Puddle

wc-eend

Puddle
Gespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar voor PS3 en Windows.

In Puddle mogen we spelen met verschillende vloeistoffen en de manier waarop deze door verschillende levels heen bewegen. Het spel heeft een simpel concept maar kan dat er ook voor zorgen dat het niet te simpel wordt?

In Puddle krijg je de controle over alleen je beeldscherm. Met de trigger-knoppen kun je het beeldscherm naar rechts of naar links laten hellen waardoor de vloeistof heen en weer kan bewegen. Deze twee knoppen zijn de enige knoppen die je nodig hebt en ook kunt gebruiken in het spel. Klinkt simpel, maar dat is het niet.

Spelen met vloeistoffen
Het doel is om een vloeistof van het beginpunt naar het eindpunt te brengen. Je mag niet meer dan 75% van de totale vloeistof verliezen onderweg anders moet je overnieuw beginnen. Breng je maar 30% van de totale vloeistof naar het einde dan is je missie een succes.

Puddle

Onderweg naar het einde kom je verschillende obstakels tegen die je vloeistof aan kunnen tasten waardoor je de vloeistof kwijtraakt. Zo moet je met een waterige substantie niet te lang op een verhitte plaat blijven liggen anders verdampt het. Mag je uiteindelijk spelen met vloeibaar metaal dan moet je juist wel weer over verhitte platen heen gaan anders wordt de vloeistof hard en is het game over.

De vloeistoffen waarmee je mag spelen zijn erg leuk gemaakt en reageren erg goed. Waar dunne vloeistoffen met grotere snelheden over je scherm heen zullen glijden zullen de dikkere vloeistoffen wat trager gaan dan normaal. Ook de manier hoe een vloeistof reageert als je plotseling van links naar rechts gaat of ergens tegenaan botst is goed gedaan en creëert daarmee het gevoel dat je met een echte vloeistof speelt.

Kotsende personen
Naast verschillende vloeistoffen heb je ook verschillende levels waarin je bepaalde vloeistoffen doorheen mag loodsen. Zo zit je het ene moment in een afvoerbuis en het andere moment glijd je langs takken en blaadjes in het bos. Of wat dacht je van een röntgenafbeelding van een persoon terwijl die wat drinkt en moet overgeven.

Puddle

Alhoewel het concept van Puddle erg simpel is, is de game dat niet. De focus van de camera ligt op de vloeistof waarmee je speelt. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde gevaren voor de vloeistof te laat ziet en het level niet meer kan uitspelen omdat je al te veel vloeistof kwijt bent. In een tweede run weet je exact waar dat gevaar zit en kan je het gevaar goed passeren maar even later stuit je op een ander probleem en kun je het weer opnieuw proberen.

De game zit vol ‘Trial and Error’-gameplay wat op zich niet erg is. Je leert hierdoor namelijk de levels makkelijk kennen en uiteindelijk kun je ze toch halen. De levels zijn namelijk niet superlang maar eerder lastig omdat je niet weet wat er gaat komen. Na enkele levels kom je ook in bepaalde ‘bossfights’. In deze levels heb je een limiet op de tijd en moet je een bepaald doel behalen. Zo moet je in één van de eerdere levels met water twee knoppen indrukken waardoor een vuur gaat branden en jij met je water stoom kan creëren. Doe dit vaak genoeg binnen de tijd en je hebt het level uitgespeeld.

Puddle

Aan het einde van levels kun je een beloning halen voor de hoeveelheid die je overgebracht hebt. Door het goed te doen verdien je goud, zilver of brons en daarmee speel je dingen vrij in de ‘experiment’-mode van het spel. Hier kan je namelijk de verschillende vloeistoffen van het spel uitproberen en kijken hoe ze reageren op verschillende attributen uit het spel.

Conclusie
Puddle is een grappige, physics-game waarbij je vloeistoffen van punt A naar punt B moet brengen. Door de afwisselende omgevingen en vloeistoffen waarmee je mag spelen zal de game zeker niet snel gaan vervelen. Helaas moet je wel goed tegen ‘Trial and Error’-gameplay kunnen om de game te waarderen.

Sterren