Blu-ray: Harry Potter Complete Collection

Martijn van Veen

De filmreeks van Harry Potter is alweer een tijdje voorbij en onlangs is de dvd en blu-ray verschenen van het laatste deel, Deathly Hallows Part 2. Een uitstekend moment om alle films in één keer te kopen in een goedkope box. Daarvoor zijn twee keuzes: de Complete Collection en de Gift Set-versie van de Complete Collection. De Gift Set-versie bevat de acht films in een luxe verpakking en mooi vormgegeven fotoboek. De Complete Collection is iets minder luxe, maar zeker niet minder de moeite waard.

Logischerwijs bevat de Complete Collection alle acht de Harry Potter-films. Het is daardoor nogal een grote box geworden en het kartonnen doosje eromheen is niet helemaal ongevoelig voor scheuren. De box moet met voorzichtigheid behandeld worden. In totaal zitten er elf blu-ray-schijven in het pakket met een speeltijd van 1134 minuten.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

De jonge Harry Potter (Daniel Radcliffe) woont na de dood van zijn ouders bij zijn oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Als hij op een dag hoort dat hij een tovenaar is, verandert zijn leven totaal. Hij wordt uitgenodigd voor de Hogwarts School voor Hekserij en Tovenarij, waar hij merkt dat tovenarij niet altijd een zege is. Ook maakt hij kennis met zijn aartsvijand, Voldemort.

Bij het invoeren van de blu-ray speelt de film meteen af (na een korte piraterijwaarschuwing) zonder Nederlandse ondertiteling. Het menu met de extra's kan met een druk op de MENU-toets worden ingeschakeld, waar men ondertitels in kan stellen en extra's kan bekijken. Handig is dat de ondertiteling en gesproken taal tijdens het bekijken kan worden gewijzigd zonder dat de film (lang) pauzeert. De kwaliteit van de film is vrij goed, omdat het tien jaar geleden is gemaakt. 

Extra's

Capturing the Stone (16:24)
Helaas niet in blu-ray-kwaliteit, maar desalniettemin een interessante extra met producer David Heyman en regisseur Chris Columbus aan het woord over de casting en het tot leven brengen van het eerste boek.

Ghosts of Hogwarts (0:38)
Een heel kort filmpje over de geesten op Zweinstein van de verschillende afdelingen. Niet erg interessant.

Yearbook Character Clips
Bij deze extra opent zich een jaarboek, waar je onder andere kunt kiezen tussen Harry, Ron, Malfidus en Lubbermans. Na het klikken op de naam opent zich een compilatie van leuke quotes uit de eerste film. Grappig om te bekijken, maar in feite is het de eerste film in stukjes.

Quidditch Lesson (0:44)
Een geknipt stukje uit de film, waarin uitgelegd wordt hoe de tovenaarssport Quidditch werkt.

Dragon Egg Lesson (0:31)
Een uitleg over hoe je met een drakenei om moet gaan gecombineerd met beelden uit de film. Niet erg interessant.

Around the World Multilanguage Clip (8:33)
Dit is wel een leuke extra om te zien hoe ieder land de synchronisatie doet van de stemmen. Een bepaalde clip uit de film wordt eerst in het Engels laten zien en vervolgens wordt hetzelfde getoond in een andere taal (onder andere Duits, Spaans en Sloveens).

Verder nog een teaser trailer (1:50), een theatrical trailer (2:24) en een aantal deleted scenes (8:59).

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Vlak voor zijn tweede schooljaar wordt Harry Potter gewaarschuwd door de elf Dobby dat zijn terugkeer op school tot een ramp zal leiden. Hij negeert de elf en gaat toch naar Zweinstein, waar hij nog steeds gehaat wordt door professor Sneep en Zwadderich'er Malfidus (Tom Felton). Na een tijdje worden verschillende leerlingen versteend aangetroffen. Wie of wat is de oorzaak? Zelfs Harry staat niet boven verdenking.

Net als deel 1 begint ook Chamber of Secrets vrijwel meteen met afspelen zonder Engelse ondertiteling. Op de druk van de MENU-toets verschijnt een iets kleiner menu, waar wederom gekozen kan worden voor talen en extra's. De kwaliteit van het beeld is nog steeds goed en ook het geluid is goed en helder.

Extra's

Conversation with JK. Rowling and Steve Kloves (16:09)
Een erg interessant interview voor de fans. Een gesprek met schrijver JK Rowling en scenarioschrijver Steve Kloves over het tot leven brengen van het verhaal en de impact van het filmen. Er wordt onder andere gesproken over de veranderingen in het verhaal ten opzichte van het boek.

Lockhart's Classroom
Met deze extra waan je je in het klaslokaal van Gladianus Smalhart. Het bevat twee korte filmpjes over de persoon zelf, de prijzen die hij heeft gewonnen en de boeken die hij geschreven heeft. Uiteraard met een enorme Ivo Niehe-saus er over heen, want Smalhart is de beste tovenaar ooit.

