Hasta La Vista

dekatophetspek

Drie gehandicapte vrienden delen hun liefde voor wijn. De mannen hebben nog een overeenkomst, ze zijn allen gefrustreerd door het uitblijven van contact met de andere sekse. Vooral Philip is daar erg duidelijk over: "Ik wil een vrouwenlichaam voelen. Ik wil poepen!" (om misverstanden te voorkomen: poepen is Vlaams voor neuken). Het drietal besluit om een reis te boeken naar El Cielo (de hemel), een beroemd bordeel in Spanje dat speciaal is gericht op de gehandicapte medemens.

Hasta la Vista hoes

Met veel moeite weten de vrienden hun ouders te overtuigen van het feit dat ze met een bus naar een onschuldig wijnfeest gaan in Spanje maar dan gooit de hersentumor van Lars roet in het eten. Lars verneemt dat hij nog maar een paar weken te leven heeft en zijn ouders willen liever niet dat hij nog op reis gaat. Heimelijk gaat het drietal dan, samen met de onverschillige Claude, in een nogal gammel ogende bus op weg naar Spanje. Wat volgt is een avontuurlijke reis die eindigt in een chique hoerentent in Spanje. Een reis die zowel de mannen als Claude nooit meer zullen vergeten.

Hasta la Vista 2

Hasta la Vista is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaan Asta Philpot die samen met een aantal vrienden naar Spanje vertrok om zijn maagdelijkheid kwijt te raken. De BBC maakte er de indrukwekkende documentaire For one night only over. Pierre de Clerq werd door deze documentaire geïnspireerd en schreef het scenario voor Hasta La Vista. Wat Hasta La Vista vooral zo sterk maakt is het feit dat de gehandicapten als normale mensen worden afgebeeld en niet als een stel zielenpoten. Vooral Philip, die door zijn verlamming alleen zijn mond kan bewegen, is een enorme egoïst met een grote bek die je zo nu en dan graag een enorme oorvijg zou willen geven. Toch blijkt hij een gast met een gouden hart te zijn die alles voor zijn boezemvrienden over heeft.

Hasta la Vista 3

Eind vorig jaar won Hasta La Vista al de publieksprijs op het Noordelijk Film Festival met een 9.6 als eindcijfer. Een hoge score als deze was tot op dat moment nog nooit voorgekomen. Nu ik de film wederom op dvd heb gezien ben ik van mening dat dit een correct cijfer is voor wat, in elk geval voor mij, één van de allerleukste films uit de geschiedenis van de Belgische cinema is. Heerlijke zwartgallige humor afgewisseld met serieuze momenten waarin nog al eens een vloek of een traan wordt gelaten. Na Rundskop en De Helaasheid der Dingen is dit wederom een bewijs dat wij als Nederlanders op filmgebied nog een hoop kunnen leren van onze zuiderburen. Van Hasta La Vista gaat men nu een Nederlandse remake maken - het nut daarvan is mij totaal onduidelijk - en die film is al ongezien kansloos vergeleken bij deze bij vlagen briljante film. Verplichte kost voor elke filmliefhebber die zich graag laat verrassen.

Hasta la Vista dvd

Extra's

Hasta la Vista 4

The Making Of Hasta La Vista - 41 min
Een uitgebreide blik achter de schermen van deze bijzondere Vlaamse roadmovie. Er werd nogal wat afgelachen op de diverse filmsets.

Interviews - 33 min
Interviews met acteurs en filmcrew. Leuke vragen en verrassende antwoorden.

Première Oostende - 6 min
Een korte impressie van de première van Hasta La Vista op het film festival van Oostende.

Hasta la Vista 1

Conclusie: Deze Special Edition is zeker de moeite van het aanschaffen waard. Maar liefst 70 minuten aan bonusmateriaal maakt het een mooi geheel. Als je al films als Ex-Drummer of De Helaasheid Der Dingen in je filmkast hebt staan mag ook deze film niet ontbreken. Hasta La Vista is een film die een breed publiek aan zal spreken.