The VICE Guide to Karachi

René (MrManiak)

De zomervakantie staat bijna voor de deur. De laatste dossiers worden uitgewerkt, het uitgaande postvakje is bijna leeg en de koffers zijn weer van zolder gehaald. Mocht je nog geen idee hebben, misschien is Karachi in Pakistan iets voor jou. VICE ging voor de The VICE Guide To Karachi naar het Midden-Oosten om een kijkje te nemen.

Guide to Travel

Vertrouw het wapen

Karachi staat bekend als een van de meest gevaarlijke plaatsen in het Midden-Oosten. De oorlog lijkt er nooit te zijn gestopt en mensen hebben meer vertrouwen in hun wapens dan in hun buurman. VICE lijkt onbevreesd en duikt met een videocamera in de duistere wereld van de stad. De eerste stop is Lyara, een vervallen ghetto in de stad. Hier ontmoeten ze Zaraf Baloch, een politicus die zich tevens bezighoudt met criminele activiteiten. Volgens de politie dan, de inwoners beschermen Zaraf en zijn broer met alle geweld dat nodig is.

Dit is maar een van de vele voorbeelden waar het VICE-team zich op stort. Ze laten zien hoe de stad gebukt gaat onder corruptie en aanhoudend geweld, maar dit doen ze door een focus te leggen op de stad op verschillende manieren. Niet alleen lopen ze mee met de vechtende bevolking of omstreden politici, zo filmen ze ook een missie van de zwaarbewapende Karachi-politie. Op jacht naar de Taliban worden meerdere huizen gecheckt op verdachte personen, met een compleet camerakonvooi in de linies. De lokale media legt alles vast om te laten zien hoe 'geweldig de politie hun werkt doet'. Als de volgende dag navraag in de wijk wordt gedaan over hoe de inwoners over de politieactie denken zijn de meningen zeer uiteenlopend en zelfs vijandig.

VICE Guide to Karachi

Zwitserlevend of -dood

Vergeet dus de luxe van bubbelbaden of vijfsterrenhotels die je dagelijks in reisprogramma’s ziet, dit is het echte werk. Van een illegale heroïnehandel tot een ontmoeting met een hitman en een blik op een van de grootste vuilstortplaatsen ter wereld, met mogelijk tientallen lijken onder het puin. Chris Zegers zou spontaan zijn zwitserlevengevoel verliezen.

Deze vijfdelige webdocumentaire toont het harde geweld, rauwe werkelijkheid en het dieptrieste lot van de inwoners. The VICE Guide To Karachi is wat in essentie ieder reisprogramma zou moeten zijn; een sterk verhaal over een stad of land met een blik op de situatie van vandaag de dag. De serie legt de vinger op de zere plek en duwt er nog iets harder op. Verwacht dus niet een gezellige avond maar een kleine drie kwartier verdieping in de hel die Karachi heet.

De complete serie is hier te bekijken.