In Time

Martijn van Veen

'Tijd is geld', zeggen sommige mensen weleens. Maar hoe zou het zijn als het gezegde letterlijk zou kloppen? Dat ondervinden Justin Timberlake en Amanda Seyfried in de science-fictionthriller In Time. Zij leven in een wereld waarin elke seconde telt en de producten gekocht moeten worden met tijd. In die wereld is tijd nog belangrijker als dan het al was.

Het verouderingsproces stopt op de leeftijd van 25 jaar, maar er zit een addertje onder het gras: je bent genetisch gemanipuleerd om nog één jaar te leven. Maar het is mogelijk om meer tijd bij te 'kopen'. De rijken verdienen tientallen jaren per keer, terwijl de armen hun tijd bij elkaar moeten stelen, smeken en lenen om de dag door te komen.

Wanneer een jonge man (Timberlake) in het bezit komt van een fortuin aan tijd, wordt hij valselijk beschuldigd van moord. Hij wordt gedwongen om op de vlucht te slaan met een mooie gijzelaar (Seyfried). De liefde van het duo, dat van minuut naar minuut leeft, wordt een sterk wapen in de oorlog tegen het systeem.

Het verhaal is erg interessant en klinkt origineel. Ware het niet dat auteur Harlan Ellison een aanklacht heeft ingediend tegen de film wegens plagiaat. Zijn kort verhaal "Repent, Harlequin!", said the Ticktockman uit 1965 leek verdacht veel op de plot van de film. Ellison nam genoegen met een vermelding in de aftiteling.

Ondanks dat de film aangeklaagd is voor plagiaat voelt de verhaallijn vernieuwend aan. Helaas wordt de reden van het nieuwe leven niet echt uitgediept en blijven we zitten met een matige verklaring. Maar met de goede actie en de plotwendingen neem je dat voor lief. De actie gaat niet over-the-top, maar blijft realistisch en spannend. Justin en Amanda houden je aan het beeld gekluisterd. 

In de bijna 2 uur durende film verveel je je eigenlijk geen minuut. Er zit goede humor in en interessante tussenshots laten zien hoe de wereld eruit ziet als tijd alles is. Een casino waarin je met tijd gokt, inchecken bij een hotel met tijd, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in het creatieve In Time

Vele mensen vragen zich af wanneer Justin weer eens gaat zingen, maar na het zien van deze film (en zijn anderen) hoop je eigenlijk dat hij niet stopt met acteren. In combinatie met betrouwbare actie, een interessant verhaal en goede plotwendingen is In Time een goede film geworden. Helaas dat we weinig te weten komen over het ontstaan van de unieke wereld. Een beetje meer diepgang had wel gemogen.