Evenement: Gouden Radioring 2011

Martijn van Veen

In 2006 ontstond er de eerste publieksprijs voor de radio. Eindredacteur AVRO Radio Arjan Snijders liep al langer met het idee om radiomedewerkers te belonen met een prijs. De organisatie van de Gouden Televizier-Ring heeft het idee omarmd en begon in 2006, samen met de AVRO, met de Gouden Radioring. Het publiek kan stemmen op de categorieën beste radioprogramma, beste radiopresentatrice en beste radiopresentator.

In het Raadhuis in Hilversum werd op de eerste van december hét Radiogala van het Jaar gehouden. Naast de drie Radioringprijzen (de publieksprijzen) werden er ook drie juryprijzen uitgedeeld, de zogenaamde Marconi Awards. Het publiek kon weken voor de uitreiking via internet stemmen op de drie categorieën. Voor het beste radioprogramma werd de winnaar gekozen door middel van sms-stemmen in de anderhalve dag voor het Gala.

De sfeer in de zaal was vrij intiem. Uiteraard waren de belangrijke radiopersonen aanwezig, zoals Giel Beelen en Edwin Evers. Het was vooral een gezellig onderonsje tussen medewerkers in de branche en het moment om het afgelopen radiojaar door te nemen. Het gala werd live uitgezonden op het digitaal kanaal 101TV en te volgen via Radio 2.

Naast de prijzen was er ook op muzikaal gebied iets te beleven. De Vlaamse a capella-groep Voice Male zong de winnaar toe na elke bekendmaking van een prijs. Ook de Zeeuwse band Racoon was aanwezig om 'Took a Hit' en de radioknaller 'No Mercy' te spelen. Daarnaast was columnist Bert Brussen aanwezig om kritisch te zijn over het Gala.

In het eerste uur werden de Marconiawards uitgereikt. Radiolegende Lex Harding kreeg de oeuvreaward voor het "verrijken van het medialandschap met zijn visie en onuitputtelijke vechtlust", aldus het juryrapport. De beste radiozender werd BNR Nieuwsradio, boven Radio 1 en Radio 6 Soul & Jazz. De laatste juryprijs ging naar 3FM-DJ Sander Hoogendoorn als beste aanstormend talent. Vooral concurrent Jan Roos (Powned) was zuur over zijn verlies.

Maar eigenlijk werd er de hele avond opgebouwd naar de publieksprijzen. De uitslag was enigszins verrassend, aangezien niet Giel Beelen of Edwin Evers de beste radiopresentator werd en ook Claudia de Breij niet de beste radiopresentatrice werd. Daarvoor in de plaats sleepten Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt (beiden 3FM) de prijzen in de wacht. De populaire radiozender won ook de grote Gouden Radioring met het programma Ekstra Weekend, dat al twee keer genomineerd was. Radioprogramma's Effe Ekdom (3FM) en De Avondploeg (Slam!FM) lieten daardoor verstek gaan.