Boek: Youp van 't Hek - Wie verstaat er kips?

Jeroen (JRmusic)

Maandag is het weer pakjesavond. In menig huishouden slaat de stress over de te kopen cadeaus inmiddels toe. Weer een nieuw paar sokken, nieuwe handschoenen of toch maar een extra onderbroek? Al jaren brengt Youp van 't hek rond deze tijd een verzameling van zijn columns uit. Zo ook dit jaar. Het is misschien ook van die afgezaagde cadeaus, maar het blijft leuk. Zo blijkt ook ditmaal.

Youp1

Wie verstaat er kips? is een bundeling van de wekelijkse columns van Youp van 't Hek in de zaterdageditie van het NRC Handelsblad. Zijn plekje achter in de krant met het herkenbare brilletje vult de hij wekelijks met zijn emotionele kijk op het actuele nieuws. Of het nou boosheid, verdriet of humor is, de column is Youp's plek om zijn gedachtes te spuien. En dit altijd op herkenbare wijze zoals we dat van deze cabaretier zijn gewend. Te pas en te onpas vliegt het woordje lief voorbij, wordt je overstelpt met de mooiste woordcombinaties en voortdurend weet Van 't Hek het nieuws op het nieuws op ironische, sarcastische en bovenal emotionele wijze te verwoorden.

Met de komst van de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV heeft Van 't Hek een emotioneel jaar achter de rug. Van 't Hek steekt zijn socialistische voorkeur geen moment onder stoelen of banken. Dat is fijn. Wat de stukjes uniek maakt is dat het niet bij een ideologische strijd blijft. Voortdurend belicht de cabaretier op ironische, sarcastische en overdreven wijze de actuele stand van zaken. Van 't Hek is een echte zinnenschrijver die in elke alinea minstens één goede quote of grap verwerkt.

De humor die Van 't Hek gebruikt lijkt zijn woede soms eventueel te camoufleren. Niet alleen het kabinet, maar ook zaken als seksueel misbruik maken Youp furieus. Gelukkig bevat het boekje ook nog mooie en zelfs prachtige columns, waarbij hij zijn liefde voor voetbal uit in een van de mooiste stukjes van het boek.

Het uitbrengen van Wie verstaat er kips? vlak voor de feestdagen moet overigens niet alleen worden gezien als een slimme commerciële zet. De columns kunnen worden gezien als een voorbode voor de jaarlijkse oudejaarsconference. Heb je de columns van Youp afgelopen jaar niet gelezen, wil je ze graag nog eens lezen of wil je een alternatieve kijk op het nieuws dan is Wie verstaat er kips? het ideale cadeau om je verlanglijstje mee te complementeren.