Interview with students, professors and more (students: 8:13 / professors and more: 9:42)
Korte interviews met onder anderen Harry, Ron, Malfidus en Hagrid, waarin ze praten over hun eigen karakter, het opnemen van een film en wat de favoriete scène was.  

Year One at Hogwarts (1:54)
Een korte, maar dekkende samenvatting van de eerste film.

Verder ook nog de theatrical trailer (2:09) en een aantal deleted scenes (16:25).

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Het is Harry's derde jaar op Zweinstein. Een gevaarlijke massamoordenaar, Sirius Zwarts (Gary Oldmen), ontsnapt uit de gevangenis van Azkaban. Iedereen denkt dat hij erop uit is om Harry te vermoorden. Terwijl hij leert om Dementors te verweren, komt hij er ook achter dat zijn familie enige connecties heeft met Zwarts' familie.

Duidelijk is dat de derde film een stuk donkerder is dan de vorige twee. Regisseur Alfonso Caurón koos hier bewust voor door het boek. Dit is zeker een goede keuze geweest en de gebeurtenissen zijn hierdoor nog spannender. De actie en prachtige muziek spat in blu-ray zeker van het beeldscherm. 

Extra's

Behind the story (43:04)
Wederom een extra die een Harry Potter-fan moet zien. In een interview met Harry, Ron en Hermelen wordt alles (maar dan ook alles) uitgelegd van de derde film en het proces erachter. Ook wordt uitgelegd wat Griffoendor is, hoe een film tot stand komt en hoe de dieren in Prisoner of Azkaban worden gemaakt in de computer door interviews met de verantwoordelijken. Zeer interessant.

Verder ook deleted scenes (4:48) en de drie trailers van de afgelopen films.

Harry Potter and the Goblet of Fire

Voorafgaand gaat Harry met Ron en Hermelien naar het WK Zwerkbal, maar daar wordt de boel opgeschud door de volgelingen van Voldemort (Ralph Fiennes), de Dooddoeners. De kans dat Voldemort terugkeert is groter dan ooit. Ondertussen wordt op Zweinstein een Toverschooltoernooi gehouden met verschillende andere scholen. Onverwachts en tegen de regels doet Harry mee met het toernooi.

Ook de vierde film bevat genoeg actie en spanning en het Toverschooltoernooi is daar een goed voorbeeld van. In een uitstekende kwaliteit volgt de kijker Harry en zijn tegenstanders in het zware toernooi. In deze film gaan we ook eindelijk Voldemort beter leren kennen en zien hoe hij er echt uit ziet. 

Extra's

Harry vs. the Horntrail: The First Task (6:08)
Een gedetailleerdere blik op de eerste opdracht van het toernooi. Cast en crew kijkt terug naar het gedeelte en vooral het technische gedeelte wordt behandeld.

In Too Deep: The Second Task (9:48)
Een kijkje in de keuken achter de tweede opdracht. Niet zozeer een technisch verhaal, maar er wordt wel uitgelegd hoe er precies onderwater wordt gefilmd.

The Maze: The Third Task (6:48)
Uiteraard kan de derde opdracht niet ontbreken. Acteurs praten over het filmen in het doolhof, wat grotendeels met de computer gemaakt is. Bevat ook beelden vanuit de opnamestudio, waar een stuk van het doolhof staat.

Meet the champions (13:03) 
Een extra waarin wordt meegelopen met de drie kampioenen van het Toverschooltoernooi: Fleur Delacour, Viktor Kruml en Carlo Kannewasser. Hierin kom je precies te weten wat een acteur zoal op een dag doet.

He Who Must Not Be Named (11:09)
Een interessante video over Voldemort. Wie is hij, hoe wordt hij neergezet door acteur Ralph Fiennes en wat is er door de computer gedaan?

Preparing for the Yule Ball (9:03)
De film bevat ook een groot dansbal en in deze extra wordt uitgelegd wat de grootschalige productie achter het bal is. Uiteraard waren vooral de dames blij met de gebeurtenis.

Conversations with the cast (30:36)
Het standaard terugkerende interview met de drie hoofdrolspelers. De balans wordt opgemaakt over de voorgaande films en zelfs fans mogen vragen stellen aan de acteurs.

Reflections on the fourth film (14:13)
De acteurs komen hierin aan het woord over het filmen van de vier Harry Potter-films. Ze vertellen hoe ze eraan begonnen, hoe ze het beleven en of ze het beroemd zijn leuk vinden.

Verder nog deleted scenes (10:08) en een theatrical trailer (1:17).

