Friends With Kids

Sanne (Syth86)

Tien jaar na Kissing Jessica Stein komt triple threat Jennifer Westfeldt met de romantische komedie Friends With Kids. Geheel volgens de stijl die we van haar kennen heeft ze geschreven, geproduceerd en geacteerd met ondersteuning van haar vrienden en collega’s. Ondanks een cast waar je u tegen zegt, komt de film gestaag op gang maar als het eenmaal zover is worden je hart en lach veroverd.

Film poster Friends with Kids (geschaalde kopie)

Studievrienden Julie (Jennifer Westfeldt) en Jason (Adam Scott) willen allebei graag een kind maar willen niet de rompslomp die bij een liefdesrelatie komt kijken. Deze rompslomp zien ze bij hun vrienden Leslie (Maya Rudolph) en Alex (Chris O’Dowd), die het bruisende Manhattan hebben verruild voor een vorm van eenzame opsluiting in Brooklyn. Dan zijn Missy (Kristen Wiig) en Ben (Jon Hamm) er nog die ooit geen genoeg van elkaar konden krijgen maar nu langzamerhand alle beschaving bij het grofvuil zetten. Dus besluiten Julie en Jason het anders te doen, ze krijgen samen en zoon en voeden deze als co-ouders op. Zo blijft de weg voor ‘de ware’ vrij.

Friends with Kids 1

Het experiment gaat een hele tijd goed. Zelfs nog wanneer de een beetje roestig geworden Julie valt voor de charmante Kurt (Edward Burns) en notoire rokkenjager Jason verkering krijgt met de oogverblindende Mary Jane (Megan Fox). Als de vier stellen samen weg zijn voor een leuk skiweekend barst echter de bubbel. De vragen die worden gesteld over hun keuze en hun opgroeiende zoon worden Jason teveel, hij steekt ter verdediging een betoog vol passie af. Wat als gevolg heeft dat Julie juist gaat twijfelen over hun besluit. Dit is een scène die iedere filmliefhebber gezien moet hebben. Acteerwerk zoals het hoort door Scott, Hamm en Westfeldt.

Daarna zie en voel je het onontkoombare einde aankomen. Maar het is zo realistisch en oprecht geacteerd dat je desalniettemin tot het einde zal blijven zitten. Stiekem hoop je namelijk altijd op goed en hoopvol einde. Friends With Kids lijkt misschien dertien in een dozijn, toch is het niet zo want de cast is een verademing om naar te kijken. Bovendien is het verhaal van de film voor Amerikaanse begrippen vooruitstrevend omdat het idee van een traditionele familie volledig wordt losgelaten.

Friends With Kids 2