Rise of the Planet of the Apes

Martijn van Veen

In 1963 schreef de Franse schrijver Pierre Bouille het boek La Planéte des Singes (Nederlandse titel: De Apenplaneet). Een paar jaar later stond het verhaal aan de basis van de film Planet of the Apes, welke nog vier vervolgen kreeg. Na twee televisieseries en een matige remake van regisseur Tim Burton besloot 20th Century Fox de apen weer op te pakken. Rise of the Planet of the Apes is een reboot geworden van de originele filmreeks uit de jaren '70.

Het verhaal speelt zich af in het huidige San Fransisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco, Spider-Man) zich bezighoudt met genetische manipulatie van apen in de strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen begint de kloof tussen mens en aap steeds groter te worden.

In de voorgaande films werden de apen gespeeld door mensen in een apenpak. In deze versie worden de apen eveneens gespeeld door mensen, maar dan in een motion capture-pak. In de post-productie wordt vervolgens door middel van de computer de mens vervangen door een realistisch uitziende aap. Aan niets valt te zien dat de dieren met de computer zijn gemaakt, de emoties op de gezichten zijn levensecht.

Rise kent een rustige opbouw en neemt enorm veel tijd om het verhaal en de apen te introduceren. De film onthult hoe de apen intelligent worden en proberen de dominante mensen van de troon te stoten. In het eerste uur maakt de kijker op een meeslepende manier kennis met aap Caesar. We volgen zijn leven van het laboratorium via Wills huis naar een apenopvang. Verwacht niet enorm veel actie in het eerste deel, want dan kom je een beetje bedrogen uit.

In het laatste half uur worden actieliefhebbers wel op hun wenken bediend met een prachtige scène op de Golden Gate Bridge, waar de botsing tussen mens en aap geweldig in beeld wordt gebracht. Hier wordt nog eens duidelijk dat de special effects enorm goed in elkaar zitten. Een climax om je vingers bij af te likken.

Na de Burton-versie was blijkbaar iedereen (filmmakers en filmliefhebbers) even klaar met De Apenplaneet, maar de 2011-versie is absoluut een goede film geworden. De opbouw naar de climax is meeslepend en indrukwekkend en verveelt geen moment. Een vervolg kan eigenlijk niet uitblijven, aangezien Rise duidelijk een opstapje is naar een groter geheel. Zeker één van de betere films van dit jaar.


Extra's

- Mythology of the Apes (7:11)
Acteurs en filmmakers blikken terug op de vorige Apes-films. Tevens maken ze de vergelijking met hun eigen versie. Vooral de fans van de vorige delen zullen dit interessant vinden, aangezien het ook beelden bevat van de toenmalige films.

- The Genius of Andy Serkis (7:48)
Andy Serkis is een bekend filmacteur. Vooral bekend als Gollum (Lord of the Rings) en onlangs Captain Haddock (The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn). Andy en collega's vertellen over zijn werk en over het gebruik van motion capture bij een grote film. 

- A New Generation of Apes (9:41)
Een behind-the-scenes waarin uitgelegd wordt hoe ze erin geslaagd zijn om de emotie en de bewegingen van de apen goed over te brengen naar de film. Interessant om te zien en ook wordt duidelijk hoeveel research ervoor nodig is om de film te maken.

- Scene Breakdown
Mogelijkheid om een scène op twee manieren te bekijken: de versie met de motion capture-acteurs en de versie met een vroege animatie, waarin nog niet alle details in zijn verwerkt. Ook is het mogelijk om picture-in-picture de vergelijking te kunnen zien met de uiteindelijke apen en de motion capture-acteurs. Erg interessant om te kijken, vooral om te zien hoe enorm goed de acteurs de bewegingen onder de knie hebben.

- Character Concept Art Gallery
De mogelijkheid om een aantal afbeeldingen te bekijken van de verschillende apen. Niet erg interessant, aangezien er maximaal slechts 3 afbeeldingen per aap te zien zijn en in totaal maar 7 apen te kiezen zijn.

- Breaking Motion Capture Boundaries (8:43)
In deze extra wordt de Golden Gate Bridge-scène uitgediept. Deze scène is buiten bij een studio gefilmd, waar een gedeelte van de brug is nagebouwd. Het is tevens de grootste motion capture-set ooit gebouwd. Erg interessant om te bekijken hoe de scène is gefilmd en wat er allemaal bij komt kijken.

- Composing the Score with Patrick Doyle (8:07)
Een making-of van de soundtrack, waarin de standaarddingen worden behandeld: hoe de sfeer over te brengen in de muziek, welke intrumenten gebruikt moesten worden en welke muziek bij welke scène past.

- The Great Apes (22:37)
Een documentaire, waarin de verschillende aapsoorten worden behandeld. Interessant om te bekijken, mits je geïnteresseerd bent in de diersoort. 

Verder is het mogelijk om de film te bekijken met commentaar van schrijvers Rick Jaffa en Amanda Silver of met regisseur Rupert Wyatt. Ook zijn er verwijderde scènes (12:00) en drie bioscooptrailers (6:29).