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry maakt kennis met de Orde van de Feniks, een groep tovenaars welke proberen om Voldemorts plannen tegen te werken. In het hoofdkwartier van de Orde gelooft niemand dat Voldemort echt is teruggekeerd. Op Zweinstein richten Harry en zijn vrienden de Strijders van Perkamentus op om zich te verdedigen tegen het kwaad. De nieuwe lerares Dorothea Omber (Imelda Staunton) lijkt, naast Voldemort, een voor de hand liggend slachtoffer.

Wederom een Harry Potter-film in verbluffende kwaliteit. Ook de actie is een parel om naar te kijken en iets sfeervoller dan deel 4. De bijrollen krijgen meer aandacht en er is plaats voor een nieuw interessant karakter, professor Omber. Vooral het 'leger van Perkamentus' zorgt voor een aantal leuke scènes.

Extra's

Focus Points
Tijdens het bekijken van de film is het mogelijk om de zogenaamde 'focus points' aan te zetten. Hierdoor verschijnt er tijdens de film af en toe een draaiend schijfje. Als je op de ENTER-toets drukt, dan krijg je meer te weten over die betreffende scène. Daarna vervolgt de film zich op dezelfde plaats. Erg interessant fenomeen.

Trailing Tonks (19:25)
Een meeloopdag met Tops, gespeeld door Natalia Tena, op de set van de vijfde film. Vooral haar haar is een veelbesproken onderwerp, omdat het van kleur veranderd tijdens de film. Natalia loopt rond op de set en gaat langs bij de verschillende afdelingen om meer te weten te komen.

The Hidden Secrets of Harry Potter (43:54)
Een extra waarin de geheimzinnige dingen en mysteries worden uitgediept en eventueel worden opgelost om de Harry Potter-wereld beter te kunnen begrijpen. Must-see voor de echte fans. Elke film wordt in detail besproken.

Harry Potter and the Magic of Editing (5:21) 
Regisseur David Yates laat zien hoe er in de montage heel wat magie wordt gevoegd aan de scènes. Met voorbeelden wordt uitgelegd dat muziek, camerahoek en speciale effecten heel veel kan veranderen aan een scène. Na de uitgebreide introductie kun je zelf plaatsnemen in de montageruimte en kun je gaan spelen met camerapunten, muziek en geluidseffecten. Erg leuk en interessant om te doen.

Verder nog een aantal deleted scenes (10:55).

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Als Harry aan het zesde schooljaar begint, vindt hij een volgekladderd toverdrankenboek. Het boek is ooit eigendom geweest van de Half-Blood Prince, maar niemand weet wie hij is en hoe hij aan de obscure toverkunsten komt die in het boek staan. Ondertussen laat Perkamentus Harry ook meer zien van het verleden van Voldemort. Dat zal nodig zijn om te kunnen overleden van het kwaad dat Voldemort heet.

De Half-Blood Prince is duidelijk een tussenfilm en een opbouw naar het epische slotstuk Deathly Hallows. Daardoor is er niet zoveel actie als de andere films en focust het zich meer op het verhaal. Helaas krijgt ook de romantiek in film zes iets te veel aandacht, wat de film zeker niet ten goede komt. Voor het eerst in de box bestaat een film uit twee schijfjes: één met de film en één met het bonusmateriaal.

Extra's

Close up with the cast (28:34)
Leuke en interessante interviews met veel acteurs (niet alleen 'de grote drie') en hoe zij de dag doorbrengen. Wederom worden alle afdelingen op een filmset belicht en krijg je een indruk van alle werkzaamheden op een set.

One-Minute Drills (6:45)
Verschillende acteurs krijgen slechts 60 seconden om zijn of haar karakter zo goed mogelijk te omschrijven. Grappig om te zien, vooral met de versnelde beelden uit de vorige vijf films.

JK. Rowling: A Year in the Life (49:46)
Een complete aflevering over schrijfster JK Rowling, de 'moeder' van Harry Potter. Hoe kwam zij op het personage? Hoe schrijft zij haar boeken? En waarom is het zo succesvol? Dat en (toen nog) geheime informatie over het laatste boek wordt onthuld in de interessante documentaire. 

What's On Your Mind? (6:43)
Acteur Tom Felton stelt aan zijn collega-acteurs verschillende vragen, waar ze meteen antwoord op moeten geven. Dat geeft soms leuke beelden en antwoorden op.

The Wizarding World of Harry Potter (11:40)
Een voorproefje op het pretpark dat volledig in het thema van Harry Potter staat.

Verder ook nog deleted scenes (6:51).

