The Secret World

Maite (Isai)

Wolkenkrabbers en zombies. Vampieren en infraroodsensoren. Legendes en het alledaagse. Dingen die niets met elkaar te maken lijken te hebben, komen samen in de nieuwe MMORPG van Funcom. Treed binnen in The Secret World en er gaat een wereld voor je open.

The Secret World draait om de schaduwwereld achter de onze, waar monsters, vampieren en boemannen echt bestaan. Van deze geheime wereld weten wij, als normale mensen, niets af en daar mogen we blij om zijn, want het is alles behalve een pretje.

Je personage in het spel komt echter in aanraking met The Secret World vanwege een soort radioactieve bij. Dankzij de speciale krachten die je hierdoor krijgt, wordt je gerekruteerd om te helpen The Secret World in toom te houden.

Zijn zij mijn geweten?

Samen staan we sterk
Om de "geheime wereld" te betreden sluit je je aan bij één van drie genootschappen. Je kunt kiezen uit de Dragon, die de chaostheorie aanhangen (als je de chaos maar lang genoeg bestudeert, zie je vanzelf de orde erin), de Illuminati, die vooral bezig zijn met macht en rijkdom, en de Templars, met bekende motto's als 'geloof' en 'loyaliteit'.

Hoewel elk genootschap zijn eigen drijfveer heeft, is het overkoepelende doel van alle drie om te voorkomen dat de gewone mensen achter het bestaan van The Secret World komen. Dit betekent dus ook dat leden van de drie facties niet noodzakelijkerwijs vijanden zijn.

Agartha: via deze magische 'underground' kun je in 1 sprong over de hele wereld reizen

Zoals in veel MMO's kun je het in pvp-matches opnemen tegen spelers uit de andere facties, maar buiten deze gevechten om kunnen de leden van de verschillende genootschappen goed samenwerken. Je kunt dus gewoon groepen maken met spelers uit verschillende facties. Erg praktisch, want dat vergroot je keus als het aankomt op de vele dungeons en instances die het spel heeft.

Modieus
Maar ik loop op mezelf vooruit. Het begint natuurlijk allemaal met het maken van een personage. Je kiest je factie, geslacht en uiterlijk. Bij de opties voor het uiterlijk hoort ook de kleding die je draagt. Je kleding is namelijk alleen cosmetisch van aard: je stats worden bepaald door de talismannen die je draagt. Hiervan kun je er in totaal zeven dragen.

Uitgekeken op je kleding? Geen nood. Je vindt in het spel verschillende verkopers om je kledingkeus aan te passen en je kunt ook outfits kopen in de ingame-store (voor echt geld).

Mijn personage pronkt met zijn nieuwe outfit

Class-loos
Na die keuzes kun je beginnen. Inderdaad. Je kiest in deze game geen class. Je hebt zelfs geen levels als zodanig.

Tijdens het spelen verzamel je wel ervaringspunten en deze vullen langzaam maar zeker een dubbele 'exp-balk'. Op deze balk loopt een blauwe en een oranje lijn en voor beide staan bepaalde mijlpalen aangegeven. Haal je zo'n mijlpaal dan krijg je een skill point (blauw) of een action point (oranje) om te besteden.

Je skill points bepalen voornamelijk welke talismannen en wapens je kunt dragen. Zo moet je minstens 1 punt in fist weapons steken om een vuistwapen met 'quality 1' te mogen dragen. De skill points zorgen ook voor lichte bonussen, bijvoorbeeld meer schade met een bepaald wapen of meer healthpoints.

Skill Points

Rad van fortuin
De action points, daarentegen, komen op een groot wiel terecht. Hiermee bepaal je je abilities. Die abilities zijn ingedeeld naar soort wapen. Er zijn drie verschillende melee wapens (blade, hammer, fist weapon), drie soorten vuurwapens (shotgun, pistol, assault rifle) en drie types magie (blood, chaos en elemental).

In de binnenste ring van het wiel zijn twee 'partjes' per wapen beschikbaar met daarin elk zeven vaardigheden. Heb je deze 14 vaardigheden aangeschaft dan mag je puntjes in de buitenste ring voor dat wapen steken, waar natuurlijk de sterkere abilities zitten.

Zowel voor abilities als skills geldt: hoe hoger je komt, hoe meer punten iets kost.

Action Points