Nokia Lumia 710

Pheno

De timing kon niet veel beter. Ik ben toe aan een nieuwe telefoon en Nokia biedt een Lumia 710 aan ter review. Als verknocht HTC Desire-gebruiker wil ik deze wel eens aan de tand voelen en kijken of de kleinere en goedkopere broer van de Lumia 800 iets voor me is.

Over de specificaties van het toestel is er niets te klagen, deze zijn exact hetzelfde als de Lumia 800. Dat betekent dus dat er een Qualcomm MSM8255 1.4GHz processor met 512MB werkgeheugen het systeem trekt. Windows Phone 7.5 Mango is het besturingsysteem van de Nokia Lumia's. Het scherm is 3,7” groot en gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass. Het scherm heeft een resolutie van 800x480, geen HD, maar scherp genoeg. Het is geen AMOLED-scherm, een verschil met de Lumia 800, die dat wel heeft.

710 vs 800

Het prijsverschil moet ergens zitten en dat is vooral bij de stevigheid te merken. Als ik de achterkant eraf haal om de batterij en de micro-sim erin te stoppen krijg ik het gevoel dat ik het elk moment iets kan afbreken. Dat had vast steviger gekund. Dat is bij mijn oude toestel wel anders. De Nokia is ook wat lichter dan mijn oude toestel, maar ook lichter dan de Lumia 800. Het voelt allemaal net wat meer plastic en dus minder stevig aan.

Hardwarematig zijn er nog kleine verschillen met de Nokia Lumia 800. De 1300mHa-batterij heeft erg weinig sap om het mobieltje erg lang te gebruiken. Gelukkig is deze wel te vervangen in tegenstelling tot de batterij bij de Lumia 800. Hopelijk komt er nog een extra batterij die meer kracht kan leveren, want een dag is wel erg weinig. Zeker met Bluetooth of GPS aan gaat het erg snel. Een ander nadeel is het geheugen. De Lumia 800 heeft 16Gb beschikbaar, maar de Lumia 710 heeft maar de helft daarvan. Er is geen mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een extra SD-kaartje.

710

Het is mijn eerste kennismaking met het Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem van Microsoft. Het instellen van je e-mail, social media en andere voorkeuren wordt bij het eerste keer opstarten met een simpele wizard geregeld. Deze zijn naderhand bij de instellingenmenu aan te passen of toe te voegen. Heb je een Windows Live-account dan zijn je Hotmail, Xbox LIVE en Messenger snel geïntegreerd. Windows Phone werkt met de Metro-look. Dit zijn tiles die actief bekijken of er wijzigingen zijn. Zo zie je in je mail-tile hoeveel berichten er binnen zijn, in je Agenda-tile je volgende afspraak en in de Personen-tile foto-updates. Simpel, één oogopslag en je raakt vrij snel gewend aan dit principe.

Een nadeel van de user interface vind ik het achterliggende menu met al je geïnstalleerde apps. De algemene menu-items staan hier ook tussen en zo moet je zoeken naar bijvoorbeeld ‘help+info’ en ‘instellingen’ die er ergens tussen staan. Ik zie liever een aparte structuur ervoor, dus dat ik alle apps in een mapje heb, en de overige items makkelijker vindbaar. De gehanteerde structuur laat me denken aan mijn eigen ‘nog uit te zoeken’-folder op mijn computer, een zooitje dus.

710

De belangrijkste reden voor mij om een smartphone te hebben is internet. Iets opzoeken gaat met een druk op de zoekknop op je mobiel. Logischerwijs gebruikt Microsoft hun eigen Bing-zoekmachine. Alhoewel ze progressie maken, is Googles alternatief veel beter in het vinden van pagina’s. QR-codes, ISBN-nummers zijn eenvoudig in te scannen in hetzelfde zoekmenu en ook vertalen van teksten door met je camera op de tekst te richten werkt aardig, al zou ik er in het buitenland geen dokter met de vertaalde tekst raadplegen.

De browser is Internet Explorer 9, dat handig is met het toenemende HTML 5-gebruik. Flash wordt niet ondersteund. Als je een Windows Live-account hebt krijg je ook 25 gigabyte van SkyDrive, de online opslag- en synchronisatiecloud van Microsoft. Deze is netjes geïntegreerd en als je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld genomen foto’s automatisch naar SkyDrive te versturen. Office documenten worden ook op SkyDrive opgeslagen en opgehaald. Zo kun je ook onderweg verder werken aan je teksten of presentaties.

