Home Theatre set Impaq 3000 mk2

Wouter Kursten (Magneet)

We kregen de Impaq 3000 mk2 Blu-ray set van het merk Teufel ter reviewing aangeboden. Het apparaat verenigt een HD-5.1 decoder, een Blu-ray speler, een FM/MW receiver en een 600 watt versterker in strak afgewerkte behuizing. Inclusief een subwoofer (150 watt), en 5 surround-speakers.  

De Impaq-set werd goed verpakt afgeleverd. Die goede verpakking bewees zichzelf doordat de inhoud, ondanks duidelijke transportschade aan de zijkant van de doos, compleet onaangeroerd is gebleven. Dat zie je helaas maar al te vaak anders. 

Het uitpakken verliep vlot, het installeren eveneens. Stroom erop, en het feest kan beginnen.  

Je hebt mensen die eerst de handleiding gaan uitpluizen voor ze hun nieuwe aanwinst gaan uitproberen. Zo iemand ben ik dus niet. Gelijk aanzetten, en zien wat het doet! Wat vaak een teleurstelling oplevert, omdat bijvoorbeeld een noodzakelijk voorbereidende configuratie-stap werd overgeslagen.  

Bij dit apparaat lag dat niet zo: de default-instellingen leverden direct een goede surround-werking op.  De speakers leveren direct merkbare grote dynamiek: je hoeft het ding niet loeihard te zetten om alles goed te horen. Vergeleken met een al wat oudere Pioneer-set een enorme verbetering. 

De Blu-ray speler laat zich bedienen door aanraakvelden met duidelijk verlichte symbooltjes op het front, of met de meegeleverde afstandsbediening. 

De beeldweergave is prima. Niets op aan te merken. Ik las elders dat iemand vond dat de donkere delen in het beeld slecht doortekend waren. Zelf kon ik dat niet herkennen. Waar ik dan wel bij moet zeggen dat ik de 'mk2'-versie ter beschikking had, een versie die op meerdere punten verbeteringen ten opzichte van de 'eerste druk' mee heeft gekregen.  En verder is je beeld natuurlijk nooit beter dan de HD-monitor die je er achter hebt hangen.

De set is overigens ook te gebruiken voor oudere niet-HD schermen. Die kunnen dan aangesloten worden via de tulp-pluggen, in plaats van de hdmi-poorten. 

De presets voor de radio laten zich automatisch programmeren. Twintig preset kanalen staan daarvoor ter beschikking, voor fervente radioluisteraars wellicht wat weinig maar voor mij ruim voldoende.

De radio speelt in default configuratie af als een stereo-set; alleen de frontspeakers doen mee. Dat kan je verhelpen door de stand ‘Dolby Prologic II’ te kiezen met de surround-knop op de afstandsbediening; daarmee schakel je om naar de ruimtelijke weergave van Dolby Prologic II die alle speakers mee laat doen.

Voor je overigens aan de diverse settings gaat sleutelen verdient het aanbeveling eerst een beetje te wennen aan het klankbeeld en aan het gedrag van de speakers bij hoge en lage volumes, en bij de diverse geluids-spectra zoals muziek, spraak, special effects etc. Daarmee voorkom je dat je de instellingen voor één specifieke situatie optimaliseert, maar in andere omstandigheden het geheel uit balans trekt.

Aan de voorzijde bevinden zich aansluitingen voor een hoofdtelefoon en een usbstick. Met de laatste kunnen direct MP3, WMA, DivX en MKV-bestanden afgespeeld worden. 3D-disks  worden niet ondersteund. 

Aan de achterzijde zitten drie HDMI-uitgangen, diverse tulp-aansluitingen voor audio en video en een netwerk-aansluiting. Het verdient beslist aanbeveling die ook te gebruiken en het apparaat aan te sluiten op je internet-router.  Daarmee kan je namelijk gebruikmaken van BD-live: bij het afspelen van een Blu-ray disk kan je daarmee  allerlei gegevens over de betreffende film van internet ophalen en op je scherm bekijken.  Beslist de moeite waard! Een tweede functie van die internet-koppeling is de default automatische updatevoorziening van firmware en software.  Zo blijft de Impaq 3000 mk2 altijd voorzien van de laatste software-aanpassingen. Die updates worden keurig aangekondigd, met de keuze ze gelijk uit te voeren of 'nu even niet'. 

Het sterke punt van dit apparaat is het geluid. De surround-speakers zijn bescheiden van afmetingen maar imponeren door een strakke weergave, die ook bij hoge piekvolumes zoals een pistoolschot of een zweepslag moeiteloos en zonder vervorming de ruimte in knallen. 

De subwoofer dringt zich niet op, maar doet op geringe geluidssterkte al goed mee. Een apart effect, als je bij een scene uit Inception de ultra-lage frequenties van het aanzwellend onheil eerst voelt en dan pas hoort! 

Als je een recht-toe-recht-aan Blu-ray set zoekt en je een subliem geluid belangrijk vindt, zal je zeer tevreden zijn met deze set. Nee, er zit geen I-Phone docking station op, en het systeem ondersteunt geen 3D. Daar staat tegenover dat je een geluidsweergave hebt die zich met gemak boven de gelijk- en hogergeprijsde concurrentie verheft. Belangrijk daarin is dat die betere geluidsweergave concreet merkbaar is en niet beperkt blijft tot extremen die je eigenlijk alleen met gespecialiseerde meetapparatuur kan aantonen.

In de praktijk betekent dit dat je ook zonder het volume hoog op te draaien een volle diepe bas hebt, en een uitgebalanceerd midden- en hoge tonen-spectrum waardoor bijvoorbeeld stemmen zich altijd duidelijk losmaken uit de achtergrond.

De Sony BDV-E980W en de Samsung HT-C6500, waar een rechtstreekse vergelijking mee mogelijk was, scoorden op dit punt merkbaar lager.

Kortom: een aanrader!

Nadere informatie: http://www.teufelaudio.nl/blu-ray/impaq-3000-blu-ray-system-mk-2-p8970.html

Over het merk Teufel: http://www.teufelaudio.nl/over-teufel.html