Theater: Veldhuis en Kemper - Dan Maar Niet Gelukkig

René (MrManiak)

Wat is geluk? Heeft het geluk met rijkdom te maken, met plezier in het leven, het genot met een andere vrouw of man? Of zit het meer in kleine dingen zoals een zonsopkomst, het lezen van deze recensie of een simpele glimlach? Veldhuis en Kemper proberen te ontdekken waarom zij zo gelukkig zijn in hun nieuwste show Dan Maar Niet Gelukkig.

VK

Richard Kemper en Remco Veldhuis zijn beiden gelukkig. Althans, dat zeggen zij. Veldhuis wordt door zijn vriend en collega uitgenodigd om naar hun oude stamkroeg te gaan, Het Keldertje. Onderweg naar de tent gaan er meerdere positieve scenario's door zijn hoofd waarom hij daar naartoe moet komen. Het twintigjarig vriendschapsjubileum, voor de gezelligheid of een surpriseparty? Dat Kemper een verrassing heeft wordt duidelijk, maar niet eentje waar Veldhuis op heeft gehoopt.

Het café Het Keldertje heeft in de jaren dat de twee er niet zijn geweest een behoorlijke make-over gehad. Inmiddels heeft het een chique Engelstalige naam, heeft alles een veel strakkere aankleding en is er livemuziek van Lydia van der Meer en Janneke van Heeswijk. Zowel Remco als Richard beginnen te praten over wat geluk precies voor hun inhoudt, waarom zij zo vreselijk gelukkig zijn. Of ze dit wel zijn is echter een tweede.

Aftakelend geluk
Beiden geven voorbeelden van hoe mensen het geluk ervaren. Onderwerpen zoals Ik Vertrek en Grenzeloos Verliefd worden in de eerste vijf minuten van de show al flink aan de kaak gesteld. Er wordt meer gedoeld op het feit dat het eindresultaat ondanks de 'goede' voorbereidingen al lang en breed bekend is. Het geluk voor de kijker is groter dan dat van de mensen die een restaurant starten in het buitenland en falen.

Dit is maar een van de onderwerpen waarover wordt gepraat. De meest uiteenlopende en voor het publiek herkenbare onderwerpen worden aangesneden en belachelijk gemaakt. Relatietherapieën, kinderen, ziekte en vriendschap hebben allen een sterke aanwezigheid in de show. De centrale hoofdrolspeler in veel van deze verhalen is Richard Kemper, welke door meerdere verhalen wordt geleidt door de energieke Remco Veldhuis. Zijn typetjes als dokter Ha, ontspanningsguru Tandoori en Richards vrouw Femke maken de show heerlijk luchtig en speels over zware onderwerpen.

VK

Hoewel de muzikanten Van der Meer en Van Heeswijk de gehele show op de achtergrond aanwezig zijn, worden ze met regelmaat in de spotlights gezet. Niet alleen door interactie in het programma van Veldhuis en Kemper, tijdens de show worden de dames ingezet om enkele muzieknummers te spelen. De enigszins poppy liedjes hebben een fijn karakter om naar te luisteren. Het zorgt voor een goede afwisseling in de show.

Hoe verder de show vordert, des te meer Veldhuis en Kemper zich blootleggen aan elkaar en het publiek. Niet alleen de vierde wand wordt op goede wijze doorbroken, de heren takelen des te verder de show vordert ook af. Ze beginnen als twee mannen in nette kleding en verlaten Het Keldertje als twee sloddervossen, zeer leuk om de verandering te zien.

Conclusie
Door middel van scherpe anekdotes en goedgebrachte nummers wordt langzaam maar zeker duidelijk dat geluk anders is dan wordt aangenomen. Hoewel zware onderwerpen worden aangesneden blijft de show luchtig en open voor het hele publiek.

Om terug te komen bij de vraag in de intro: Wat is geluk? Na de show kun je het niet verwoorden, maar je weet het van binnen wel. Gelukkig wel.