 

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Harry Potter (Daniel Radcliffe) moet in deze film op zoek gaan naar de overgebleven Horcruxes (Gruzielementen voor de Nederlandse lezers) die hij moet vernietigen om Lord Voldemort (Ralph Fiennes) voor eens en altijd te stoppen. Harry staat er niet alleen voor, want hij krijgt hulp van zijn beste vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) die hun familie verlaten om met Harry op zoektocht te gaan. Ondertussen heeft Voldemort de controle over de Ministry of Magic en Hogwarts en gebruikt hij zijn nieuwe macht om Harry en zijn vrienden te vinden en zijn visie over puurbloed tovenaars te verspreiden. Ook is Voldemort op zoek naar een wapen waarmee hij eindelijk hoopt af te rekenen met Harry.

De verfilming van het laatste boek werd in tweeën geknipt om meer ruimte te maken voor het verhaal. Net als deel 5 is dit meer een opbouw naar het epische slotstuk Part 2. Het tempo ligt ook wat lager en de actie is wat minder aanwezig. De film moet echt gezien worden als een verhalende film om de overgebleven puzzelstukjes alvast in bij elkaar te brengen. Ook deze blu-ray bestaat uit twee discs.

Extra's

Behind the story
In deze extra kom je er wederom achter hoe de film is gemaakt en wat de achterliggende gedachtes zijn. Onder andere de slang Nagini, de zeven Harry's en Ron, Malfidus, Fred en George bespreken de afgelopen tien jaar op een golfbaan.

Verder ook nog deleted scenes (10:54), een blik achter de schermen bij de soundtrack (3:51) en een promotietrailer voor The Wizarding World of Harry Potter (6:25).

Daarnaast is het mogelijk om de film te bekijken met de maximum movie mode, waarin de film interactief wordt. Tijdens het bekijken is het regelmatig mogelijk om uitleg te krijgen over die bepaalde scène.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Het tweede deel gaat verder waar deel 1 ophield. Harry (Daniel Radcliffe) en zijn vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) zijn nog steeds op zoek naar alle overgebleven Horcruxes die vernietigd moeten worden zodat voor eens en altijd afgerekend kan worden met aartsvijand Voldemort (Ralph Fiennes). Om de Horcruxes te vinden zal hij de twee best bewaakte plaatsen in de tovenaarswereld moeten zien binnen te dringen: Gringotts, de bank van tovenaars en Hogwarts, waar Snape (Alan Rickman) met harde hand regeert. Maar als Voldemort ontdekt dat Harry zijn geheim weet, verdedigt hij zijn Horcruxes nog beter en zet hij zijn jacht op Harry voort met nog meer dodelijke determinatie. Als Harry als symbool van hoop terugkeert naar Hogwarts, verzamelen de rebellen tegen Voldemort zich en barst er een allesbeslissende strijd los tussen de rebellen en het leger van Voldemort.

Met gemenge gevoelens start je de laatste film op uit de reeks. Aan de ene kant ben je benieuwd hoe de allerlaatste Harry Potter-film zal aflopen (mocht je hem nog niet in de bios gezien hebben) en aan de andere kant is het wel het einde aan 10 jaar Harry Potter. Dat belooft een briljante afsluiting te worden en dat is het ook. Het gevecht op Zweinstein is goed en spectaculair in beeld gebracht en is vooral in blu-ray prachtig om te zien. Ook deze blu-ray bestaat uit twee discs.

Extra's

Behind the story
Deze kan uiteraard ook niet ontbreken op de laatste blu-ray, de making-of. Het bevat onder andere een ruim 50 minuten durende extra met een gesprek tussen Daniel Radcliffe (Harry) en auteur JK Rowling over de tovenaarsjongen. Ook bevat het de indrukwekkende documentaire When Harry Left Hogwarts (48:11) over het laatste jaar Harry Potter. 

Verder ook nog deleted scenes (6:33), een trailer voor de Warner Bros Studio Tour London (1:33) en de aankondiging voor het digitale Pottermore (1:07).

Daarnaast is het ook weer mogelijk om de film te bekijken met de maximum movie mode, waarin de film interactief wordt. Tijdens het bekijken is het regelmatig mogelijk om uitleg te krijgen over die bepaalde scène.

Conclusie

De Harry Potter-reeks is een van de succesvolste filmreeksen ooit gemaakt en dat is zeker niet zonder reden. De magiewereld is in vrijwel elke film enorm goed neergezet en vele mensen zijn tien jaar lang opgegroeid met Harry Potter. Ondanks dat film zes en Part 1 even wat gas terug namen, komt het laatste deel enorm hard terug en sluit het de reeks eervol af. 

Dit is een box die je eigenlijk in huis moet hebben als filmfan. Een zeer vermakelijke filmreeks bij elkaar voor een zacht prijsje. De Complete Collection kost slechts 94,99 euro voor dvd en blu-ray. Helaas is het kartonnen omhulsel iets te slap, dus is voorzichtigheid wel aan te raden. Desondanks zeker een aanrader voor in de collectie. Al gaan de echte fans uiteraard voor de Gift Set-versie.