een film is voor mij altijd dat het óf te weinig op de film lijkt óf juist te veel op de film lijkt en daardoor te weinig game is.

Maar als er dan in de laatste tijd een film is die zich leent om een game te worden, is het Brave wel. Het heeft de actie, het verhaal en de prachtige Schotse hooglanden die prima vertaald kunnen worden naar een game.

Een aantal weken geleden heb ik de preview van de game even mogen spelen en ik was behoorlijk tevreden over het resultaat. Helaas blijkt nu dat de preview al praktisch alles heeft laten zien wat de game in zich heeft. Voor een klein uurtje toekijken en zelf spelen is dat wel erg weinig.

Brave: The Video Game in een notendop
Je speelt het spel met Merida, dochter van het Schotse clanhoofd Fergus en zijn koningin Elinor. Het spel begint als Elinor in een beer is veranderd. Om haar te redden moet je de vloek van Mor'du opheffen. Dit doe je door magische stenen te bevrijden van allerlei vijanden. Je hebt een zwaard en een boog tot je beschikking, evenals 'charms' van de vier elementen. Elke vijand is gevoelig voor één van de charms, dus is het zaak om op het juiste moment de juiste charm te kiezen. Om de zoveel tijd moet je ook een gevecht spelen als Elinor die als beer rake klappen kan uitdelen.

Daarnaast moet er ook veel gesprongen worden en verschillende puzzels worden opgelost. Een aantal van deze puzzels los je op met behulp van drie beertjes, de broers van Merida. Door de beertjes om de beurt te besturen moet je hendels overhalen en knoppen indrukken.

Met het verslaan van vijanden en het kapotslaan van boomstronken, potten en bloemen, verdien je geld, dat je weer kunt inzetten om skills te kopen. Als laatste zijn er verschillende dingen om te verzamelen: zwaarden, bogen, stukjes van wandtapijten en outfits.

Van film naar game
Het verhaal wijkt enigzins af van de film, maar het ligt er voor mij dicht genoeg bij om het als game geloofwaardig te houden. Pluspunten wat dat betreft. Ook verzorgt de Schotse actrice Kelly MacDonald niet alleen in de film, maar ook in de game de stem van Merida. Ook daarvoor grote pluspunten. Alles wordt ondersteund door de geweldige Schotse muziek die ook in de film zit. Mooie en vrolijke melodiën, die nergens echt overheersend zijn, maar wel in je hoofd blijven hangen.

De game bestaat uit acht verschillende gebieden (en een kort introductie-gebied) die alle acht veelzijdig en kleurrijk zijn. Het ene moment sta je in een vulkaan, het volgende op een half bevroren rivier. Ze zijn prachtig vormgegeven en veranderen in redelijk rap tempo, zodat je niet snel zult denken: "ja, deze achtergrond heb ik nou wel gezien."

Van game naar de prullenbak?
De verschillende gebieden uit de game brengen me echter bij de minpunten van dit spel: ze zijn zo rechtlijnig als maar zijn kan. Hoewel er redelijk veel te verzamelen is, zul je - als je een beetje uit je doppen kijkt - niets missen. Het is eigenlijk overal volkomen duidelijk waar je heen zou moeten en de "zijpaden" die je tegenkomt, leiden standaard in minder dan 20 seconden naar een schatkist of extra geld.

De puzzels zijn makkelijk. Veel te makkelijk. Hoger dan het niveau van "drie knoppen die in een bepaalde volgorde ingedrukt moeten worden" komen ze niet. De puzzels met de beertjes zijn wat leuker, omdat je ze altijd alle drie nodig hebt om de laatste hendel te bereiken, maar moeilijk worden ze nooit.

Maar het ergste aan deze game is dat je er met een beetje serieus spelen in vijf uur doorheen bent. In vijf uur spelen had ik op 'normal'-moeilijkheidsgraad alle gebieden doorlopen (sommige zelfs twee keer), alle 'collectables' verzameld en Mor'du op zijn donder gegeven.

Van de prullenbak naar de kast?
Toch wil ik deze game niet te veel afkraken, want ondanks zijn minpunten heb ik me er best mee vermaakt. De actie is vloeiend en snel. De puzzels (hoe makkelijk ze ook zijn) en de gevechten met Elinor kwamen precies op de juiste momenten om te voorkomen dat het eentonig werd.

Het spelen in co-op is erg grappig en voor wie een uitdaging zoekt, heeft de game niet alleen easy-, normal- en hard-mode, maar ook een Brave-mode. Helaas worden de puzzels er op standje Brave niet moeilijker op, alleen de vijanden.

Conclusie
Het is erg jammer dat deze game zo afgeraffeld aanvoelt. Het einde komt eigenlijk net als je er een beetje in begint te komen en veel dingen in de game zijn hergebruikt. Zo is het filmpje dat een gevecht met Elinor inluidt elke keer hetzelfde en ook voor de broertjes worden meerdere keren hetzelfde filmpje gebruikt. Het voelt allemaal een beetje "goedkoop".

Voor beginnende gamers en groot liefhebbers van de film is deze game zeker wel een poging waard, maar persoonlijk zou ik wachten tot hij in de uitverkoop is, want voor vijf uur spelen is 30 (pc en DS), 40 (Wii) of 50 (PS3 en Xbox 360) euro wel erg veel geld.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Vloeiende actie - Veel te kort 5
+ Schotse muziek en stemmen - Puzzels te simpel
  - Rechtlijnige gebieden


Gespeeld op PlayStation 3, ook beschikbaar op Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo DS en pc.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.