Snow White and the Huntsman

TheaterMaMa (Dick)

Sneeuwwitje wordt dit jaar in diverse rolprenten door filmmakers geëerd  het is immers 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm Sneeuwwitje aan hun verzameling toevoegden. Iedereen kent het verhaal van dit wereldberoemde sprookje, dus het is een uitdaging om hier iets verrassends mee te doen. Eerder dit jaar kwam Mirror Mirror al uit, een zoete komische familiefilm en nu is het de beurt aan de duistere variant Snow White and the Huntsman voor een iets oudere doelgroep.

Schrijvers Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini hebben er alles aan gedaan om het sprookje op te pimpen. Trollen, feeën en andere sprookjeswezens worden er bij gesleurd met de bedoeling de film interessanter te maken, maar daarmee raakt de film toch behoorlijk ontspoord. Op een gegeven moment zie je tussen de sprookjesfiguren het sprookjesbos niet meer, de loop van het verhaal raakt daardoor geregeld ondergesneeuwd. Regisseur Rupert Sanders lukt het pas in de tweede helft van Snow White and the Huntsman een beetje structuur in de film te krijgen. Vooral in het begin van de film volgen scènes elkaar rommelig op en geven de indruk dat er te wild gesneden is, waardoor het geheel wat fragmentarisch over komt.

 Poster

Charlize Theron steelt de show als Ravenna de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje, al komt ze door de rommelige start maar moeilijk op stoom en lijkt ze vooral veel gas te geven en te schreeuwen om niets. Dit is vooral te wijten aan de regiekeuzes en niet aan haar acteerwerk, Charlize krijgt niet de kans haar spel op te bouwen in de flarderige beginscènes. Naarmate de film vordert komt de rol van de stiefmoeder beter uit de verf en kan ze stralen in al haar duistere glorie, in schitterende kostuums. De rol van Sneeuwwitje komt in dat licht veel minder tot haar recht. Kristen Stewart die we vooral kennen als Bella uit de Twilight-reeks mag ook in Snow White and the Huntsman laten zien dat ze zo moeilijk kan kiezen tussen twee mannen. Zij overtuigt maar moeizaam als "de mooiste van het hele land" en geregeld hoop je dan ook, tegen beter weten in, dat Ravenna zal overwinnen. Maar wie weet, er staat immers een tweede deel van Snow White and the Huntsman gepland.

scenefoto

De film is geslaagd in het duisterder zijn in de verfilming van het klassieke sprookje, en de keuze voor Kristen Stewart als Sneeuwwitje zal ook voor een iets ouder publiek zorgen dan de leeftijdsgroep waar Mirror Mirror zich op richtte. Deze film is rauwer, minder zoet en volwassener, maar toch had wat meer tijd en geduld voor de afwerking een betere film kunnen opleveren. Wat overblijft is een cocktail van Pan's Labyrint, Lord of the Rings en Alice in Wonderland, een avontuurlijke mix die helaas pas boeiend wordt in de tweede helft.