Bloodforge

wc-eend

Gespeeld op Xbox 360

Xbox Live Arcade heeft een grote verzameling aan games en Bloodforge is hier recentelijk aan toegevoegd. In trailers zien we hoe bloed een centrale rol speelt in het spel en aangezien het hoofdpersonage een groot zwaard draagt kan er niks meer verkeerd gaan.

Titel

Bloodforge is een hack & slash actiegame in die je het beste kunt vergelijken met God of War qua opzet. Bloodforge draait om een personage genaamd Crom en hij is een oud-gediende uit het leger. Momenteel leeft Crom een rustig leventje met zijn vrouw en lijkt niks mis te kunnen gaan. Na een dagje jagen in het bos doet Crom een dutje tegen een rots. Als hij ontwaakt blijkt de hel losgebroken te zijn en in een onfortuinelijk misverstand doodt de krijger zijn eigen vrouw. Dit blijkt het werk van de goden te zijn en Crom, die net alles verloren heeft, zweert wraak.

Bloederige pracht
Bloodforge heeft een grauwe, grafische pracht over zich heen. Crom woont in een besneeuwde omgeving en de ontwikkelaars hebben met het contrast gespeeld, met groot succes. Crom en zijn omgeving zijn donker, het sneeuw is wit en het bloed dat vloeit is felrood.

Bloed zal er genoeg vloeien want Crom heeft een groot zwaard tot zijn beschikking waarmee hij vijanden kan aanvallen. Korte, snelle aanvallen die minder schade aanrichten of grote, langzamere aanvallen die veel schade aanrichten. Combinaties maken en daarbij bloed laten vloeien, van de vijanden dan, is een van de grote drijfveren in het spel. Heeft Crom zijn vijanden tot op een zeker punt beschadigd dan kan hij het met een spectaculaire combinatie afmaken. De finishers eindigen vaak met afgehakte ledematen, rondvliegende hoofden en liters bloed dat in de rondte spuit. Het bloed dat vloeit wordt omgezet in punten, hiermee kun je speciale krachten vrijspelen maar ook jezelf in een Bloodrage sturen. Hierdoor wordt Crom voor een korte tijd sneller en dodelijker.

Bloodforge

Crom vindt later in het spel nog enkele andere wapens die hij kan gebruiken die nieuwe combinaties en nog meer creatieve manieren tonen om iemand om te brengen. Helaas voelen de wapens niet heel erg verschillend van elkaar aan en lijkt het verschil niets minder te zijn dan alleen maar de uiterlijkheden van de aanvallen.

Crom heeft naast zijn zwaard of andere handwapens ook een kruisboog tot zijn beschikking en hier slaat de ontwikkelaar net een plank mis. Er zit namelijk geen echte manier van richten in het spel. Als je met je zwaard speelt is dit niet zo heel erg, want je raakt negen van de tien keer toch wel de vijanden om je heen. Ga je met de kruisboog schieten, dan is het echt afhankelijk van hoe je staat en welke richting je op kijkt. Je zult dus vaak genoeg misschieten en daardoor de hele kruisboog links willen laten liggen.

Helaas is dit niet mogelijk, want de eerste eindbazen van het spel zijn dus alleen maar te verslaan als je die kruisboog gebruikt. Bij één eindbaas gebruik je de kruisboog alleen maar om te zorgen dat je dichtbij genoeg komt voor je zwaard, dat valt mee. Bij een andere eindbaas kun je dus alleen maar je kruisboog gebruiken om hem te verslaan. Helaas gaat dit ook nog eens heel erg langzaam en ben je dus echt zo’n zeven tot tien minuten bezig met kruisboogschieten, waarvan merendeel van het schieten mis zal gaan.

Dronken Parkinsonpatient
Het grootste minpunt aan de hele game is de camera. Als Crom loopt zwabbert de camera van links naar rechts om zijn bewegingen na te bootsen. Helaas komt het eerder over alsof iemand die dronken is de camera bestuurt.

Bloodforge

Zodra je in een gevecht gaat, wordt dit alleen maar erger en lijkt het alsof de dronken persoon met de camera spontaan Parkinson heeft gekregen. De camera schiet alle kanten op en lijkt zich niet te kunnen focussen op het doel; het gevecht. Je bent te vaak bezig tijdens het vechten om de camera te corrigeren en te kijken waar het gevaar vandaan komt, zeer irritant.

Naast de vervelende camera zijn er nog enkele andere vervelende dingen in het spel. De vijanden lijken allemaal op elkaar en er zit maar weinig variatie en uitdaging in. De kleinere vijanden zijn te makkelijk om te doden en de grotere vijanden die je af en toe tegenkomt zijn net weer te lastig. Hierdoor ga je een beschermende tactiek gebruiken waardoor de vaart uit het spel komt.

Waar het contrast van de omgeving goed gedaan is, is het uiterlijk van de omgeving minder prettig. Onzichtbare muren houden de speler tegen om de omgeving te verkennen en de levels lijken allemaal gigantisch op elkaar. Hierdoor lijkt er ook weinig progressie in het spel te zitten.

Wat op zich wel een leuk idee van de ontwikkelaar was, is dat het bloed dat je per level verdientd als high score dient. Hierdoor kun je jouw score met vrienden vergelijken en eventueel een strijd aangaan met ze voor de nummer 1-positie. Helaas moeten, om dit nog maar een klein beetje leuk te maken, meerdere vrienden de game aanschaffen en dat is toch niet iets wat ik mijn vrienden zou aanraden.

Conclusie
Bloodforge is een game waarbij de ontwikkelaar met een geweldig concept is gekomen maar het heel slecht heeft uitgewerkt. Het camerasysteem is een echte tegenvaller en maakt het spelen zeer minder prettig. Daarnaast vallen de vijanden en omgevingen in de herhaling en lijkt het of je continu hetzelfde blijft doen en geen vooruitgang boekt. Hoeveel bloed er ook gevloeid wordt in het spel, deze game is alleen voor fans van het genre die echt, maar dan ook echt niks meer te doen hebben.

Bloodforge