Een ommetje met Kees Torn

Wouter Kursten (Magneet)

Kees Torn heeft besloten er mee te stoppen. Na negen solo shows en één met C3 geeft hij de pijp aan Maarten en mogen anderen het cabaretstokje van hem overnemen. Gelukkig heeft Bunker Theaterzaken besloten een dvd- box met al zijn shows uit te geven zodat we het toch niet helemaal zonder hoeven te doen.

Vele prijzen heeft Kees Torn in ontvangst mogen nemen: tweede prijs op het Groningen studentencabaretfestival, de persoonlijkheidsprijs op datzelfde festival, jury- en publieksprijs op het Leids cabaretfestival, de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 1998 en last but not least de Poelifinario in 2007. Toch is Torn niet de meest populaire cabaretier. Dit komt misschien door zijn klassiekere manier van cabaret, waar de meeste mensen het bij het snelle en grovere cabaret zoeken. Jeroen van Merwijk noemde hem de beste tekstschrijver en maakte zelfs ooit een liedje over hem. Dit liedje is in één van de extra’s terug te vinden.

Torn zingt het Drinklied in de Bende van Vier met Jeroen van Merwijk, Theo Nijland en Maarten van Roozendaal.

De box bevat in totaal 9 dvd’s en één cd met Torn’s beste liedjes. De shows zijn nog niet eerder uitgebracht of op televisie geweest. Bij de oudste twee shows is ook duidelijk te zien waarom, de kwaliteit is niet echt om over naar huis te schrijven en zijn duidelijk nooit bedoeld geweest voor publicatie. Bij de andere show is er niks mis met de kwaliteit. Met de humor is helemaal niets mis. Met gortdroge woordgrapjes en zeer mooie maar ook humorvolle liedjes weet hij zijn publiek goed te vermaken. Vooral de liedjes zijn wat Kees Torn zo goed maakt. Het zijn geen gewone liedjes maar ware kleinkunstwerken. Hij weet zichzelf daarbij fenomenaal op piano te begeleiden. 

Foto ©Menno Leutscher

Bij iedere show kan optioneel gekozen worden voor commentaar van Torn met één of meerdere andere personen. De echte extra’s bevinden zich echter op de laatste dvd. Naast Torns oudste show vind je hierop ook meerdere fragmenten van festivals, tv-optredens en interviews. Deze voegen zeker iets toe aan deze box en zorgen voor een compleet beeld over Kees Torn. Ook hier is de beeldkwaliteit niet altijd even goed maar daarvoor wordt aan de binnenkant van de voorflap van de box gewaarschuwd.

Inhoud Box:

1. Als ik het niet dacht
2. Plek zat
3. Mooie boel
4. In de gloria
5. Doe mee en win
6. Dood en verderf
7. Einde verhaal
8. Loze kreten
9. Laat maar laaien + vele extra's, zoals een interview met Theo Nijland en eentje met Martin Simek ten tijde van Laat maar laaien. Scènes uit C3 en een aflevering van Ga eens naar bed met een cabaretier.
10. CD met een selectie van zijn mooiste liedjes. 

Informatie cd Nou je zin?:

1. Ommetje met m'n mol
2. Lullige dood
3. Moeder belt
4. N-E
5. Huisje
6. Bloemenwals
7. Was alles maar Bach
8. Luchten
9. Neutrino's
10. Vul hier de plaatsnaam in
11. Keerpunten
12. Gereformeerd
13. Streepjescode
14. Hommel - 15. Dit lijf
16. Het leven
17. Vol
18. Evolutie
19. Bronnen
20. Grootmoeders tijd
21. Tuinieren
22. Nagelaten
23. Te weinig

Tekst en muziek: Kees Torn
Muziek ‘Moeder belt': J.S. Bach
Muziek ‘Luchten kan niet meer': Harry Bannink
Mastering: Sven Lens / As Loud As
Samenstelling: José Olsthoorn