Beyond

Hans-Robert (Adagio)

De ontvoering van Amy Noble staat centraal in de film Beyond. De zaak komt op het bureau te liggen van rechercheur John Koski, die op het punt staat met pensioen te gaan. Maar hoe dieper hij zich in het onderzoek graaft, hoe meer hij te weten komt over de geheimen die de familie van Amy achterhoudt. Amy's ouders schakelen uiteindelijk een medium in, die duidelijker kan maken waar hun dochter zich precies bevindt. De jacht neemt iedereen mee in een draaikolk van gewone en paranormale gebeurtenissen, waarna de ontvoerder uiteindelijk losgeld eist. De klok tikt voor Koski, die alles op alles zet om Amy te vinden. Ondertussen wordt hij geconfronteerd met gebeurtenissen uit zijn eigen verleden...

Koken is meer dan het samenvoegen van verschillende ingrediënten. Dat geldt ook voor het maken van films, en Beyond is daar het bewijs van. De film is geregisseerd door Josef Rusnak, bekend van The Thirteenth Floor. De rol van Koski wordt vertolkt door Jon Voight. Hij wordt in de zoektocht naar Amy (Chloe Lesslie) bijgestaan door zijn chef (Dermot Mulroney) en de ouders van Amy: Jim (Ben Crowley) en Sarah (Teri Polo).

De film op zich heeft veel in zich: redelijke acteurs, dreigende muziek, mooie locaties, onverwachte geluidseffecten en onrustige shots om de spanning erin te houden. Ook inhoudelijk lijkt er niets te ontbreken aan de paranormale thriller: ouija-borden, een medium met visioenen, een cynische rechercheur die op het punt staat met pensioen te gaan en natuurlijk de 'onverwachte' plottwist aan het eind. Het grote probleem is alleen dat regisseur Rusnak er niet in slaagt Beyond meer te laten zijn dat de som der delen.

De film is namelijk nogal voorspelbaar, en dat geldt vooral voor het einde. De tekst op de achterkant van het doosje van de dvd belooft een "sensationele twist" in de "thriller in de traditie van The Sixth Sense". Volgens mij moet je zo'n uitspraak alleen doen als je als filmmaker en -distributeur oprecht denkt dat je film zich kan meten met de klassieker van Night Shyamalan. In het geval van Beyond wordt al vrij snel duidelijk wie de onverwachte slechterik aan het eind is. De plottwist zal niemand dan ook verrassen, tenzij je als kijker een groot deel van de film hebt liggen slapen.

Een eventueel slaapje duurt in dat geval niet zo lang, want de film is met 87 minuten aan de korte kant. Rusnak kiest ervoor om toch betrekkelijk veel elementen in het verhaal aan bod te laten komen, waardoor de film regelmatig gehaast en fragmentarisch overkomt. Motieven van karakters worden onvoldoende uitgediept, waardoor je je als kijker nauwelijks betrokken voelt bij het verhaal. Je krijgt het idee dat Beyond het genoeg vindt om een bijna-gepensioneerde en gefrustreerde rechercheur, een bange en vermiste dochter, de ongeruste en bijna-gescheiden ouders van het kind en nog wat karakters in je huiskamer te dumpen en dat je als kijker zelf wel even kunt invullen wat ze precies doormaken. Nu is dat inderdaad niet lastig bij dergelijke karaktertypes die in veel meer films voorkomen, maar iets meer uitdieping van de personages zorgt er op zijn minst voor dat je wat meer mee kunt leven met de mensen die bijna anderhalf uur over je scherm schuifelen.

Zijn er nog pluspunten? Jazeker! Acteur Jon Voight draagt de film en haalt - inclusief snor - het maximale uit zijn karakter. Ook de prestaties van de meeste mede-acteurs zijn redelijk goed. Julian Morris is als acteur niet slecht, maar zijn personage komt niet goed uit de verf. Wellicht had een andere acteur zijn rol beter kunnen invullen. De film speelt zich af in Alaska, wat zorgt voor een verlaten sfeer en veel mooie locatiebeelden met besneeuwde bergen en dichtgevroren meren.

Al met al zorgen deze elementen ervoor dat Beyond een krappe voldoende van me krijgt. Mocht je de dvd of BluRay krijgen of kopen, leg hem dan onderop de stapel en bewaar hem voor een verloren zondagmiddag.