Martha Marcy May Marlene

Diederik (diederikhuffels)

Wie in de videotheek nooit bij het genre arthouse zoekt, dreigt een sterke thriller mis te lopen. Het enige voordeel voor wie Martha Marcy May Marlene mist, is dat diegene niet blijft zitten met een paar onbeantwoorde vragen en een onbehaaglijk gevoel.

Martha Marcy May Marlene

Martha (Elizabeth Olsen, jongere zusje van de Olsen-tweeling) ontsnapt na twee jaar van een sekte. Ze probeert bij haar oudere zus (Sarah Paulson) psychisch te herstellen. In Martha Marcy May Marlene lopen twee verhalen door elkaar. Hoe Martha bij de sekte onder leiding van de charismatische en tegelijkertijd huiveringwekkende leider Patrick (John Hawkes) leeft en hoe ze na haar ontsnapping herstelt bij haar zus. Deze verhaallijnen lopen qua beeld mooi in elkaar over. Alleen voor de kijker is het soms even lastig in welke verhaallijn ze zit.

Martha met Patrick

Martha Marcy May Marlene is het regiedebuut van Sean Durkin. Met zijn eerste lange film won hij in 2011 de prijs voor Beste Filmregie tijdens het Sundance Film Festival. De film schept een kruiperig, angstig gevoel, mede dankzij het minimale gebruik van achtergrondmuziek en enkele knappe acteerprestaties. Olsen speelt een verward meisje, dat het ene moment verlangt naar haar tijd bij de sekte en het andere moment hysterisch wordt van de nare herinneringen. Hawkes, die Martha liever Marcy May noemt, wekt huivering als sekteleider die vooral quasifilosofische platitudes uitspreekt.

Maar het sterkste aan Martha Marcy May Marlene is dat veel aan de interpretatie van de kijker wordt overgelaten. Hoe Martha ooit bij de sekte is beland komt aan het licht, maar niet in de volle schijwerpers. Het gedachtegoed van de sekte komt soms aan bod, maar het wordt niet plichtmatig uitgelegd aan de kijker. Bij veel angsten van Martha is het tot en met het einde van de film niet helder of ze echt of ingebeeld zijn. Op deze wijze laat Durkin de kijker achter met onbeantwoorde vragen en het onbehaaglijke gevoel dat daarbij hoort. 

Martha Marcy May Marlene 2

Daarom is deze film misschien niet voor iedereen. De filmliefhebber die voldoening haalt uit een afgesloten einde zal vertwijfeld hopen dat de film na de aftiteling verder gaat. Maar juist die vertwijfeling gedurende de hele film maakt Martha Marcy May Marlene tot een filmervaring die je niet snel zal vergeten.

Extra:

Als extra krijg je bij Martha Marcy May Marlene de korte film Mary Last Seen. Deze film gaat over hoe een ander meisje in de sekte van Patrick wordt geïntroduceerd. Durkin won hiermee in 2010 de prijs voor Beste Korte Film tijdens het Cannes Film Festival. Mary Last Seen heeft hetzelfde sfeertje als Martha Marcy May Marlene en is daarom lekker, maar niet noodzakelijk om te zien.