CD: Shearwater - Animal Life

Joost Melis (Pink_Floyd)

Shearwater heeft een doorstart gemaakt dit jaar. Waar vroeger de Okkervil River-heren Jonathan Meiburg en Will Sheff beide bands gebruikten om hun muzikale hersenspinsels tot uiting te brengen, brak Meiburg vorig jaar met Okkervil River. Het was tijd voor Shearwater wat hem betreft. Die verschuiving levert ook een ander geluid op voor de band. Shearwater houdt het niet meer bij de rustigere composities die niet bij Okkervil River pasten, op Animal Life wordt het beest voorzichtig losgelaten.

Het nieuwe geluid levert wellicht een opening naar het grote publiek op. Nu moet je niet meteen aan een poppy Shearwater denken, maar ondanks het indiejasje is het toch iets toegankelijker geworden. Met het verleden wordt ook zeker niet helemaal afgerekend. Er is nog steeds bombast, jaren tachtig-invloeden en ook wordt er op zijn tijd nog steeds geflirt met progrock stijlelementen. Animal Life is echter compacter, rauwer en heeft een 'bite'.

De titeltrack en opener van de plaat klinkt als het broertje van Arcade Fire: veel bombast, up-tempo ritme en vol gedrevenheid. Uiteraard zijn daar ook nogal altijd de karakteristieke stemvariaties van Meiburg, die je moeten liggen om liefhebber te zijn of worden. Resonerende percussie, piano en fijne gitaarrifjes omlijsten een prachtige eerste titeltrack, de toon is gezet. Het vervolg Breaking The Yearlings mag er ook wezen. Het nummer ademt een duistere jaren tachtig-sfeer uit, en wordt gecomplementeerd met een grommend en broeierig geluid. Dat broeierige en spannende geluid wordt in You As You Were door middel van de piano voortgezet en levert een verdomd mooi tafereel op. Met Dread Sovereign en Insolence doet de band het weer even rustiger aan en refereert met de laatste aan het vroegere Genesis waarin Peter Gabriel nog met de scepter zwaaide. Shearwater is niet langer het alternatieve Okkervil River, het is een band met een nieuw begin en een nieuw geluid, en dat geluid mag er wezen.