De camera in de Nokia Lumia 710 is uitgerust met vijf megapixels met vier keer digitale zoom voor de liefhebbers. Zoomen levert meer ruis op, en omdat de lens middelmatig is krijg je die ruis ook in slechtere lichtomstandigheden. De camera werkt voor de rest prima voor een Facebook- en/of Twitter-foto van de meeste momenten in beter licht. Dit is bijna bij elk mobieltje met camera een probleem. De software is makkelijk te gebruiken en met de auto-mode schiet je vrij snel fatsoenlijke foto’s. Via het scherm focus je op je onderwerp en presto. Wil je meer, dan kun je vooringestelde scènes, witbalans, belichtingswaarde, ISO, meetmodus, effecten zoals zwart/wit of sepia en meer instellen.

Video kan opgenomen worden tot 720p met dertig frames per seconde. Wil je HD opnemen dan zal de duurdere Lumia 800-broer je beter van dienst zijn. Een voordeel is dat Nokia ervoor gezorgd heeft dat je makkelijk de lens kan schoonmaken. Sommige mobieltjes hebben snel vuil achter de lens en je komt er met geen mogelijkheid bij, dat is hier geen probleem. Erg vreemd is het gemis aan een camera aan de schermkant. Microsoft heeft Skype overgenomen en je zou toch zeggen dat juist de op Windows-gebaseerde telefoons hier volledige ondersteuning zouden krijgen. Dat is dus niet het geval, een rare keuze.

Het geluid uit het toestel is niet uitermate slecht, maar het heeft wat nukken. De luidspreker bevindt zich onderin de achterkant, dus als je het toestel zou vasthouden klinkt het nogal raar. Nokia levert er een oortelefoon bij, maar deze is van matige kwaliteit. Een groot pluspunt is de Nokia Music-app. Deze maakt gebruik van de Zune-bibliotheek van Microsoft, zeg maar de tegenhanger van het overbekende iTunes. Nokia levert bovenop de Zune-app nog extra’s, zoals het beluisteren van een mix, of het selecteren op genre. Voor de liefhebbers levert de app ook een concertagenda in de buurt van waar je bent. De Zune-app geeft je daarnaast nog toegang tot video’s en podcasts.

Gaming is natuurlijk beschikbaar op de Lumia. Op de Market Place zijn allerlei games te vinden en de meeste zijn eerst uit te proberen, zodat je zeker weet dat je geen miskoop doet. De Xbox 360-integratie is prima te noemen. Naast allerlei apps om je Xbox 360 te besturen, je avatar aan te passen of je telefoon te gebruiken als controller zijn er ook spellen die verder gaan. Speel Kinectimals op je tv, maak een screenshot met je camera en je kunt op je mobiel verder. Andersom werkt het ook: de Kinect scant het mobieltje en je voortgang komt weer op de console terecht.

Het aantal apps voor Windows Phone haalt het nog niet bij de aantallen die iOS en Android hebben, maar voor de meeste doeleinden zijn er apps te vinden. Erg handig zijn de al geïnstalleerde office-app en het overbekende Buienradar, maar populaire apps als Wordfeud, WhatsApp, Shazam, NU.nl, Spotify, Telefoongids en RunKeeper zijn ook beschikbaar. De 'Geweldige Apps'-optie licht enkele apps er uit, het is een soort 'best of' met lokale apps, top games en aanbevolen apps. Microsoft heeft nog een lange weg te gaan qua hoeveelheid apps (ze staan nu op zo'n 80.000), maar de kwaliteit van de apps is in ieder geval prima.

De maps op de telefoon zijn op z’n minst verwarrend te noemen. Terwijl de Nokia Drive gebruikmaakt van offline kaarten die je eerst moet downloaden, werkt Nokia Maps weer met online kaarten. Kies je om te gaan rijden dan opent Nokia Drive, kies je een wandelroute dan opent Nokia Maps. Het is dus met maps niet mogelijk gebruik te maken van offline mappen. Om de chaos compleet te maken is er ook nog Bing Maps, dat geopend wordt als je bijvoorbeeld bij een persoon op het adres toetst. Drie applicaties om kaarten te tonen maakt het niet intuïtief. Daartegenover staat dat er veel Nokia-kaarten gratis beschikbaar zijn, met 3D-herkenningspunten die je helpen te oriënteren.

De Nokia Lumia 710 is een vrij complete smartphone als we naar de software kijken. Kleine irritaties, zoals de drie navigatie-applicaties en de structuur van het menu waarin gedownloade apps met alle andere opties gemengd zijn, lijken makkelijk op te lossen met een update. De kostenbesparingen in hardware zijn merkbaar: het scherm en de camera zijn minder goed dan de Lumia 800 en het plastic design laat dit toestel naast goedkoop zijn, ook goedkoper aanvoelen. De batterijduur is matig, maar gelukkig is de batterij wel te verwisselen. Wil je niet teveel geld kwijt zijn aan een mobiel en vind je het belangrijker om het toestel zijn eigen look te geven door de plastic cover te verwisselen, dan is dit een serieuze kanshebber.