Texas Killing Fields

Martijn van Veen

In de plaats League City in de Amerikaanse staat Texas worden vele vrouwen vermoord en vervolgens gedumpt in het olieveld. De vrouwen werden door de moordenaars opgepakt langs de snelweg Interstate 45. Regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) vond het interessant genoeg voor een film, maar verliet halverwege de productie omdat hij de film te duister vond om te maken. Het project werd opgepakt door Ami Canaan Mann, de dochter van regisseur Michael Mann (Miami Vice).

Het vergiftigde achterland van de Texaanse olieraffinaderijen is beter bekend als de Killing Fields. Hier worden al 30 jaar lang onopgeloste moorden gepleegd. Rechercheurs Mike (Sam Worthington, Avatar) en Brian (Jeffrey Dean Morgan, Grey's Anatomy) beginnen een web van samenzweringen te ontrafelen en komen steeds dichter bij de moordenaar en de waarheid. Uiteindelijk zet hij alles op het spel en laat hij zich door niemand tegenhouden in het oplossen van het mysterie. 

Regisseur Boyle had gelijk toen hij zei dat de film duister is. De grauwe sfeer, de eenzaamheid op de Fields en de dreiging van de moorden is indrukwekkend in beeld gebracht. De gehele film voel je dat er iets is en de spanning is duidelijk merkbaar. Hoofdrolspelers Jeffrey en Sam spelen geloofwaardig de rol van rechercheurs. De onzekerheid en de mysterie valt goed af te lezen op het spel van de heren.

Helaas schiet de film af en toe een beetje door. Vooral Sam gebruikt te vaak en te snel geweld. In het begin versterkt dat de spanning, maar na een tijdje zorgt dat eigenlijk voor meer irritatie. Ook komt Texas Killing Fields nogal langzaam op gang en wordt er de tijd genomen om het verhaal goed te vertellen. Gelukkig zit je wel meteen in de film als de rechercheurs op pad gaan. Dan is het op het puntje van je bioscoopstoel genieten van de goede sfeer tot de spannende ontknoping.

 

Texas Killing Fields

Texas Killing Fields is zeker niet een film die je even tussendoor kijkt. De naargeestige beelden maken zeker indruk op je en in die zin is het zeker gelukt om een goede sfeer neer te zetten. Helaas maakt al het (vaak onzinnige) geweld na een paar keer geen indruk meer en zijn het de mindere scènes in de verder prima film.