Huishoudbeurs 2012

Michella (Chell)

Dit jaar vindt alweer voor de 67e keer en zoals gebruikelijk in de Amsterdamse RAI de Huishoudbeurs plaats, ooit begonnen als platform om de nieuwste snufjes op huishoudgebied te presenteren. De clichés zijn duidelijk: een beurs voor vrouwen van middelbare leeftijd die één of meerdere dagen zichzelf en hun karretje over de beursvloer slepen. Niet alleen voor de koopjes, maar ook voor de vele monstertjes die worden uitgedeeld. Niets is minder waar, want tegenwoordig is de Huishoudbeurs uitgegroeid tot een enorm lifestyle- en fashionevenement voor iedereen, waarbij er niet bezuinigd is op entertainment en gezelligheid. Jimmy Israel was voor FOK! aanwezig om verslag te doen.

© FOK.nl / Jimmy Israel

Festival Fantastique
Eén hal is ingericht als entertainmentcentrum, genaamd Festival Fantastique. Tussen het shoppen door kun je hier een gezonde snack nuttigen en op geplande tijden vinden er optredens plaats van Nederlandse artiesten. De eer is aan Gerard Joling om de Huishoudbeurs 2012 te openen. Met het nummer ‘Dan voel ik je beter' probeert hij het publiek goed gemutst te krijgen en krijgt zelfs een deel van de bezoekers mee aan het dansen. Knap zo op de vroege zaterdagochtend. Later op de dag treden de 3Js en René Froger nog op.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Gerard Joling opent de huishoudbeurs

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

Toegegeven, dat van de karretjes is waar. Mocht je die vergeten zijn, dan kan je alsnog voor niet al teveel geld zo'n trolley aanschaffen op de beursvloer om je aankopen gemakkelijk(er) mee te slepen. Dit jaar helpen de jongens van IKEA met het dragen van de spullen wanneer je naar het perron of de auto gaat. Het beeld wat nog steeds heerst is dat je naar de Huishoudbeurs gaat wanneer je wilt weten wat er allemaal te koop is voor in huis. Handig als je net verhuisd bent en je inboedel wilt vergroten of wanneer de strijkijzer stuk is en je per sé de buurvrouw wil aftroeven met een handzame stoomwals met apart waterreservoir.

In de loop der jaren is er steeds meer en meer aan de Huishoudbeurs toegevoegd, waardoor er ook artikelen als kleding, voedsel, cosmetica en andere verzorgingsproducten te koop zijn. Stands met betrekking tot gezondheidszaken, gezelschapsspelletjes, vakanties en zelfs uitvaart proberen het publiek in te lichten over de laatste trends. Hoewel het publiek wordt gedomineerd door vrouwen, loopt er nog een behoorlijk aantal mannen rond. Niet alleen om te helpen sjouwen, maar ook om eens te kijken wat voor lekkers hij in de keuken kan klaarmaken of verwachten.

The Fashion Lisst
Dit jaar wordt voor het eerst The Fashion Lisst gekoppeld aan de Huishoudbeurs. Zoals de naam al doet vermoeden staat in deze hal de mode centraal. Naast artikelen van Bandolera en Armani vind je hier allerlei soorten make-up en kun je hier adviezen krijgen over welk kapsel dit jaar je-van-het is.

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

Ze gaan hier voor jong en fris en zoals Maurtitz Briët, organisator van The Fashion Lisst vertelt is het een eigen entiteit in zijn eigen hal.
"Het is een outlet voor grotere merken waar mensen voor komen. Doordat het aan de Huishoudbeurs gekoppeld is weten wij een groot publiek te bereiken en maken mensen ook kennis met designproducten. De media houdt het beeld van de huisvrouw natuurlijk wel een beetje in stand. Als je een plaatje ziet van een vrouw die ergens een hapje uit neemt, dan is dat een typische huishoudbeursfoto." Het is even spannend of de trolleys hier dan ook gevuld gaan worden met de high-fashion producten, maar het is zeker dat dit een gezellige Kalverstraat op de beursvloer is. "Het publiek bestaat niet alleen uit mensen die voor de merken komen, maar ook modellen in spe die in contact willen komen met een modellenbureau." Tijdens de beurs kan er een training worden gevolgd waarbij er catwalk workshops worden gegeven en kun je vragen stellen aan catwalkcoach Mariana Verkerk (Holland's Next Topmodel).

