Tony 10

TheaterMaMa (Dick)

Als Tony (Faas Wijn) 10 jaar wordt mag hij 'het beest' bereiden, de moeilijkst te bedienen kraan van zijn vaders kraanwagenbedrijf. Hij verheugt zich dan ook op de dag waarop zijn grote wens uit komt. Vlak voor zijn verjaardag verandert er zo veel in Tony's leven, waardoor zijn grootste wens een andere wordt.

filmposter

De vader van Tony (Jeroen Spitzenberger) heeft een kraanwagenbedrijf. Al van kinds af aan groeit Tony op tussen de hijskranen, zijn vader is zijn beste vriend en naarmate Tony groeit, groeit ook het bedrijf. Tony's vader is zo succesvol dat hij op een dag zelfs minister wordt, maar dan gaat het mis. Steeds vaker moet zijn vader tot laat werken en als op een dag ook nog eens blijkt dat hij verliefd is geworden op een andere vrouw en weg gaat bij zijn moeder (Rifka Lodeizen) ziet Tony zijn vader nog maar weinig. Tony denkt dat zijn vader verliefd is geworden op de koningin (Annet Malherbe) en verzint een plan om zijn vader weer terug te krijgen bij zijn moeder.

De film zit vol met speelse personages, waarbij de tafeltennis spelende koningin de topper is en de betweterige leraar (Carlo Boszhard) een dieptepunt. De personages lijken geen contact te maken met elkaar en erg op zichzelf te blijven, waardoor de karakters eendimensionaal blijven. Sommige locaties, zoals het paleis en de werkplaats  spreken erg tot de verbeelding, ook de dollemansrit in "het beest" door de stad is spannend. Er is geprobeerd de belevingswereld van kinderen te betreden, maar de film wordt pas halverwege spannend en grappig. Het begin van de film is vrij droog en serieus.

scenefoto

Wat zo jammer is aan deze film is dat hij zichzelf zo serieus neemt, het lijkt af en toe een voorlichtingsfilm over scheiden. Mischa Kamp had een keuze moeten maken tussen een leuke kinderfilm of een serieuze kinderfilm, nu komen beiden niet uit de verf. De boodschap "scheiden kan ook leuk zijn" is dan ook wel een hele moeilijke om aan de man (of het kind) te brengen.