Winx Club 3D: Magisch Avontuur

René (MrManiak)

De Winx Club, een groepje van zes vrolijke feeënmeiden dat bekend is van het gelijknamige televisieprogramma. Inmiddels is de serie vier seizoenen rijk met een vijfde en zesde op komst. Ook telt het Winx-universum een hele rits spellen, merchandising en twee films, waarvan de tweede in oktober 2010 in Italië verscheen. De film Winx Club 3D: Magica Avventura is na anderhalf jaar in Nederland in de bioscoopzalen te bekijken onder de titel Winx Club 3D: Magisch Avontuur. Is het een avontuur dat je werkelijk kan betoveren of wens je liever iets anders?

Winx Club 3D

De film gaat verder waar seizoen vier is gestopt. De feeënjagersgroep Trix is verslagen en opgesloten in de Omega-dimensie. De Winx-groep heeft de Aarde kunnen redden en hebben de magie weer in balans kunnen brengen. Ondertussen is fee Roxy naar hogeschool Alfea gegaan om haar studie op te pakken terwijl Bloom en Sky smoorverliefd op planeet Domino zitten.

Het nieuwe schooljaar wordt feestelijk ingeluid en iedereen is in zijn nopjes. De studenten zijn vrolijk en niemand lijkt ze iets te kunnen doen. Om het nieuwe begin te vieren wordt er een groots buffet gepresenteerd waar iedereen van mag eten. Toch is het niet helemaal pluis: het eten is betoverd door de vijandige Trix-heksen. Alle studenten veranderen in kikkers en het Trix-team Icy, Darcy en Stormy infiltreren het schoolgebouw om een magisch kompas te stelen. De Winx-groep probeert het drietal tegen te houden, maar het mag niet meer baten. Het kompas is net zoals de kwade heksen spoorloos verdwenen van de campus. Met het magische hulpmiddel is er maar een enkele plaats waar het illustere trio naartoe kan, namelijk de Boom van het Leven. Hier is het mogelijk om de balans van de magie ernstig te verstoren naar het Goede of het Slechte. Het is aan de Winx om een toverstokje voor dit plan te steken voordat het te laat is.

In het koninkrijk van Domino heersen totaal andere problemen. Hoewel Bloom en Sky zijn verloofd, verbiedt Sky’s vader Erendor, koning van Eraklyon, om te trouwen. Tegen het advies in vraagt Sky zijn geliefde ten huwelijk, onwetend over het duistere geheim van zijn vader en diens heersschap. De liefde tussen Sky en Bloom wordt zwaar op de proef gesteld en beslist in een zwaar gevecht tegen het kwade.

Winx Club 3D

Behekst

Grafisch gezien is Winx Club 3D: Magisch Avontuur een volledig andere kant op gegaan in vergelijking met de televisieserie. Net zoals de eerste Winx-film is de magiewereld omgevormd tot een 3D-werkje dat qua kwaliteit het beste te vergelijken is met Star Wars: The Clone Wars, het ziet er zeer goed uit. Tot zover de positieve woorden over de film. Alle twee de verhaallijnen van deze feeënfilm zijn zo dun als de vleugels van de tienerfeeën. Het romantische verhaal van Sky en Bloom is zeer teleurstellend en wordt zielsmakkelijk opgelost met een moralistische ontknoping waar Disney nog om moet lachen. Natuurlijk bevatten kinderfilms lang niet altijd een sterk verhaal maar regisseur en scenarist Iginio Straffi had wel beter zijn best mogen doen in plaats van zich er zo makkelijk vanaf te maken.

Maar niet alleen het verhaal, ook het geluid is op vele vlakken ondermaats. Er missen veel geluidseffecten, de effecten die er wel zijn klinken verschrikkelijk dof of zijn verkeerd, het geluidsniveau van de muziek is te zacht en de (soms vals) gezongen, veelal irritante nummers in de film passen totaal niet in de context. Ook de stemmencast is niet bijzonder. Zo bevat de Nederlandse bioscoopversie stemmen van onder meer Georgina Verbaan, Jennifer Ewbank en Birgit Schuurman, die allen niet in de oorspronkelijke serie te horen waren. Niet dat het storend is om andere stemmen te horen, maar wel als ze totaal beroerd zijn ingesproken en vervelend zijn om aan te horen. Het begint al bij de intromuziek: het openingsnummer is tenenkrommend slecht en volkomen zinloos. Verder is er weinig emotie of overtuiging in de dialogen te horen en wordt er vaak veel te overdreven gesproken op zeer ongepaste momenten.

Nog storender dan bovenstaande punten is de mislukte poging tot humor. Als je dacht dat een gemiddelde, nagesynchroniseerde Nickelodeon-serie nog flauwer dan Tineke Schouten in een supermarktcommercial is, begin dan helemaal niet aan deze film. Zinspelingen, gebeurtenissen, gezichtsuitdrukkingen en handelingen die kennelijk grappig horen te zijn komen zeer flauw en slecht over. Het ligt deze keer niet aan de Nederlandse omzetting, veel van deze onderdelen zijn namelijk gewoon zo geanimeerd.

Conclusie

Fan van de serie, volwassene, kind of een combinatie hiervan: vanaf het moment dat je kan lezen is het een wijze zaak om de film rechts te laten liggen. De kleuren en geluiden mogen dan wel tot de verbeelding spreken, puur inhoudelijk gezien blijft Winx Club 3D: Magisch Avontuur niet overeind. Mocht je nog een wens over hebben, wens dan je geld terug.