Die catwalk staat er al vanaf het begin van de beurs en er worden regelmatig modeshows gegeven, onder begeleiding trendy beats. Zo ook door het lingeriemerk Sapph met een stand pal hiernaast. Met hun slogan "Dress less to impress" is het natuurlijk lastig om de al schaars geklede modellen hun hemd van het lijf te vragen, maar we vragen toch even wat zij zelf met huishouden hebben. "Allereerst staan wij natuurlijk op The Fashion Lisst," corrigeert Jaimie ons. Model Dounia vindt zichzelf meer een keukenprinses: "Een staafmixer promoten, lijkt mij wel sexy." Als lingerietip voor de huisvrouw geeft Jaimie nog het volgende mee: "Elke man wil gewoon dat zijn vrouw het huishouden in sexy Sapph-lingerie doet. Als je nog verlegen bent in het begin kun je voor basic gaan, maar daarna moet je zeker all-out gaan!"

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

Ook voedingsproducten zijn weer volop aanwezig bij deze editie van de Huishoudbeurs. Fabrikanten van allerlei kruidenpakjes, conservenpotjes, snoepgoed en alcoholische dranken zijn in een aparte hal aanwezig met hun stand en de bezoeker kan hier naar hartenlust gaan proeven. Een geurmelange van oosterse wok, smelt hier samen met Italiaanse kruiden en verderop staan stands met een scala aan gedroogde worsten. Heb je trek, dan ben je in deze hal om vervolgens helemaal honger te krijgen.

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel
Lonny

© FOK.nl / Jimmy Israel

Tot slot spreken wij nog met auteur Vincent van Dijk. Hij is uitgenodigd door de Huishoudbeurs om hier negen dagen te verblijven, wat dus betekent dat hij op de beursvloer moet overnachten. Onlangs is zijn boek Amsterdam slaapt uitgekomen, waarin hij beschrijft hoe het is om één jaar lang in hotels te verblijven. "Ik promoot hier mijn boek en blog elke dag over de Huishoudbeurs met een soort van column over wat ik hier allemaal meemaak. Ik ben hier ook echt om te observeren en loop af en toe een rondje om te kijken wat duizenden vrouwen hier doen." Hij zit in een glazen kamer op zijn bed in zijn badjas, wanneer wij hem spreken. "Vanochtend liep ik al in mijn badjas met mijn toilettas naar de douche. Iedereen keek mij aan alsof ik over de camping liep; alleen de toiletrol ontbrak. Het is wel een gekke ervaring." Toch is dit niet zijn eerste keer op zo'n gekke locatie. Eerder heeft Vincent al in een beddenzaak overnacht en deelt met ons de reacties van voorbijgangers. "Naarmate het later werd kwamen ook de beschonken voorbijgangers langs die begonnen te zingen. Een groep van vijfentwintig man liet hun broek voor het raam zakken en vrouwen die hun bovenlijf ontblootten." Wat voor taferelen er bij de Huishoudbeurs gaan komen lees je in zijn blogs.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Vincent van Dijk

De Huishoudbeurs 2012 is natuurlijk niet meer zoals het was toen het in 1950 voor het eerst gehouden werd. Over deze ontwikkeling kun je meer lezen in het interview dat FOK! hield met beursmanager Annette Kuiper. Het is wel duidelijk dat er meer te beleven valt dan alleen de wasmachines en waterkokers. Deze hele week staat er verder nog een entertainmentprogramma met onder andere artiesten van The Voice of Holland en LA The Voices. Je kunt de Huishoudbeurs nog bezoeken tot en met 26 februari en vanaf 22 februari is tegelijkertijd de Negenmaandenbeurs geopend.

Kijk verder op de volgende pagina voor de fotoreportage die FOK! Fotografen Jimmy Israel en Michella Kuijkhoven maakten op de Huishoudbeurs.