Boek: De schoonheid en het verdriet van de oorlog

Wouter Kursten (Magneet)

De Eerste Wereldoorlog, na bijna honderd jaar lijkt alles wel geschreven te zijn. Wat is er dan nog aan boeken over te schrijven? Juist: de verhalen die bewaard moeten blijven, de verhalen van de mensen die deze oorlog meegemaakt hebben. Peter Englund verzamelde de dagboeken en brieven van negentien van deze ooggetuigen.

De schoonheid en het verdriet van de oorlog vertelt de verhalen van negentien personen. Twee hiervan kwamen om, twee worden regelrechte helden en twee eindigen als regelrechte wrakken. De één zal nooit een schot lossen terwijl een ander de slachtoffers van het slagveld op moet lappen.

Het gaat in dit boek niet alleen om de veldslagen, de doden en de gruwelijkheden. Het gaat juist om de dagelijkse beslommeringen van negentien mensen tijdens deze periode. Het mooie is dat dit niet alleen maar verhalen van binnen Europa zijn. Naast Frankrijk, België, Polen, de Balkan, Griekenland, Roemenië, andere Oost-Europese landen gaat het ook over de mensen die in Oost-Afrika of Mesopotamië moesten overleven.

De meest bijzondere van de verhaal is naar mijn mening wel die van de vrouwen en een klein meisje. De vrouwen zijn als verpleegster aan het West- of Oostfront actief terwijl het meisje het verhaal verteltvan een klein Duits stadje. Maar natuurlijk moeten de verhalen van de wat minder vaak besproken fronten niet vergeten worden. Van de enorme af te leggen afstanden in Oost-Afrika (wat nou statische oorlog?) tot de gruwelijkheden in Mesopotamië.

De verhalen zijn allemaal geschreven zoals degene die ze opschreef het zag. Het zijn geen teksten die letterlijk zijn overgenomen maar er is juist een uitstekend leesbaar geheel van gemaakt. Mocht er in de beeldvorming van diegene iets niet kloppen dan wordt dit in zeer uitgebreide voetnoten gecorrigeerd of uitgelegd. Alleen deze stukjes tekst die soms wel meerdere pagina's doorlopen maken dit boek het meer dan waard om te lezen. 

Dit boek is voor iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in de Eerste Wereldoorlog een absolute must om te kopen. Je kunt helemaal opgaan in de verhalen en voor je het in de gaten hebt ben je nog diep in de nacht aan het lezen.